Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Năvală la biletele de tratament! Aproape 4000 de vrânceni au depus cereri pentru un sejur în stațiuni balneoclimaterice



    Casa Națională de Pensii Publice se află, în momentul de față, în procedura de contractare cu societățile comerciale care dețin locuri de cazare în stațiunile balneo-climaterice. Cu toate acestea, asigurații și pensionarii vrânceni s-au grăbit să depună cereri la Compartimentul de bilete de tratament din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, până în prezent fiind înregistrate 3.882 de astfel de solicitări. „Pentru primul trimestru al anului 2017, Casei Județene de Pensii Vrancea i-a fost alocat un număr de 183 bilete tratament, din care a fost valorificat (vândut) un număr de 120 bilete de tratament balnear pentru stațiunile Amara, Covasna, Lacul Sărat, Olănești, Nicolina, Pucioasa și Sărata Monteoru. Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, organizează și administrează modalitatea de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptățite, având la dispoziție fondurile alocate pentru acest tip de prestații prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. În perioada unui an calendaristic, persoana îndreptățită poate beneficia de un singur bilet de tratament”, a precizat jurist Monica Moldovan, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
    Conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear, pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

Cât plătesc pensionarii, șomerii și salariații pentru un bilet 

    În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuția individuală pentru un bilet de tratament este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de către casele de pensii sectoriale, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. De asemenea, persoanele care beneficiază de drepturi de pensie și de drepturi salariale, vor plăti 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie cumulate cu drepturile salariale, dar nu mai mult de prețul integral al biletului.
    În situația asiguraților (salariaților), cuantumul contribuției individuale este de 50% din prețul biletului în cazul în care veniturile salariale brute se situează sub nivelul salariului mediu brut pe economie (3131 lei), și 100% din prețul biletului în situația în care veniturile salariale brute se situează peste cuantumul salariului mediu brut pe economie.
    În cazul șomerilor beneficiari de indemnizații de șomaj, cuantumul contribuției este de 50% din cuantumul indemnizației de șomaj stabilită conform legii, iar în condițiile în care aceștia realizează  și alte venituri de natură salarială, cuantumul contribuției este de 50% din cuantumul indemnizației de șomaj și din câștigul brut realizat din salariu.
    Criteriile de acordare a biletelor de tratament în anul 2017 pot fi citite integral accesând linkul: http://bit.ly/2r9q4OP

Persoane care au dreptul la gratuitate

    Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabilește prin aplicarea unei cote de maxim 15% din totalul numărului de bilete contractate și repartizate. 
Potrivit celor spuse de Monica Moldovan, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea, beneficiarii biletelor de tratament balnear acordate gratuit sunt: pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale; persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare, precum și persoanele care au calitatea de luptător în rezistența anticomunistă, stabilită în temeiul dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 214/1999; persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobată prin Legea nr. 189/2000, cu modificările și completările ulterioare; persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare; persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile IOVR, cu modificările și completările ulterioare.
Mai beneficiază persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare; persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaților care lucrează în mediu radioactiv – zonele I și II de expunere la radiații, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum și la conservarea și închiderea perimetrelor miniere.

Acte necesare obținerii unui bilet

    Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear de către pensionari sunt: cerere de acordare a biletului; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie.
    Pentru obținerea unui bilet, salariații trebuie să depună la CJP Vrancea următoarele documente: cerere; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului în original); adeverință de salariat.

Cum pot fi anulate biletele de tratament

    Biletele eliberate pot fi anulate cu restituirea integrală a contribuției în următoarele situații: atunci când titularul nu se poate prezenta în stațiunea înscrisă pe bilet la data începerii seriei, din motive familiale (deces etc.), juridice, calamități sau urgențe medicale atestate cu documente (ale titularului sau membrilor de familie); atunci când din motive personale, se renunță la bilet, cu anunțarea prealabilă a CJP Vrancea cu cel puțin 7 zile calendaristice înainte de data începerii seriei înscrisă în biletul de tratament; în situația în care, titularul, deși s-a prezentat în stațiune la data înscrisă pe bilet, nu a fost cazat, prezentând motivația scrisă a unității prestatoare de servicii balneare. Aceste cazuri se raportază în scris, de către casele teritoriale de pensii, la CNPP. 
Solicitarea de restituire a contribuției poate fi depusă în termen de maxim 90 zile calendaristice de la data începerii seriei înscrisă în biletul de tratament, la sediul Casei Județene de Pensii Vrancea.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?