Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Încheierea contractelor


Indiferent că sunteți persoană fizică sau agent comercial, dacă doriți să vindeți un bun, să dați bani cu împrumut chiar și unei rude, să prestați un serviciu ori o lucrare, este important să consfințiți acest lucru în formă scrisă.
Sunt Avocat Manuela Florea și continuăm călătoria noastră prin legislație cu încheierea contractelor.
    Contractele reprezintă acordul de voință între părți. Unele se autentifică obligatoriu la notar, dar marea lor majoritate sunt valabil încheiate doar prin simplul acord de voință între părți. Care ar fi motivul pentru care ar trebui să închei un contract într-o formă scrisă? Să luăm exemplul unui contract de împrumut. Să presupunem că o persoană apropiată dumneavoastră, o rudă, un prieten foarte bun vă solicită să îl ajutați cu o sumă de bani pentru un anumit interval de timp. Sunteți de acord, doar sunteți extrem de apropiați. Dacă nu vă ajutați unul pe altul, atunci cine să vă ajute? Și îi dați banii fără să semnați niciun contract. Toate bune și frumoase până când vine termenul scadent, după care trece o lună, trec două, trec trei si nici o veste de la celălalt. Telefoane, mesaje. Și atunci frumoasa relație se strică.
    Ca să nu ajungi într-o astfel de situație, înainte de a-l ajuta pe celălalt, cu tact și diplomație, îi spui că este mult mai bine pentru amândoi să semnați un contract. Actul nu este obligatoriu să fie scris la calculator sau pretipărit. O hârtie scrisă de mână este la fel de eficientă și te scutește de o mulțime de necazuri. Important este să treci clauzele minime care sunt obligatorii pentru un contract, pentru ca în cazul unui litigiu să fii cu un pas înaintea celuilalt.
Ce trebuie să faci ca să ai un contract valabil? În primul rând, menționezi numele părților și datele de identificare. Cu cât sunt mai complete, cu atât este mai bine pentru tine. Menționează cel putin domiciliul și codul numeric personal.
    Pentru ca un contract să fie valid, este nevoie ca părțile să nu aibă, între altele, consimțământul viciat prin eroare, dol, violență sau leziune. Cu privire la eroare, nu de puține ori contractul nu era valabil încheiat deoarece au fost situații de genul următor: tu voiai să vinzi o autoutilitară, celălalt dorea să cumpere un microbuz; tu doreai să dai în comodat un imobil din Focșani, celălalt dorea un imobil în Adjud.
     Pentru un contract valabil încheiat extrem de importantă este menționarea obiectului său: vânzare-cumpărare autoturism (contract de vânzare-cumpărare), împrumut sumă de bani (contract de împrumut), predarea unui bun în mod gratuit spre a fi folosit temporar apoi restituit (contract de comodat), lucrări de excavare (contract prestări servicii). Referitor la obiect identifică-l si detaliază-l cât mai mult posibil. Dacă vinzi un autoturism, menționează marca, tipul, numărul de înmatriculare, seria de șasiu, numărul de omologare, anul de fabricație. Dacă împrumuți o sumă de bani, menționează care este această sumă, în ce monedă este acordat împrumutul și în câte tranșe se restituie. Dacă ai încheiat un contract de comodat, menționează care este bunul la care se referă contractul și datele lui de identificare: de exemplu, la un spațiu locativ specifică adresa completă a imobilului. Dacă nu ai trecut în contract obiectul sau dacă acesta nu îndeplinește anumite condiții (să existe, să fie în circuitul civil, să fie determinat sau deteminabil, să fie posibil, să fie licit și moral), atunci contractul este nul.
    La încheierea contractului, obiectivul urmărit (cauza sau scopul) trebuie să existe, să fie real, licit și moral. De exemplu, cu privire la existența cauzei, atâta timp cât la încheierea unui contract de comodat bunul nu s-a predat, contractul nu există.
    Un aspect foarte important este termenul în care trebuie executată o obligație contractuală: în ce interval de timp trebuie predat un bun, restituit împrumutul sau prestată o lucrare.
    Toate acestea par a fi lucruri evidente de care să ții cont la încheierea unui contract, dar adeseori, presat de timp sau sub influența relației cu celălalt omiți să ții seama de ele.
Cu privire la acest subiect se pot spune multe, dar esențialul deja l-am dezvoltat.

Ca urmare a articolului nostru referitor la restituirea timbrului de mediu răspundem la întrebarea adresată de domnul C.L. și anume dacă timbrul de mediu se restituie într-o singură tranșă sau mai multe. Deși majoritatea hotărârilor judecătorești nu au mențiuni în acest sens deoarece nu s-a solicitat acest lucru prin cererea inițială, există tribunale care au dispus restituirea timbrului de mediu într-o singură tranșă. Inclusiv Tribunalul Vrancea s-a pronunțat în această direcție .

Le mulțumesc celor care m-au contactat în urma articolelor și sper ca sfaturile mele să îi fi ajutat.
Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la numărul de telefon 0723 864444 sau la adresa de email avocat@monitorulvn.ro.

                                               Avocat Manuela Florea                                 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?