Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Varză gratinată și Salată cu carne


În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ”Varză gratinată” și ”Salată cu carne”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Varză gratinată
Curăță o varză în sferturi și aruncă-le în apă fierbinte. Când s-au muiat scoatele, scuturăle și taiele în felii subțiri. Untează o tavă pentru coptor, pune varza presărând fiecare strat cu brânză-șvaițer rasă, adaogă bucățele de unt și termină printr-un strat de șvaițer și jumătate ceașcă de smântână. O jumătate de oră la coptor. Servește cald.

Salată cu carne
Pui într’un castron: muștar (de predilecție Savora), oțet, untdelemn, sare, piper și amesteci bine totul. Adaogi apoi: carne de vacă rasol sau carne de pui, de găină sau de curcan, fiartă sau friptă bine, tăiată în bucăți cât mai mici, apoi cartofi fierți tăiați bucățele și ceapă, opărită 5 minute în apă, tăiată felii. Adaogi și zeamă de carne. Amestecați bine. Această salată delicioasă poate fi mâncată și a doua zi. Ca să fie încă și mai bună această salată se pregătește seara târziu, apoi, se lasă pentru a doua zi. De dimineață i se rectifică gustul adaogând dacă mai trebue sare, piper, oțet, untdelemn sau zeamă de carne. Salata trebue să fie zemoasă și se mănâncă la masa de la ora 12.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?