Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă a inaugurat, ieri, noua linie de sortare realizată cu fonduri proprii la stația de sortare a gunoiului menajer de la CUP Salubritate. Noua investiție desface sacii de gunoi colectați de la focșăneni, sortează fracția biodegradabilă măruntă și oferă posibilitatea selectării foliei de plastic, care creează cele mai mari probleme, nefiind biodegradabilă. În final, aceasta are ca rezultat scăderea cheltuielilor cu transportul și depozitarea gunoiului colectat de la focșăneni și îndeplinirea obligațiilor de mediu care permit municipalității să evite sancțiunile financiare. Alături de primarul Cristi Misăilă a fost prezent viceprimarul Marius Iorga, cei doi urmărind modul în care funcționează noua investiție de la CUP Salubritate.
Realizată cu fonduri proprii ale companiei, noua linie de sortare continuă prima investiție realizată în urmă cu șapte ani de CUP Salubritate. Ulterior, în timpul exploatării, din cauza gunoaielor aruncate de focșăneni și pentru a permite ca municipiul să îndeplinească ținta de componente nereciclabile de 20%, a fost concepută noua linie de sortare. Practic, noua instalație selectează partea de material plastic, în general pungile, de celelalte deșeuri și le duce la banda de sortare. „E un început bun faptul că iată, facem un pas pentru a atinge prerogativele impuse de Uniunea Europeană, de a face o selecție a gunoiului menajer până la un obiectiv de 30%, limita maximă pentru următorii ani, iar anul acesta este undeva la circa 15%. S-a introdus acea taxă pe gunoiul depozitat în rampele de gunoi, taxă care, dacă se modifică actualele prevederi legale, se va aplica doar pentru gunoiul care depășește această cantitate de 15% neselectat și depozitarea în gropile de gunoi. E un lucru bun, anul trecut am avut o fracție foarte bună selectată, undeva la 10-12%, ne încadrăm în target”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă.
Reprezentanții CUP Salubritate au explicat că finalitatea investiției se va simți în scăderea cheltuielilor cu gunoiul preluat de la focșăneni. Practic, anual, municipalitatea economisește 120 mii euro prin linia de sortare realizată în 2010. Banii reprezintă taxa de mediu care ar trebui achitată de primărie dacă nu ar fi realizată sortarea deșeurilor. Iar investiția de ieri va contribui la reducerea cheltuieilor astfel încât taxele din domeniul mediului să nu fie resimțite de focșăneni. Noile echipamente desfac sacii de gunoi, permit sortarea fracției biodegradabile măruntă, iar în final aceste deșeuri nu mai sunt transportate la rampa de gunoi, adică se elimină cheltuielile cu transportul, cu depozitarea, taxa de mediu și, în plus, este vândut iar municipiul atinge ținta
de componente nereciclabile de 20%.