Fostul adjunct al IPJ Vrancea, Tomiță Păvăloiu, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influență

9
3159


Tomiță Păvăloiu, fostul adjunct al IPJ Vrancea, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pentru o perioadă de 60 de zile, el fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Potrivit unui comunicat al DNA, Păvăloiu ar fi comis fapta în urmă cu 3 ani. Astfel, anchetatorii susțin că fostul adjunct al șefului IPJ Vrancea ar fi pretins și primit 250 de euro de la o persoană, căreia i-ar fi promis că o va ajuta pentru rezolvarea unui dosar penal, aflat la acea vreme pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 19.04.2017, a inculpatului PÄ‚VÄ‚LOIU TOMIȚĂ, la data faptei adjunct al șefului I.P.J. Vrancea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii trafic de influență. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul lunii octombrie 2014, inculpatul Păvăloiu Tomiță, în calitate de adjunct al șefului I.P.J. Vrancea, a pretins și primit de la o persoană suma de 250 euro. În schimbul acestor bani, inculpatul a promis că va interveni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, pentru a-i determina pe magistrați să pronunțe o soluție de netrimitere în judecată într-un dosar în care persoana respectivă era cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Păvăloiu Tomiță trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului Păvăloiu Tomiță i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Comisarul șef Tomiță Păvăloiu, suspendat și repus în funcție

    Comisarul șef Tomiță Păvăloiu a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile specifice funcției de adjunct al șefului IPJ Vrancea pe data de 31 iulie 2009. El a fost demis din funcția de adjunct pe data de 4 mai 2010, prin dispoziția șefului Poliției Române, chestorul principal de poliție Petre Tobă. Cum decizia nu era definitivă, comisarul șef Tomiță Păvăloiu a contestat-o la Ministerul Administrației și Internelor, dar nu a avut câștig de cauză. Acesta a avut posibilitatea să atace decizia în contencios administrativ, lucru pe care l-a și făcut. Motivele invocate de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române cu privire la demiterea comisarului șef Tomiță Păvăloiu au fost legate de neregulile constatate în urma controalelor efectuate la IPJ Vrancea. De asemenea, într-un comunicat de presă al IGPR, se arăta că ar fi fost vorba despre o abatere disciplinară.                
    Comisarul șef Tomiță Păvăloiu a fost repus în funcția de adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vrancea, în septembrie 2010. Curtea de Apel Galați a suspendat dispoziția Inspectoratului General al Poliției Române, prin care comisarul șef Tomiță Păvăloiu a fost trecut pe o funcție inferioară. Începând cu data de 15 septembrie 2010, Tomiță Păvăloiu a devenit adjunct cu acte în regulă în urma unui concurs susținut la București. În toată această perioadă, activitatea polițistului Păvăloiu a fost controlată de mai multe ori de superiorii de la București. 
    În septembrie 2016, comisarul șef Tomiță Păvăloiu și-a depus dosarul pentru pensionare. El a activat în poliție din anul 1984.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here