Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va efectua o expertiză la podul de pe râul Râmnicu Sărat, situat în localitatea Jitia, grav afectat de alunecările de teren din ultima perioadă, pentru a vedea care este tonajul la care rezistă. În urma acestei expertize se va lua decizia ridicării interdicției pentru mașinile de mare tonaj sau menținerea acesteia. De asemenea, conducerea CNAIR a demarat procedurile de achiziții publice pentru efectuarea de lucrări de reparații a celor 16 puncte critice existente pe DN 2 R Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia și DN 2 N Jitia – Vintileasca. Deciziile au fost luate după ce o comisie condusă de directorul general adjunct al CNAIR, Radu Dumitru Munteanu, cel care conduce Direcția Generală de Implementare Proiecte de Infrastructură Rutieră, a venit în Vrancea pentru a găsi soluții de reparare și reabilitare a celor două drumuri. Directorul Munteanu a arătat că în ultimii doi ani au fost efectuate lucrări de întreținere curentă și s-a discutat despre posibilitățile de investiții pentru reabilitare. El a subliniat că, în prima etapă, vor fi lucrări pentru ca drumul să poată fi circulat iar în paralel va fi efectuată documentația tehnică necesară pentru demararea investiției. „Dacă vom reuși să avem o procedură de execuție până în această toamnă va fi foarte bine”, a arătat directorul CNAIR, precizând că trebuie respectate proceduri legale și identificate fondurile necesare pentru o asemenea investiție.
A urmat deplasarea membrilor comisiei pe Valea Râmnicului, unde au fost inventariate problemele, respectiv alunecările de teren, podul de la Jitia. A avut loc și o întâlnire cu primarii și agenții economici care își desfășoară activitatea în localitățile de pe Valea Râmnicului. Primarul de la Vintileasca, Georgel Spătaru, a arătat că problemele cu drumul național și restricțiile de tonaj introduse în ultima perioadă afectează activitățile firmelor din comună dar și investițiile care au obținut finanțare de la bugetul național. Ori, fără un drum de acces, firmele vor fi nevoite să închidă activitatea și să își trimită oamenii în șomaj. „Agentul economic are o societate care trebuie să își deruleze activitate iar acum au oameni care stau, nu lucrează și îi trimit acasă. Nu este numai problema masei lemnoase. La acest moment nu poți face o casă, nu poți transporta o mașină de piatră, o mașină de nisip. Acum avem în derulare un contract prin CNI pentru un cămin cultural și mă întreabă constructorul ce să facă pentru că nu poate circula, nu poate aduce beton aici iar contractul are un termen limită de realizare”, a spus primarul George Spătaru.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că știe foarte bine problemele care sunt pe drumurile naționale DN 2R și DN 2N, probleme pe care CNAIR trebuie să le rezolve urgent. Șeful administrației județene a precizat că împreună cu cei de la Secția de Drumuri Naționale Vrancea lucrează la o situație privind starea drumurilor naționale care traversează Vrancea. „Împreună cu cei de la Secția de Drumuri Naționale Vrancea lucrăm la o situație privind starea drumurilor naționale care traversează județul și urmează să cerem CNAIR să întocmească studii de fezabilitate și proiecte privind reabilitarea și modernizarea totală a acestor drumuri în așa fel încât, începând de anul viitor, să poată fi scoase la licitație și finanțate și să fie introduse în programul de investiții al CNAIR”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.