Expoziția fotodocumentară dedicată aniversării Centenarului Războiului de Întregire a Neamului a deschis evenimentele organizate, sâmbătă seară, cu prilejul Nopții Muzeelor. La vernisajul care a început la ora 18, la Muzeul de Istorie de pe Bulevardul Gării, au participat și zeci de bicicliști care au luat parte la evenimentul „Noaptea Muzeelor pe bicicletă” organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în colaborare cu Muzeul Vrancei și Asociația „VeloPower”. Detalii despre expoziție și evenimentele din urmă cu o sută de ani au fost oferite de directorul Muzeului Vrancei, istoricul Horia Dumitrescu. Acesta a arătat că expoziția fotodocumentară care va putea fi vizitată pe parcursul acestui an la Muzeul de Istorie trebuie înțeleasă ca o aniversare a Centenarului Războiului de Întregire a Neamului și, concomitent, comemorare și omagiu adus celor care și-au dăruit viața, sângele, suferința, visurile, speranțele țării, pe aceste meleaguri ale jertfei și biruinței. Expoziția este organizată în trei săli și oferă acces la obiecte de patrimoniu, fotografii document despre viața trăită pe front de soldatul și ofițerul român. „Este o expoziție sintetică, de simbol și sugestie, cu o selecție de imagini care să emoționeze vizitatorul prin clipele de viață trăite de soldatul și ofițerul român pe front, în interesul luptelor, cu asumarea jertfei pentru țară și speranța supraviețuirii. S-a optat pentru această esență deoarece colectivul nostru a întâmpinat acest Centenar, în ultimii doi ani, cu reorganizarea expozițională a Muzeelor Mausoleelor de la Mărășești, Mărăști și Soveja. Atunci și acolo s-au concentrat toate valorile muzeistice, de patrimoniu istoric local și național existent în colecțiile instituției. Într-o concepție modernă de prezentare pe un suport temeinic, științific, documentar, etic și estetic, aceste muzee se prezintă la Centenar cu o bogăție materială și spirituală a faptului de istorie trăit de țară și neam în 1916-1918, mărturie incontestabilă de adevăr, de temelie a României moderne de atunci, de azi și de mâine”, a arătat directorul Muzeului.
Horia Dumitrescu a subliniat că expoziția de la Focșani și cele de la mausoleele din Mărășești, Mărăști și Soveja reprezintă profesia muzeografilor caracterizată prin „pasiune, dăruire, cercetare științifică și documentară, depistare și acumulare de mărturii originale, păstrarea și transmiterea lor viitorimii”. „O profesie care înseamnă, deopotrivă, știință, măiestrie, pricepere, artă și ceea ce este important, definitoriu -datorie împlinită. O datorie care are resorturi în specificitatea profesiei, în cunoașterea și înțelegerea mersului acestui neam, prin timp, de la trecut, prin prezent și spre viitor. Pe planul intim al fiecăruia dintre noi înseamnă împlinirea a ceea ce am optat a fi în viață, satisfacția onorării locului și rolului Muzeului în viața culturală și spirituală a comunității umane vrâncene, cu reale reverberații în spațiul național”, a precizat directorul Horia Dumitrescu.
„Pedalăm, descoperim, de patrimoniu ne îndrăgostim”
„Noaptea Muzeelor pe Bicicletă” a fost al doilea eveniment organizat sâmbătă seară. Peste 40 de cicliști, inclusiv din Adjud și Mărășești, au vizitat, pe bicicletă monumentele istorice din județ. Traseul bicicliștilor a început de la secția Muzeului de Istorie, a trecut prin Cîmpineanca, Cîrligele, Cotești, prin mai multe zone viticole și pe drumuri județene/comunale. Destinația a fost Casa Memorială „Alexandru Vlahuță” unde bicicliștii au fost așteptați de elevii școlii din Dumbrăveni. De aici, bicicliștii au revenit la Focșani, ultima poză de grup fiind la locul startului, secția Muzeul de Istorie din municipiu. „Noaptea Muzeelor pe Bicicletă” a însemnat un traseu MTB de dificultate medie, cu o distanță de aproximativ 62 km și peste cinci ore de pedalat. Este a doua ediția a acestui eveniment organizat de Direcția pentru Cultură Vrancea care invită pasionații de velo-turism să descopere pe bicicletă monumentele istorice din Județul Vrancea în care au fost înființate, de-a lungul timpului, muzee. „Pedalăm, descoperim, de patrimoniu ne îndrăgostim”, spun organizatorii evenimentelor care adună anual zeci de bicicliști din județ. Noaptea Muzeelor este un eveniment european inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual.