Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

APIA lucrează de 1 mai pentru a prelua cererile fermierilor


Funcționarii APIA vor avea program normal chiar și de 1 mai pentru a-i ajuta pe fermierii vrânceni și a prelua cererile pentru subvențiile din agricultură. Directorul APIA Vrancea, Ionel Partene, a arătat că toate centrele locale vor avea un program normal de lucru în zilele de sâmbătă și luni, de 1 mai, astfel încât fermierii vrânceni să aibă timp pentru depunerea cererilor. Decizia a fost luată din cauza problemelor din alimentarea cu energie electrică la centrele locale și a termenelor scurte pentru depunerea acestor cereri. Din cauza avariilor în rețeaua de electricitate, au fost create blocaje în preluarea cererilor de la fermieri, cele mai mari probleme fiind înregistrate la centrele de la Dumbrăveni și Vulturu. Sute de fermieri nu au putut depune cererile, fiind reprogramați. Ori, termenul limită pentru depunerea cererilor la subvențiile europene este 15 mai în acest an, fără posibilitatea depunerii ulterioare cu aplicarea de penalități pentru fiecare zi de întârziere.  
  Din acest an, cererile unice se depun doar în perioada 1 martie-15 mai, calendarul stabilit la nivel european. Dacă se respectă acest calendar,  atunci vor fi respectate și termenele de plată a banilor europeni, ultima tranșă de bani urmând să fie virată fermierilor până la data de 31 martie 2018. „Am făcut adrese către primării în care i-am rugat pe edili să ne ajute, să popularizeze aceste decizii pentru ca toți fermierii să vină la noi și să depună cererile în termenul legal. Am solicitat implicarea primăriilor pentru a elibera la timp adeverințele de care au nevoie fermierii atunci când trebuie să depună cererile”, ne-a spus directorul APIA, Ionel Partene.
    Până acum, la APIA Vrancea au fost primite 15.176 de cereri din partea fermierilor, din cele peste 22 mii care au fost estimate la începutul campaniei de preluare a solicitărilor. Aceasta înseamnă un procent de 66%, mai mare decât cel pentru suprafața de teren aferentă solicitărilor, respectiv 32% din suprafață. Această diferență este pusă pe seama marilor fermieri, care lucrează suprafețe mai mari de 50 hectare. Doar o treime din cei trei sute de fermieri au venit până acum să depună cereri la APIA, în condițiile în care aceștia lucrează cea mai mare parte a suprafeței agricole din județ.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?