O echipă de oameni de știință din Australia a anunțat marți că a identificat o legătură între alimentația bogată în grăsimi și carbohidrați și uzura articulațiilor, informează Xinhua. Studiul, realizat la Institutul pentru Sănătate și Inovație Biomedicală din cadrul Universității de Tehnologie din Queensland, a investigat legătura dintre osteoartrită și dietele în care predomină grăsimile și carbohidrații simpli.Osteoartrita, cunoscută și sub numele de boală articulară degenerativă, este o afecțiune care apare în urma deteriorării cartilajului ce protejează și învelește articulațiile, fiind localizată cel mai frecvent la nivelul genunchilor.
Potrivit cercetării, dietele care includ carbohidrați simpli și 20% grăsimi săturate provoacă apariția primelor semne de osteoartrită la nivelul încheieturilor. Conducătorul principal al studiului, profesorul Yin Xiao, a subliniat marți că în timpul studiului s-a descoperit că aceste diete â de multe ori bazate pe consumul de alimente tip „junk food” â care provoacă degradarea sănătății articulațiilor nu afectează doar persoanele supraponderale.
Unul dintre cercetătorii participanți la studiu, doctorandul Sunder Sekar, a explicat că acizii grași pot declanșa inflamații la nivelul țesuturilor din întreg „mediul articular”. „Am testat o varietate de grăsimi saturate și am descoperit că un consum de lungă durată de grăsimi animale, unt și ulei de palmier poate slăbi cartilajul”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.