Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795

ULTIMA ORĂ! Electrica: Pagubele cauzate de vremea din ultimele zile trebuie recunoscute în tarifele consumatorilor, dar nu sunt sume spectaculoase


Pagubele cauzate de situația meteorologică de săptămâna trecută din Moldova s-ar putea ridica la câteva milioane de lei și vor trebui recunoscute de Autoritatea de Reglementare (ANRE) în tarifele finale plătite de consumatori, însă aceste sume nu sunt spectaculoase la nivelul cheltuielilor unei companii de distribuție, a declarat, luni, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, în cadrul unei conferințe de presă.
El s-a referit la situația de la finele săptămânii trecute, când, din cauza unor căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic, au căzut la pământ peste 425 de stâlpi de medie tensiune din aria de acoperire a filialelor Electrica, respectiv în județele Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Prahova și Cluj. „Există o metodologie clară a ANRE, iar, în momentul în care ai o situație de calamitate și autoritățile recunosc asta, ele (pagubele — n.r.) în mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care să atingă milioane de euro. Mă aștept să fie de câteva milioane de lei. Dar da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE”, a spus Stancu.
El a susținut că sumele nu sunt spectaculoase, ceea ce va face ca influența în tarife să fie nesemnificativă. „Marea problemă a fost organizarea unui volum mare de lucrări în câteva zile. Pagubele vor fi de câteva milioane de lei, ne așteptăm noi. Costul la nivel de total este marginal, nu mă aștept să aibă influențe în tariful de anul viitor, pentru că, încă o dată, nu reprezintă o sumă semnificativă la nivel de costuri totale per filială”, a explicat Stancu.
Aceasta în contextul în care, sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile. Cătălin Stancu a mai spus că fenomene precum cele care au avut loc în ultima parte a săptămânii trecute nu au mai fost văzute de zeci de ani.
Potrivit reprezentanților Electrica, luni la orele amiezii mai erau nealimentați 23.000 de consumatori din zonele arondate companiei, față de vârful de 130.000 de consumatori nealimentați, înregistrat vineri la ora 12:00.
„Sperăm ca în maximum 48 de ore să nu mai avem nicio problemă. Cauzele par să țină de fenomene meteo extreme: zăpada era umedă și extrem de grea, iar vântul — puternic. Este un fenomen pe care nu l-am văzut de zeci de ani. Iar un stâlp odată căzut îi antrenează și pe ceilalți”, explicat șeful Electrica.
El a mai spus că o altă problemă a fost faptul că unii dintre stâlpi nu au fost proiectați pentru acest tip de condiții meteo. „Condițiile de proiectare au fost depășite. Stâlpilor le-a fost depășit momentul capabil, nu este o problemă de fundație. Prescripțiile energetice au fost îmbunătățite, ultimele normative au fost îmbunătățite, iar stâlpii noi, care au fost proiectați după ultimele normative, cele din 2004, nu au căzut”, a continuat Stancu, precizând că, la nivelul județului Galați, circa 10% din stâlpi sunt sub incidența vechilor normative.
Totodată, el a precizat că Electrica va investi în acest an 170 de milioane de euro, dublu față de 2014, anul listării la bursă, când s-au alocat 90 de milioane de euro. Investițiile vor merge cu precădere spre zonele de medie și joasă tensiune. Stancu a mai spus că va cere Camerei de Comerț și Industrie recunoașterea situației de forță majoră, ceea ce va exonera compania de eventuale litigii și solicitări de despăgubiri.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?