Åapte bărbați sunt judecați la Judecătoria Focșani pentru infracțiuni de furt calificat, complicitate la furt calificat, tăinuire și mărturie mincinoasă, fapte comise anul trecut în Focșani, dar și în alte județe ale țării, printre care Buzău. Printre inculpați se numără și Ion M., un cunoscut al oamenilor legii.
În vara anului trecut, polițiștii de la Poliția Municipiului Focșani au început să primească sesizare după sesizare cu privire la spargeri de locuințe, în special case din Focșani. Sesizările făceau referire la dispariția unor sume importante de bani, bijuterii din aur și argint, ceasuri, statuete din argint masiv, plasme, telefoane, ceasuri de colecție și altele. Urmare a acestor sesizări, politiștii de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Focșani au început o amplă anchetă, în care s-a muncit foarte mult și în urma căreia au fost identificați principalii suspecți, care au și fost trimiși în judecată de curând de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani. Unul dintre aceștia este Ion M., care a fost trimis în judecată pentru comiterea a peste 10 infracțiuni de furt calificat. Un alt inculpat este Marian Robertin P., judecat pentru 8 infracțiuni de complicitate la furt calificat. În acest dosar, inculpat este și un pensionar, Florian A., în sarcina căruia s-au reținut 8 infracțiuni de complicitate la furt calificat. Cel de-al patrulea inculpat din dosar este Cristian B., care va fi judecat pentru o infracțiune de complicitate la furt calificat. Lucian D. și Sorin C. au fost trimiși în judecată pentru tăinuire, iar Neculai C. pentru mărturie mincinoasă.
Din anchetă a rezultat că Ion, Marian Robertin, Lucian și Florian s-au cunoscut după gratii, iar când au ieșit de la pușcărie au ținut legătura. În ceea ce-l privește pe Ion, acesta a fost condamnat de nenumărate ori pentru fapte de acest gen. Potrivit anchetatorilor, el supraveghează foarte bine casa pe care urmează să o spargă, face investigații cu privire la proprietari, iar când prinde momentul acționează. Åtie să rupă butucul, să forțeze geamurile, dar și să brueze semnalul de la alarmă. Nu-i lipsesc nici mănușile.
200.000 de lei furați dintr-o geantă
În timpul anchetei s-a stabilit că pe 20 iulie 2016, Ion M. a pătruns într-o casă din Focșani și a sustras un laptop, ceasuri și mai multe bijuterii din aur. Prejudiciul inițial a fost estimat la 10.000 lei. O săptămână mai târziu, prin escaladarea unui gard și forțarea unei ferestre, a pătruns într-o altă locuință din Focșani și a sustras 260 lire turcești, lei, un ceas, bijuterii din aur și argint, creând un prejudiciu de 8.000 lei. La începutul lunii august 2016, a sustras dintr-un alt imobil televizoare, telefoane și alte bunuri. Nu după mult timp, a pătruns într-o altă locuință și a sustras bijuterii din aur și argint, precum și 10-15 ceasuri. În acest caz valoarea prejudiciului a fost estimată la 20 mii euro. Tot în august, împreună cu Cristian B., care i-a dat niște informații cu privire la o casă, Ion M. a pătruns în imobil și a sustras televizoare, bijuterii din aur și argint, genți, dar și alimente. Ulterior, dintr-o altă casă, Ion M. a sustras un laptop, două ceasuri, o tabletă și bijuterii.
Nu s-a oprit, iar la finele lunii august a spart o altă casă din Focșani din care a luat un laptop în valoare de 8.000 lei. Pe 14 septembrie 2016, după ce a escaladat balconul și a forțat o ușă, a furat dintr-o casă bani, laptop-uri, un telefon, un ceas, bijuterii, bunuri estimate la 6.000 de lei, plus sumele lei și euro. La scurtă vreme a spart o altă locuință din Focșani din care a furat bijuterii din aur și 10.000 lei, prejudiciul total apropiindu-se de 15.000 lei.
