Copii neglijați, exploatați sexual și părăsiți prin spitale, în atenția DGASPC Vrancea

0
3335


Două sute opt copii din județul nostru au intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea în primele trei luni ale acestui an. Cei mai mulți dintre aceștia, și anume 185, au ajuns în această situație din cauza neglijării la care au fost supuși de părinții lor și, ca urmare a servicilor oferite de specialiștii instituției, 152 au rămas mai departe în familii, dar 33 au fost plasați în regim de urgență. Majoritatea cazurilor de neglijență, 137, au provenit din mediul rural, restul de 48 fiind din mediul urban.
    Potrivit statisticii întocmite la nivelul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) al DGASPC Vrancea, pentru primele trei luni ale anului în curs, în afară de copiii neglijați au mai fost înregistrate, în mediul rural, două cazuri de copii abuzați fizic. Alți patru copii, trei din mediul urban și unul din rural, au fost abuzați emoțional și încă patru, doi din mediul urban și doi din rural, au fost victimele abuzului sexual.
    În aceeași statistică figurează încă patru copii care au fost exploatați sexual, unul din mediul urban și trei din mediul rural. Dintre aceștia, în urma serviciilor de care a beneficiat, unul a rămas în familie, iar pentru ceilalți trei s-a dispus plasamentul în regim de urgență.
    Alți nouă copilași au fost părăsiți, în primul trimestru al acestui an, în unități sanitare. Doar pentru unul s-a reușit reintegrarea în familie, ceilalți opt fiind plasați în regim de urgență.
    În total, în doar trei luni, 208 copii din județul nostru, 55 din orașe și 153 din mediul rural, ajunși în situații de risc, au avut nevoie de ajutorul specialiștilor din cadrul DGASPC Vrancea. Îmbucurător este faptul că pentru 163 dintre aceștia s-a reușit menținerea în familiile lor, însă 45 au fost plasați în regim de urgență fie la asistenți maternali, fie în sistem rezidențial.

Ce este plasamentul

    Potrivit Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, măsurile de protecție specială a copilului sunt plasamentul, plasamentul în regim de urgență și supravegherea specializată. Actul normativ prevede faptul că părinții, cât și copilul care a împlinit vârsta de 14 ani au dreptul să atace în instanță măsurile de protecție specială instituite, beneficiind de asistență juridică gratuită. Plasamentul poate fi dispus temporar, după caz, la o persoană sau familie, la un asistent maternal sau la un serviciu de tip rezidențial. Măsura plasamentului se stabilește de către Comisia pentru protecția copilului, în situația în care există acordul părinților, sau de către instanța judecătorească, la cererea DGASPC, atunci când aceștia refuză să își dea acordul.
    Plasamentul în regim de urgență este o măsură de protecție specială (care ar trebui, cel puțin, să aibă caracter temporar,) și care se stabilește pentru copilul abuzat, neglijat sau supus oricărei forme de violență și pentru copilul găsit sau părăsit în unități sanitare. Această măsură se instituie și în cazul copilului al cărui părinte unic sau ambii au fost reținuți, arestați sau internați, sau care din orice alt motiv nu-și pot exercita drepturile și obligațiile părintești cu privire la copil. Atenție! Pe toată durata plasamentului în regim de urgență se suspendă de drept exercițiul drepturilor părintești, până când instanța judecătorească va decide cu privire la menținerea sau înlocuirea acestei măsuri, și cu privire la exercitarea drepturilor părintești. Pe perioada suspendării, drepturile și obligațiile părintești privitoare la copil sunt exercitate și îndeplinite de către persoana, familia, asistentul maternal sau șeful serviciului de tip rezidențial care a primit copilul în plasament în regim de urgență, iar cele privitoare la bunurile copilului sunt exercitate și îndeplinite de către directorul DGASPC.
   
Când încetează măsurile de protecție specială

    Măsurile de protecție specială ar trebui să fie măsuri temporare care să asigure cadrul optim de creștere și dezvoltare a copilului, similare cu cele din famila naturală.
Împrejurările care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecție specială, dispuse de Comisia pentru protecția copilului sau de instanța judecatorească, trebuie verificate trimestrial de către DGASPC. În cazul în care acestea s-au modificat, instituția este obligată să sesizeze de îndată Comisia sau instanța în vederea modificării sau, după caz, a încetării măsurii. Acest drept îl au, de asemenea, părinții sau alt reprezentant legal al copilului, dar și copilul. Încetarea măsurii de protecție specială survine la momentul în care copilul e reintegrat în familia naturală, este adoptat, împlinește 18 ani și nu urmează o formă de învățământ sau împlinește 26 de ani, în cazul în care a urmat o formă de învățământ superior.
    La încetarea măsurilor de protecție specială prin reintegrarea copilului în familia sa, Serviciul Public Local de Asistență Socială, precum și DGASPC-ul de la reședința părinților au obligația de a urmări evoluția dezvoltării copilului, precum și modul în care părinții își exercită drepturile și își îndeplinesc obligațiile cu privire la copil. De menționat că acel copil față de care a fost luată o măsură de protecție specială are dreptul de a menține relații cu alte persoane, dacă acestea nu au o influență negativă asupra dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here