La Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea au fost recalculate, în primul trimestru al anului în curs, 1.863 de pensii, recalculările reprezentând mai bine de jumătate din cele 2.984 de solicitări de stabilire a drepturilor de pensie ce au fost depuse la instituția vrânceană în primele trei luni ale acestui an. Potrivit legislației în vigoare, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie după realizarea oricărui stagiu de cotizare, după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă. Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situații: prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia; prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare; în situația în care de depun documente suplimentare (care nu există la dosarul de pensie), dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.
Alte 1.120 de cereri adresate CJP Vrancea în primul trimestru al acestui an au vizat obținerea drepturilor diferitelor tipuri de pensii. Dintre acestea, 492 au fost pentru pensie limită de vârstă, 41 pentru pensie anticipată, 172 pentru pensie anticipată parțial, 190 pentru pensie de invaliditate, 184 pentru pensie de urmaș și 42 pentru alte drepturi acordate în baza legilor speciale. „Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România„, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
Potrivit acestuia, cererea de pensionare poate fi retrasă de persoana care a depus-o până la emiterea deciziei de pensionare. „Pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care aparțin Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care funcționează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.