VIDEO și GALERIE FOTO : Eroii neamului, omagiați la Mausoleul din Focșani

3
3959


Martirii neamului au fost omagiați, ieri, în cadrul manifestărilor organizate în Municipiul Focșani cu prilejul Zilei Eroilor. Aceste manifestări s-au desfășurat la Mausoleul Eroilor din Cartierul Sud. Evenimentele dedicate Zilei Eroilor au debutat la ora 12.00, cu prezentarea Gărzii de onoare și a Onorului militar și au continuat cu oficierea unei slujbe religioase de către un sobor de preoți, alocuțiunile oficialităților și ale invitaților la eveniment, ceremonialul depunerii de coroane în cinstea eroilor neamului.
    La manifestări au participat cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Cristian Dănuț, senatorul Cristian Dumitrescu, deputații Angel Tîlvăr, Dragoș Bîrlădeanu, Rodica Boboc, primarul municipiului Focșani Cristi Misăilă, prefectul Sorin Hornea, viceprimarii municipiului Focșani, Ionuț Mersoiu și Marius Iorga, comandantul IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica, șefi ai unor instituiții descentralizate, consilieri județeni, consilieri municipali, veterani de război și cetățeni ai municipiului Focșani.
    După prezentarea Gărzii de onoare și a Onorului militar, au urmat oficierea unei slujbe religioase de către un sobor de preoți și alocuțiunile oficialităților. Generalul de brigadă în rezervă, Gheorghe Rogoz, a precizat că fiecare popor în istoria sa își cinstește eroii alegând o dată legată de un eveniment marcant sau unul religios. Poporul român a legat comemorarea Zilei eroilor neamului de una din marile sărbători creștine, Înălțarea Domnului Iisus Hristos. „În această zi commemorăm eroii căzuți pe câmpurile de luptă din 1877 și 1878, pentru independența de stat a României de sub asuprirea imperiului otoman. Tot în această zi ne amintim de eroii neamului căzuți în Primul Război Mondial, pentru întregirea neamului și formarea României ca stat național unitar, suveran și independent. Nu vom uita niciodată eroi neamului românesc căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Faptele de arme, sângele vărsat de ostașii eroi români se regăsesc pe câmpurile de luptă. Se cuvine să ne aducem aminte de toți eroii români și să nu uităm niciodată faptele lor de vitejie„, a spus generalul de brigadă în rezervă, Gheorghe Rogoz.

„Fie ca imnul național, drapelul și jertfa eroilor acestui neam să ne fie de-a pururea în suflet!”

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a arătat în mesajul său cu prilejul Zilei Eroilor că gândurile noastre se îndreaptă, pios, către acei români care, de-a lungul veacurilor, s-au jertfit pentru idealurile naționale, pentru libertate, independență și unire! „Noi, vrâncenii, ne îndreptăm, astăzi, rugăciunile către zecile de mii de români care au murit pe aceste pământuri în urmă cu 100 ani, pe Valea Râmnicului, la Mărăști, Soveja și Mărășești. Îi cinstim, totodată, și pe eroii zilelor noastre, pe soldații care au luptat și s-au sacrificat pentru ca țara noastră, membră NATO, să își poată onora angajamentele în teatrele de operațiuni internaționale. Fie ca imnul național, drapelul și jertfa eroilor acestui neam să ne fie de-a pururea în suflet! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, se arată în mesajul șefului administrației județene, Marian Oprișan.
    Comandantul Garnizoanei Focșani, colonelul Claudiu Mihai Sava, a arătat că mormintele și monumentele la care depunem flori de Înălțarea Domnului reprezintă un simbol al dăinurii poporului român pe aceste meleaguri și al sacrificiului înaintașilor noștri pentru unitatea poporului român. „Ca în fiecare an, gândurile noastre se îndreaptă cu pioșenie și gratitudine spre cei care prin vitejia și jertfa lor au făurit România mare, au apărat libertatea și independența sa și au menținut trează încrederea poporului român în valorile sale creștine și morale. Ne plecăm frunțile recunoștinței la simbolurile bravilor dorobanți din Războiul pentru Independență din 1877-1878, ale ostașilor români din cele două războaie mondiale și nu în ultimul rând ale camarazilor noștri căzuți în teatrele de luptă din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest. Eroi sunt toți cei care au plecat la luptă să-și facă datoria față de țară, iar când bunul Dumnezeu a cerut-o să-și respecte jurământul cu prețul vieții”, a spus comandantul Garnizoanei Focșani, colonelul Claudiu Mihai Sava.

Premierul Grindeanu: Dacă avem azi o patrie, acest lucru se datorează eroilor!

    Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea, a dat citire mesajului premierului Sorin Grindeanu. „Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru a-și apăra credința și pământul. Dacă avem astăzi o patrie, o casă, o familie dragă pentru care nu ne temem că o vom pierde, aceste lucruri se datorează în primul rând acelor oameni bravi. De aceea, îmi exprim sentimentele profunde de respect, recunoștință și admirație pentru eroii poporului român, tați și bunici ai noștri, înaintași care și-au pierdut viața de tineri în război, unii necunoscuți. Un gând puternic de speranță dedic militarilor noștri aflați astăzi în teatre de război: să se întoarcă sănătoși acasă! Iar pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă în onoarea României și pentru valorile ei, cel mai adânc respect!”, se arată în mesajul șefului Executivului.
    Premierul Grindeanu a arătat că eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul pentru patrie. „Îi consider eroi și pe veteranii noștri, o mână de oameni care mai sunt în viață acum, și care plătesc încă, în fiecare zi, în conștiință și în vise, pentru ororile cărora le-au fost martori în cel de-Al Doilea Război Mondial. Respect, dragi veterani, și să ne bucurăm multă vreme de acum încolo de dumneavoastră! Salut cu acest prilej și Armata Română, care are parte de atâta stimă, încredere și simpatie din partea poporului nostru, sentimente câștigate prin onoarea și spiritul de sacrificiu dovedite în toate momentele istoriei. Memorie eternă eroilor români!„, se arată în mesajul premierului Sorin Grindeanu.

Eroii zilelor noastre, polițiști și militari

    Comandantul IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica, a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan. „Ziua dedicată eroilor neamului coincide cu un reper important al calendarului creștin -Înălțarea Domnului, o importantă sărbătoare în care și Biserica îi pomenește pe eroii români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea valorilor naționale. Faptele de eroism străbat veacurile. Iar cei care vin să stea mărturie sunt și eroii zilelor noastre, polițiști și militari din Ministerul Afacerilor Interne, care, prin sacrificiul lor, au arătat că patriotismul, onoarea, demnitatea răzbat de la înaintașii noștri, prin ei, spre generațiile viitoare. Noile riscuri și provocări specifice actualului context geopolitic ne fac să reconsiderăm ceea ce, generic, numim „eroism” și să privim dintr-o perspectivă nouă activitatea zilnică a polițiștilor și militarilor noștri. Eroii noștri merită respectul cuvenit și veșnica noastră aducere aminte. Ne închinăm și cinstim memoria lor! Glorie eternă eroilor neamului!”, se arată îm mesajul ministrului de Interne.
    După alocuțiuni a urmat momentul depunerilor de coroane de către Consiliul Județean Vrancea, Prefectura Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, IPJ Vrancea, asociațiile veteranilor de război, Partidul Social Democrat. După acest moment, mai mulți copii au dat citire numelor eroilor care s-au jertfit pentru țară și care proveneau din zona Focșaniului. Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here