Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Dictatura ENET! Focșănenii nu mai primesc aprobări pentru debranșare! Unei pensionare „i-a venit încălzirea în luna ianuarie 16 milioane lei“


Scandal între ENET și focșănenii care vor să se debranșeze pentru a folosi centrale individuale de apartament sau alte soluții de încălzire. Conducerea ENET nu mai aprobă debranșările și justifică decizia prin hotărârea Consiliului Local Focșani din decembrie 2016 privind stabilirea zonelor unitare de încălzire și printr-un ordin al  ANRSC care interzice debranșările din condominiile situate în zonele unitare de încălzire. Însă, spun administratorii asociațiilor de proprietari, ENET nu a stabilit și regulamentul cu procedurile de debranșare și rebranșare pe care ar fi trebuit să îl prezinte în termen de 60 de zile. Mai mult, sunt situații aberante în care sunt refuzate debranșări deși în blocurile respective nu mai sunt alți abonați la ENET. Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, admnistratorul Ion Vlase, acuză că deciziile ENET nu au bază legală și îi obligă pe cetățeni să beneficieze de servicii pe care nu le pot plăti. Până la acest moment sunt circa 160-190 de cereri pentru debranșare pe care ENET nu le-a aprobat. „Oamenii au primit un răspuns scris de la ENET în care li se spune că în urma hotărârii Consiliului Local, zona în care este situat apartamentul dumneavoastră este declarată zonă unitară de încălzire unde conform ordinului ANRSC sunt interzise debranșările, motiv pentru care cererea dumneavoastră nu se aprobă. Consider că este o încălcare gravă a drepturilor omului. Eu, în apartamentul meu, proprietatea mea, am dreptul să îmi creez condiții de viață cum cred eu că este mai bine”, spune Ion Vlase.
    Acesta a arătat că s-a ajuns la situații aberante în care blocuri unde mai sunt câteva persoane racordate la ENET să fie introduse în aceste zone unitare de încălzire. În consecință, oamenii sunt practic obligați să achite facturi foarte mari la încălzire și să nu se poată debranșa pentru a-și monta centrală de apartament. „Am o doamnă cu pensie de 11 milioane și i-a venit încălzirea în luna ianuarie de 16 milioane lei. Este singură pe scară și este introdusă în zonă unitară, ceilalți au centrală termică. Am o altă scară, unde este asociația mea, unde mai sunt patru persoane fără centrală, trei au făcut cerere acum pentru debranșare și li s-a spus că nu li se aprobă. Căldura pe ianuarie a fost de peste șapte milioane de lei. Am o bătrână care are șase milioane de lei pensie și care a venit la mine să îmi spună că nu are ce să mănânce. Eu pun problema din punct de vedere uman. Am un alt locatar care mi-a spus că strânge bani de patru ani și nu înțelege de ce consilierii să îi iau dreptul de a alege soluția de încălzire cea mai bună pentru apartamentul său”, a adăugat Ion Vlase.
    Regulile noi la debranșare au fost discutate de administratori cu juriștii Ligii Habitat dar și cu reprezentanții Primăriei Focșani. Situația este specială deoarece, în decembrie 2016, când a fost aprobată hotărârea cu stabilirea zonelor unitare, s-a spus că ENET trebuia să prezinte spre aprobare procedurile de debranșare și rebranșare. Termenul era de 60 de zile, în conformitate cu definirea zonelor unitare de încălzire din municipiu. Ori, acest lucru nu s-a întâmplat și, în consecință, cei de la ENET nu ar avea niciun motiv să respingă solicitările de debranșare depuse de cetățeni. „Această hotărâre este maculatură cât timp nu a fost stabilit Regulamentul. Atât timp cât pe scară mai sunt apartamente cu centrală termică nu au motiv să îmi interzică mie debranșarea”, a precizat administratorul Ion Vlase. 

Merchea spune că respectă legea și că facturile ENET ar trebui împărțite și la cei cu centrală de apartament

    Directorul ENET, Manole Merchea, spune că deciziile privind debranșările sunt luate în conformitate cu prevederile legale. Iar dacă procedurile legale spun că nu sunt permise debranșările din blocurile situate în zone unitare, atunci nu vor fi aprobate cererile cetățenilor. Mai mult, directorul ENET a arătat că modul în care se face debranșarea este prevăzut în legislație. „Debranșarea este prevăzută în lege, cum se face, care sunt condițiile. Nu ține de procedurile ENET-ului. Noi nu putem să inventăm legea. Debranșarea se face în temeiul prevederilor legale, nu în temeiul unor prevederi ale ENET-ului. Eu nu voi da semnătură atâta vreme cât legea îmi interzice. Nici mie nu îmi convin multe legi, dar trebuie să le respect”, a spus directorul Merchea. Acesta a acuzat că facturile mari la încălzire, pentru cazurile unde au mai rămas doar câțiva abonați pe scara de bloc, se datorează faptului că Focșaniul este singurul oraș unde cheltuielile comune nu sunt împărțite la toată lumea de pe scară. Ori, spune directorul Merchea, aceste cheltuieli ar trebui împărțite la toți locatarii de pe scară, nu doar la cei racordați la ENET.
    Zonele unitare de încălzire sunt prevăzute prin legea 325din 2006, Legea serviciului public de alimentare cu energie termică. La nivel național, statul român a stabilit că dacă vor fi investiți bani în reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, ar trebui să fie menținuți consumatorii racordați pentru ca investițiile să fie eficiente. Din acest motiv, prin ordinul 91 din 2007 al ANRSC, s-a impus interdicția debranșării pentru locuitorii imobilelor din zonele unitare de încălzire. 

Zonele unitare de încălzire au fost aprobate în decembrie 2016

    Restricțiile la debranșarea de la rețeaua de încălzire centralizată a municipiului au fost impuse odată cu aprobarea zonelor unitare de încălzire în Focșani. Hotărârea a fost aprobată în ultima ședință din 2016 a Consiliului Local. Delimitarea zonelor unitare a fost realizată în baza unui studiu realizat de Institutul de Studii și Proiecte Energetice din București. Aceste zone unitare sunt delimitate pornind de la punctele termice arondate. Astfel, zona unitară de încălzire este, potrivit studiului, „zona deservită de rețeaua de agent termic primar și punctele termice cu rețelele de distribuție aferente, la care se adaugă zonele de protecție sau servitute”. Practic, este zona în care blocurile au apartamentele branșate la ENET. Pentru realizarea debranșării este nevoie, în primul rând, de acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât și pe verticală (în cazul asociațiilor de locatari, acordul se ia de la toate apartamentele din imobil). Mai trebuie acordul scris al asociațiilor de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, cu mențiunea că au luat act asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire, anexat cererii tip de debranșare.
    O altă condiție este ca administratorul blocului să treacă pe formularul tip toate apartamentele debranșate pe scara de bloc din care face parte apartamentul propus debranșării (semnat și ștampilat de către președintele asociației de locatari) în cazul în care mai sunt apartamente debranșate pe acea scară. Următoarea etapă este întocmirea unei documentații tehnice care reconsideră ansamblul instalațiilor termice și are ca scop menținerea confortului termic a celor care rămân în sistemul de alimentare cu energie termică. Această documentație trebuie să fie avizată de furnizor și să aibă viza asociației de proprietari, reprezentată de președinte. Termenul de preluare a cererilor de debranșare este după sistarea furnizării de energie termică pentru încălzire și până la data de 15 august a fiecărui an.

35 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?