„Cupa Eroilor”, competiția șahistică desfășurată miecuri, 23 mai, la Cercul Militar din Focșani, a fost câștigată de colonelul Viorel Balla, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny” Vrancea. Reputatul șahist adjudean s-a impus în turneul A al Cupei, rezervat cadrelor militare, fiind urmat de subcomisarul Lucian-Vicențiu Marin, de la Inspectoratul de Poliție Județean, plutonierul adjutant șef Laurențiu-Valentin Zăușilă, de la ISU, și comisarul șef Radu Tătar, de la Penitenciarul Focșani. S-au mai remarcat caporalul Florin Crîngu de la UM 1457 Focșani și Nicolae Dediu, de la ISU.
Premergător Zilei Eroilor, dar în același context sărbătoresc s-au întrecut la Sala Polivalentă, în turneul B, copiii legitimați născuți după 1 ianuarie 2009 și în turneul C, copiii nelegitimați.
În turneul B, pe primul loc s-au clasat David – Mihai Andrei și Luca Coroiu, cu câte 6 puncte din șapte runde, urmați, tot la egalitate de puncte, de David-Andrei Eșanu și Andrei-Dănuț Neagu. La fete, cele mai bune rezultate le-au avut Elena Lupu și Alicia Popa. S-au mai remarcat Vlad Samoilă și copilul de grădiniță Andrei Nicolau.
În turneul C, unde au intrat în concurs 12 foarte tineri șahiști, un adevărat tur de forță a reușit Robert Banu, cu 10,5 puncte din 11 jocuri, clasat primul, urmat la egalitate, cu câte 5,5 puncte, de Eduard Grosu, Lucian-Valentin Chirilă și Filip Toia, care a împlinit de curând cinci ani! Remarcabilă a fost și evoluția lui Rareș-Gabriel Nechita, care a intrat mai târziu în competiție, a jucat doar opt partide și s-a clasat al cincilea!
Clasamentul fetelor: 1. Maria Sima – 7 puncte; 2. Ana-Maria Apostu – 6,5 puncte; 3. Antonia Spiridonescu – 6 puncte; 4. Andreea Marin – 3 puncte.
În concursul șahiștilor nelegitimați s-au mai evidențiat Dominic Vlad și Mihnea Temătoru. Organizatorii au remarcat intrarea în concursuri a mezinului Alexandru Potlog, fratele consacratului Sebastian-Mihail Potlog.
Turneul A a fost organizat de colonelul Viorel Balla, care este un remarcabil promotor al șahului în Vrancea, iar turneele B și C de Aurelian Grigore, Mihai Strâmbu și Anton Soare.
(Articolul a fost elaborat având ca suport un text trimis de Anton Soare).