De asemenea, la data de 13 noiembrie 2016, dintr-o altă casă din Focșani a sustras 30 de statuete din argint masiv, bijuterii și 10.000 lei, în acest caz prejudiciul fiind estimat la 34.300 lei. A continuat să dea spargeri și în decembrie, după cum se arată în rechizitoriu. În noaptea de 20/21 decembrie 2016, Ion M. a pătruns fără drept într-o locuință dintr-o comună buzoiană și a sustras o geantă în care erau 200.000 lei, 16.000 USD și 20.000 euro. Partea vătămată se constituie parte civilă cu 455.000 lei. Dintr-un alt imobil a sustras bunuri în valoare de 4.000 lei, iar din altul de 3.000 lei. În rechizitoriu se mai arată că dintr-un alt imobil din Focșani a sustras bunuri de 4.000 euro. Păgubita se constituie parte civilă cu 26.000 lei. Dintr-o altă casă a furat, în august anul trecut, bijuterii din aur și 8.000 lei, creând un prejudiciu de 15.000 lei.
Aproape toate persoanele ale căror case au fost sparte se constituie părți civile în dosar.
Unul asigura zona, alții valorificau bunurile
Inculpații Marian Robertin P. și Florian A., pe care Ion M. i-a cunoscut după gratii, vor fi judecați pentru că l-au ajutat pe acesta să vândă bunurile furate. Practic, după comiterea faptelor, Ion M. lua legătura cu Marian Robertin, iar acesta cu Florian, care la rându-i, în funcție de bunurile sustrase, apela la diferite persoane pentru a le vinde. Potrivit procurorilor, ei știau de planurile lui Ion M.
În ceea ce-l privește pe Cristian B., el va fi judecat pentru că în noaptea de 22/23 august 2016 s-a deplasat împreună cu Ion M. la o adresă, despre care i-a și dat informații acestuia din urmă. În timp ce Ion M. a dat spargerea, Cristian B. a asigurat zona.
Lucian D. va răspunde în fața magistraților pentru că în perioada august – decembrie 2016 a primit de la Ion M. și a înlesnit valorificarea mai multor bunuri, deși știa că acestea provin din comiterea unor infracțiuni. Același lucru l-a făcut și Sorin C., inculpat la rându-i. Acesta a ajutat la vinderea unor ceasuri furate, deși știa care este proveniența acestora.
Ultimul inculpat din dosar, Neculai C., a fost trimis în judecată pentru că în timpul unei audieri în calitate de martor, a făcut afirmații mincinoase cu privire la anumite mijloace folosite de inculpatul Ion M. în activitatea infracțională. El i-a reparat un aparat de bruiaj lui Ion, dar nu a recunoscut acest lucru.
Capul rețelei este în arest
Ion M. a fost arestat. La finele lunii trecute, la Judecătoria Focșani s-a luat în discuție măsura arestului preventiv și a fost menținută. El a cerut ca aceasta să-i fie înlocuită cu cea a controlului judiciar. „(…) respinge ca neîntemeiată cererea formulată de inculpatul Moroca Ion privind înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu măsura preventivă a controlului judiciar. (…) constată legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului Moroca Ion, în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Focșani, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de: 1. furt calificat (…) 2. furt calificat (…) 3. furt calificat (…) 4. furt calificat, (…) 5. furt calificat (…) 6. furt calificat (…) 7. furt calificat (…) 8. furt calificat (…) 9. furt calificat (…) 10. furt calificat (…) 11. furt calificat, (…) 12. furt calificat (…) 13. furt calificat (…) 14. furt calificat (…)15. furt calificat (…) menține măsura arestării preventive a inculpatului Moroca Ion, dispusă prin Încheierea din data de 09.12.2016, pronunțată de judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Focșani (…) până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 30 de zile (…), se arată în decizia instanței. A făcut contestație care s-a judecat la Tribunal, dar i-a fost respinsă.
Pentru Marian Robertin P., Florian A., Cristian B., Lucian D., Sorin C. a fost menținută măsura controlului judiciar.