Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Porți deschise la mausoleele din județul Vrancea


Consiliul Județean Vrancea se alătură în acest an campaniei lansate de Comisia Europeană – Europe In My Region – prin organizarea în perioada 8-12 mai 2017 a unor activități de promovare de tip porți deschise la Mausoleele Eroilor de la Mărășești, Mărăști și Soveja, mausolee ce sunt incluse în proiectul implementat de administrația județeană și intitulat „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Mausoleul Eroilor de la Mărășești este printre cele mai importante monumente memorial-funerare din Europa, unicat atât prin valoarea sa arhitecturală, cât și ca proporții. A fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-a desfășurat cea mai importantă operațiune militară defensivă a Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. Somptuosul monument adăpostește rămășițele a peste 5.000 de ostași ai Armatei Române, iar in zona centrală se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I din timpul Marelui Război.
    Mausoleul Eroilor de la Mărăști  a fost ridicat pe „Câmpul Istoric Mărăști” din comuna Răcoasa. Piatra de temelie a fost asezată de către MS Regina Maria și de MS Regele Mihai. Este singurul mausoleu care construit subteran, pe două etaje. La primul etaj subteran este amenajat un muzeu de arme iar la cel de-al doilea etaj se află criptele în care sunt depuse osemintele a peste 5.000 de ostași români, ruși și germani, participanți la Primul Război Mondial, dar și sarcofagul Mareșalului Averescu, comandantul Armatei a II-a Române și fost prim-ministru în trei guverne diferite. Tot la acest etaj se află și sarcofagele altor generali din Armata a II-a Română, cea care în 1917 a deschis seria de victorii pe Frontul de Est.
    Mausoleul Eroilor din Soveja  a fost ridicat în satul Dragosloveni din comuna Soveja și este închinat memoriei ostașilor români, ruși, germani, austrieci și unguri căzuți în timpul Primului Război Mondial în bătăliile din vara anului 1917. Inaugurat în anul 1929, edificiul a fost construit între anii 1923-1928, la inițiativa Societății Văduvelor de Război, cu sprijinul Societății „Cultul Eroilor” și a comunității locale.
Mausoleul are înfățișarea unei cetăți de piatră, cu planul în formă de cruce și acoperișul conceput ca o cupolă. Terenul, ridicat cu mult peste cota de nivel a șoselei de acces, amplifică caracteristicile arhitecturale și pune în valoare monumentul istoric. Construcția Mausoleului de la Soveja a început în același timp cu a celui de la Mărășești, după proiectul unui arhitect italian, dar cel care a condus lucrările și a dat viață acestui proiect a fost arhitectul George Cristinel, cel care a ridicat și mausoleul de la Mărășești.
    Consiliul Județean Vrancea a finalizat în 2013 proiectul de investiții  „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Acest proiect, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de Marian Oprișan, în anul 2007. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja.
    Cei care doresc sa viziteze mausoleele o pot face în mod gratuit în perioada 8-12 mai 2017 în intervalul orar  9.00-17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?