Conducerea Primăriei din Gura Caliței este acuzată că nu a respectat procedurile aprobate prin Consiliul Local pentru închirierea pășunilor din domeniul public. Prețul de pornire la licitație aprobat prin hotărârea Consiliului Local a fost 95 lei/hectar iar ulterior, în anunțul de organizare a licitație a fost impus un preț de 110 lei/hectar. Procedura licitației a fost contestată iar atribuirea suprafețelor către crescătorii de animale care au participat la licitație a fost blocată de conducerea primăriei comunei. Câțiva dintre crescătorii de animale s-au adunat, vineri dimineață, în fața primăriei din comună pentru a protesta față de modul în care se face anchetarea acestei reclamații. Alături de oameni s-a aflat și actualul primar, liberalul Gică Grosu, care spune că vina pentru acest blocaj este la fostul primar, Nicolae Èandără, cel care a cerut suspendarea licitației pentru nereguli în realizarea documentelor, a stabilirii prețului de pornire.
Actualul primar spune că a avut controale în fiecare zi pentru a răspunde la reclamațiile făcute. Edilul afirmă că din cauza reclamațiilor nu poate să îi pună în posesie pe cei care au câștigat licitația pentru pășune. „Stau numai în deplasări la Focșani, în declarații în fața polițiștilor, în instanță, din cauza acestor reclamații. Eu nu mai am timp să mă ocup de Primărie și de problemele oamenilor din cauza numărului mare de reclamații”, a spus primarul Gică Grosu. Acesta declară că fostul primar ar avea interes ca oamenii din comună să nu își ia suprafețele cu pășune. Edilul spune că acum i s-au solicitat actele pentru licitația pășunilor și nu are cum să facă după 600 de file copii xerox, nu are cum să trimită originalele fără mandat, s-a ars xeroxul din primărie. „Pe cei care au cîștigat licitația sunt obligat să îi pun în posesie în termen de cinci zile. Interesul este să merg eu în procese, să nu am timp să îi pun în posesie pe cei care au câștigat licitația”, a spus primarul, care a adăugat că „aici e vaca de muls, la islaz s-au făcut golănelile cele mai mari”.
În replică, fostul primar Nicolae Èandără ne-a spus că sunt multe nereguli în documentele prin care actuala conducere a primăriei comunei a scos la licitație cele peste 763 de hectare din pășunea aflată în domeniul public. Miza o reprezintă banii acordați drept subvenție din fonduri europene de către APIA, sumă evaluată la peste două sute de mii de euro anual. Nicolae Èandără a spus că scandalul este artificial iar actualul primar nu are motive să nu încheie contractele cu oamenii dacă știe că a lucrat legal. „Se dorește crearea unui scandal doar pentru a arăta că nu se poate lucra în primărie. Este o situația dificilă, gestionată extrem de prost”, a spus Èandără care a acuzat că la nivelul comunei a fost creat un „grup mafiot care dorește să pună mâna pe islaz”.
Prezervative, absorbante și șezlonguri cumpărate cu banii Asociației crescătorilor de animale
Fostul primar a explicat că a cerut suspendarea licitației pentru pășune deoarece actuala conducere a primărie nu a respectat hotărârea Consiliului Local prin care s-a stabilit prețul de pornire la licitație. Astfel, deși în martie 2017 consilierii din Gura Caliței au fost de acord ca prețul să fie de 95 lei/hectar, în anunțul public al licitației s-a anunțat un preț de pornire de 110 lei/hectar. Această majorare a fost justificată prin aprobarea în Consiliul Județean a prețului mediu pentru masa verde la nivelul județului de 110 lei/tona pentru anul 2017, hotărâre ulterioară celei a Consiliului Local din Gura Caliței. Însă, a explicat Èandără, această modificare nu a fost votată de către consilierii locali din Gura Caliței iar impunerea acestui preț minim la licitație este ilegală. Èandără a acuzat că majoritatea PNL din Consiliul Local a comis mai multe nereguli când s-a aprobat licitația pășunii. În primul rând, nu ar exista amenajament pastoral pentru toată suprafața de pășune. În al doilea rând, Èandără acuză că apar modificări între ceea ce s-a discutat ședința Consiliului Local unde s-a aprobat închirierea și ceea ce s-a publicat în varianta finală a hotărârii, așa cum i-a fost comunicat de către primărie. De exemplu, Nicolae Èandără spune că s-a aprobat participarea a doi consilieri locali, ca observatori la licitație, iar acest lucru nu se regăsește în hotărâre.
Fostul edil acuză că în comună a fost creat un grup mafiot care vrea să obțină pășunea comunei pentru a folosi după bunul plac banii europeni acordați pentru întreținerea terenurilor. El a arătat că un control al DNA asupra cheltuirii banilor la Asociația crescătorilor de animale din comună a arătat grave nereguli, cu suspiciuni de evaziune fiscală. Cei de la DNA au descoperit că din banii crescătorilor s-au cumpărat prezervative, absorbante, șezlonguri de plajă, țigări. Cazul a fost trimis către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru continuarea cercetărilor. „Pe terenuri au fost construite stâni, un eleșteu de pește. Eu am inițiat cel puțin cinci hotărâri de consiliul local în perioada 2014-2016 pentru închirierea pășunilor însă consilierii de atunci nu au fost de acord. I-am anunțat de atunci pe oameni despre consilierii care nu au fost de acord să închiriem pășune”, a spus Nicolae Èandără.