Circul PNL a continuat, ieri, la ședința extraordinară a Consiliului Local unde s-a discutat preluarea spațiilor verzi reabilitate prin proiectul „Amenajare spațiu verde Cartier Mândrești, Cartier Focșani Sud și Cartier Laminorul” în administrarea Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice. După aproape o oră de discuții, liberalii au reușit să voteze favorabil proiectul iar spațiile verzi vor fi administrate de muncitorii de la Spații Verzi. Așa cum era de așteptat, consilierii liberali s-au împărțit în două tabere, având în vedere că sunt în campanie electorală în partid și au dorit să arate, măcar acum, cât de mult îi doare sufletul de focșăneni. Aceasta bineînțeles sub privirile șefilor din PNL Focșani, veniți să vadă spectacolul propriilor consilieri.
Prezentă în sala de ședințe, managerul proiectului, Eugenia Drăgușanu, le-a năruit speranțele liberalilor când a prezentat detaliile referitoare la modul în care acesta a fost realizat. Deși se așteptau la dezvăluiri senzaționale, liberalii au rămas fără replici când li s-au prezentat detaliile proiectului. La fel ca la multe proiecte cu fonduri europene, și în acest caz au fost probleme care au fost rezolvate pe parcurs de echipa de proiect. Eugenia Drăgușanu a explicat că proiectul a fost întârziat din cauza suprapunerii cu alte proiecte derulate de ENET, CUP și municipalitate pentru rețeaua de distribuție a agentului termic, rețeaua de apă, de canalizare, amenajarea străzilor și parcărilor. Abia la final s-au făcut lucrările la amenajarea spațiului verde. Iar amânarea termenului inițial a fost făcută cu aprobarea finanțatorului. Consilierul local Bogdan Matișan a explicat condițiile în care finanțatorul proiectului, Ministerul Dezvoltării, a prelungit termenul inițial pentru finalizarea acestuia. Fostul viceprimar al municipiului, Bogdan Matișan, a explicat că Primăria Focșani a derulat mai multe proiecte finanțate cu fonduri europene în cartierul Sud și au fost purtate discuții cu managerii acestora pentru ca proiectele să nu se suprapună. „Nu puteam să renunțăm la aceste proiecte”, a precizat Bogdan Matișan.
De asemenea, viceprimarul Marius Iorga a subliniat că municipalitatea nu are nicio intenție de a externaliza serviciul de la Spații Verzi, cu atât mai mult cu cât sunt obligați prin contractul de finanțare. „Avem capacitatea pentru a administra spațiile verzi. De altfel, în buget am prevăzut bani pentru a realiza un sistem de irigații la spațiile verzi. Nu există niciun interes pentru a externaliza serviciul de la Spații verzi”, a explicat viceprimarul Marius Iorga.
Ancheta DNA vizează firma Romprest
Managerul proiectului de reabilitare a spațiului verde a arătat că, la final, toate controalele au arătat că municipalitatea a cheltuit corect toți banii și nu sunt fonduri cheltuite pe lucrări nerealizate. „Proiectul este finalizat, funcționat iar la 30 iunie trebuie realizată recepția finală”, a spus Eugenia Drăgușanu. Aceasta a lămurit și suspiciunile referitoare la ancheta DNA, care vizează modul în care Romprest a realizat mai multe lucrări în țară. La Focșani, de exemplu, a existat o reclamație că Romprest, deși s-a angajat să fie singurul contractant, ar fi subcontractat către o altă firmă o parte din lucrări. Însă aceste lucruri nu privesc modul în care primăria a derulat investiția. Mai mult, Romprest a primit și mai puțini bani decât valoarea inițitală a contractului, de la 7,4 milioane lei la 5,8 milioane lei. „Controlul DNA nu ne vizează pe noi”, a explicat Eugenia Drăgușanu. Aceasta a mai arătat că, prin contractul de finanțare, Primăria trebuie să dea spațiile verzi în administrare către Direcția de Dezvoltare pentru o perioadă de mentenanță de cinci ani.
Reamintim că proiectul a fost discutat și la ultima ședință ordinară a Consiliului Local Focșani însă nu a trecut deoarece consilierii liberali nu au fost de acord și nu a fost întrunită condiția legală de două treimi din numărul consilierilor locali. Ulterior, consilierii liberali au reluat „copy paste” prima variantă a proiectului pentru a fi votat într-o nouă ședință a Consiliului Local. Reamintim că dacă primăria nu întreținea spațiile verzi reabilitate prin proiectul „Amenajare spațiu verde Cartier Mândrești, Cartier Focșani Sud și Cartier Laminorul”, trebuia să restituie 7,5 milioane lei și risca să nu mai poată accesa fonduri europene de 29 milioane euro.
Autoritate Urbană pentru proiectele din municipiu
Consilierii locali au aprobat, fără discuții, proiectele de hotărâre referitoare la înființarea unei Autorități Urbane la nivelul municipiului Focșani care va avea ca atribuții selectarea strategică a fișelor de proiecte propuse spre finanțare în cadrul Axei Prioritare 4 al Programului Operațional Regional 2014-2020. Consilierii vor discuta două proiecte de hotărâre referitoare la acest subiect, respectiv proiectul pentru aprobarea Acordului de delegare a atribuției de selectare strategică a fișelor de proiecte propuse spre finanțare în cadrul Axei Prioritare 4 Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile a Programului Operațional Regional 2014-2020 și cel privind aprobarea înființării Autorității Urbane la nivelul municipiului Focșani. Discuții despre înființarea Autorității Urbane au fost încă de la dezbaterea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Focșaniului. Această autoritate va fi formată din minim trei membri și care vor decide proiectele prin Axa Prioritară 4 -Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile ce vor fi finanțate în municipiu. „În 20 ianuarie 2017 viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a emis ordinul 112 din 2017 pentru aprobarea Documentului cadru de implementare a Dezvoltării Urbane Durabile – Axa Prioritară 4 Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile conform căruia prin delegare funcției de aplicare a procedurilor și criteriilor de selectare a operațiunilor (proiectelor), municipiile reședință de județ, respectiv structura de la nivelul acestora care îndeplinește rolul de Autoritate Urbană, va fi parte integrantă din sistemul de management și control al POR 2014-2020, îndeplinind rolul de Organism Intermediar secundar (de nivel II)”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre. Ulterior, acordul de delegare a atribuției de selectare strategică a fișelor de proiecte propuse spre finanțare în cadrul Axei Prioritare 4 a fost transmis în data de 4 aprilie și înregistrat la Primăria Focșani în data de 6 aprilie.