Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacție la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunță Pentagonul, aceasta fiind prima operațiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad. UPDATE: Siria confirmă atacul SUA, precizând că sunt victime; Rusia a avertizat că vor fi consecințe grave
UPDATE 08:04 Potrivit CNN, prețul pe barilul de țiței a crescut cu 2% ca urmare a atacului din această dimineață
„Geopolitica este de multe ori îndrumătoarea pieței de petrol”, a declarat Greg McKenna, strateg șef la AxiTrader. „Atacul Statelor Unite împotriva unui regim care este susținut de ruși, într-o țară în care iranienii sunt activi și sprijină regimul respectiv, are potențialul de a provoca derapaje politice.”
UPDATE 07:50 Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, unde se afla baza militară siriană lovită de rachetele Statelor Unite, a declarat pentru Reuters că mai multe ambulanțe și mașini de pompieri au fost trimise la fața locului unde au izbucnit mai multe incendii ca urmare a bombardamentului.
Acesta a declarat că nu se cunoaște în acest moment numărul morților sau al răniților.
UPDATE 07:49 Rusia vrea reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, condamnând dur atacul SUA în Siria
Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o „agresiune” împotriva unui stat membru al Organizației Națiunilor Unite.
„În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU”, a declarat Victor Ozerov, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus.
Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operațiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia și la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.
Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau și militari ruși, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.
UPDATE 07:41 Pentagonul susține că a atacat avioane implicate în atacul chimic
Departamentul american al Apărării a lansat atacul asupra avioanelor militare siriene care ar fi fost implicate în atacul chimic, însă Rusia și Siria semnalaseră că armata siriană nu a lansat niciun atac neconvențional, acuzând că insurgenții susținuți de Occident folosesc arme chimice.
Pentagonul a prezentat o hartă cu traiectoriile avioanelor siriene care au efectuat raiduri asupra orașului Khan Shaykhoun, unde a avut loc atacul chimic. Urmărind traiectoriile, Pentagonul a ales să atace o bază aeriană din zona Shayrat, în provincia Homs.
Siria a confirmat că avioanele sale atacau poziții teroriste din Khan Shaykhoun, explicând însă că probabil au fost atinse laboratoare chimice ale insurgenților susținuți de Occident.
Regimul Bashar al-Assad a distrus arsenalul chimic acum câțiva ani, la solicitările Occidentului și sub supravegherea inspectorilor ONU.
UPDATE 07:34 Benjamin Netanyahu, premier israelian, a declarat că „aceste atacuri transmit un mesaj puternic și clar”
Premierul israelian a transmis un comunicat de presă în care declara că „sprijină în totalitate” aceste atacuri.
„Atât în practică cât și în teorie, președintele Trump a transmis un mesaj puternic și clar prin care a anunțat că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată”
„Israel sprijină în totalitate decizia președintelui Donald Trump și speră că acest mesaj va rezona nu doar în Damasc, ci pretutindeni”, a declarat Benjamin Netanyahu.
UPDATE 07:18 Siria confirmă atacul SUA, precizând că sunt victime; Rusia a avertizat că vor fi consecințe grave
Administrația Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internațional al Siriei, atrăsese atenția că un astfel de atac va avea consecințe grave.
„Una dintre bazele noastre militare din centrul țării a fost vizată în această dimineață de un atac cu rachete americane și există decese”, a transmis armata siriană, citată de agenția oficială SANA.
„Rusia avea semnale directe că se pregătea o operațiune militară împotriva Siriei; inițiatorii operațiunii vor purta responsabilitatea consecințelor”, a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite.
Departamentul american al Apărării a anunțat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.
Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria.
Președintele Donald Trump a îndemnat „toate țările civilizate” să contribuie la încheierea războiului civil din Siria.
Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă față de recentul atac chimic produs recent în orășelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.
Operațiunea militară este „în interesul vital al Statelor Unite”, a declarat președintele Donald Trump.
„Å¢ința vizată are legătură directă cu atacul chimic oribil” produs în urmă cu câteva zile, a comunicat Președinția Statelor Unite.
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a avertizat, joi, că ar putea ordona intervenții militare atât împotriva regimului Bashar al-Assad, căruia îi atribuie recentul atac chimic și alte atrocități din Siria, cât și contra Coreei de Nord, care dezvoltă programe militare în domeniile balistic și nuclear.
„Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o rușine pentru omenire, iar (președintele Bashar al-Assad – n.red.) este acolo, cred că el conduce lucrurile, deci cred că ceva trebuie să se întâmple”, a declarat Donald Trump joi seară, la bordul avionului prezidențial, Air Force One, în timp ce se deplasa de la Washington D.C. spre reședința sa din Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida), unde se va întâlni cu președintele Chinei, Xi Jinping.
„Ceea ce a făcut Bashar al-Assad este teribil. Ce s-a întâmplat în Siria este într-adevăr una din cele mai groaznice crime și nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu trebuie să se permită așa ceva”, a spus Donald Trump, citat de cotidianul The Washington Times.
Administrația Donald Trump susține că regimul Bashar al-Assad este responsabil de presupusul atac chimic din regiunea Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat, potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu moartea a 72 de persoane. Siria și Rusia au negat orice implicare, afirmând că atacul a fost comis de insurgenții susținuți de Occident. De altfel, arsenalul chimic sirian a fost distrus de câțiva ani, la solicitarea Occidentului și sub monitorizarea inspectorilor internaționali.
Bashar al-Assad, președintele Siriei, a acuzat Statele Unite, Israelul și Uniunea Europeană de susținerea „teroriștilor” implicați în războiul civil sirian, subliniind că singura opțiune pe care o are este „victoria”.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.