Centrul de resurse pentru firme de exercițiu – regiunea Sud-Est din cadrul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani a organizat vineri a VIII-a ediție a Târgului Firmelor de Exercițiu -,,Elevul de azi, antreprenorul de mâine”. La eveniment au articipat direct și indirect 86 de firme de exercițiu din Vrancea și din țară. Acestea au concurat la următoarele secțiuni: stand profesional, prezentare, catalog, spot, materiale promoționale, site. Managerii firmelor de exercițiu au participat și la Competiția Virtual Business Challenge, care are ca obiectiv principal creșterea preocupării acestora pentru gestionarea corectă a afacerii.
Prin participarea la târg, elevii și-au pus în valoare competențele antreprenoriale în condiții de competiție, pregătindu-se intens pentru o mai bună inserție pe piața muncii. Prin derularea activităților, s-a creat un climat de înțelegere, toleranță, comunicare empatică, angajații din firma de exercițiu având posibilitatea de a participa mai eficient în contextele sociale și de a respecta valoarea tuturor indivizilor. Astfel, a fost facilitată inițierea de contacte între viitorii actori de pe piața reală și învățarea experiențială.
Profesoara Sonica Dărmănescu, coordonatoarea proiectului, ne-a declarat: „Are loc a VIII-a ediție a Târgului Firmelor de Exercițiu. Este o ediție națională, târgul fiind înscris în calendarul activităților educative naționale pe 2017. Au răspuns invitației noastre 86 de firme de exercițiu din toată țara. Participă 48 direct și 38 indirect. Practic, aici, elevii, care sunt angajați în firmele de exercițiu, își prezintă oferta, comunică, negociază, încheie tranzacții, dar cred că cel mai mult reușesc să-și promoveze imaginea de viitori întreprinzători sau de salariați instruiți. Pentru a participa la un târg este nevoie de foarte multă pregătire, iar lucrul acesta conduce la perfecționarea activității elevilor în firma de exercițiu, la stimularea creativității lor, la dezvoltarea competențelor antreprenoriale care sunt atât de cerute pe piața forței de muncă. Rolul firmei de exercițiu este extrem de important, aici ei învață să lucreze în echipă. În firma de exercițiu, spre exemplu, un risc sau un eșec nu produce neajunsuri atât de mari cum produce un faliment într-o firmă reală. Ei învață din greșeli. De asemenea, în ceea ce privește calitățile pe care ar trebui să le aibă și să le dobândească un elev în firma de exercițiu, sunt enorme. Învață să devină profesioniști în munca pe care o desfășoară, pun suflet, pun dăruire. De asemenea, putem să vorbim aici și despre arta de a gestiona un eșec, dar și despre arta de a administra o victorie. Cred că asta este cheia spre a deschide porțile succesului. Coordonatorii sunt foarte importanți. Noi avem în planul cadru trei ore de firme de exercițiu. Practic, activitatea firmelor de exercițiu se desfășoară în orele de laborator tehnologic”.
În cadrul târgului s-a organizat și competiția Virtual Bussines Chalenge. Anul acesta, la competiție au participat 60 de elevi, manageri din cadrul firmelor de exercițiu participante. Concursul a fost organizat de profesoara Sonica Dărmănescu în colaborare cu un fost elev al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, Ionuț Scarlat, un tânăr foarte apreciat de profesori și de elevii participanți. Din juriu a făcut parte și un elev în clasa a XII-a, la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”. „Mă numesc Iulian Puiu, sunt elev în clasa a XII-a, anul trecut am avut oportunitatea să particip la această competiție. Părerea mea este că acesta e unul din lucrurile foarte bune care se întâmplă în școli. Business Challenge e o competiție în care într-o jumătate de oră trebuie să rezolvi un studiu de caz, împreună cu o echipă formată pe loc. Astfel îți antrenezi abilitățile de a gândi în prespectivă, de a analiza tehnic. În al doilea rând este vorba despre abilitățile interumane, care sunt foarte importante, pentru că este o diferență foarte mare între manager, creierul tehnic din firmă și liderul, care este creierul emoțional și care aduce oamenii împreună. Părerea mea este că partea de emoțional și de lucru în echipă e cea mai grea în fiecare an. Cea de-a treia abilitate pe care o dezvoltă este aceea de a realiza rapid o prezentare și de a ieși din zona de confort ca să-ți prezinți ideile în fața unui juriu, în fața unui public. Cei care câștigă ajung la Brașov unde iar vor avea parte de o experiență de neuitat. Eu așa am început să-mi formez primele contacte de business care sunt foarte importante. Sunt înscris deja la facultatea The Entrepreneurship Academy. Este prima facultate de business din România. E un sistem de învățământ mult mai practic, mai ancorat în realitate, prin care ai parte de zona de studiu și de aplicat, pentru că trebuie să dezvolți propriul tău business. Încep de pe acum să-mi dezvolt propriile oportunități pe partea de antreprenoriat social”, ne-a spus Iulian Puiu, membru al juriului în cadrul competiției Business Challenge și elev în clasa a XII-a a Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani.
Ionuț Scarlat, fost elev al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, spune că unui bun atreprenor îi trebuie voință și multă putere de învățare pentru a reuși. „Business Challenge a pornit acum șase ani mai mult ca o provocare atât la adresa mea, cât și la adresa doamnei Dărmănescu, prin care am încercat să facem ceva diferit. Am încercat oarecum să-i aducem pe elevi în interiorul unei afaceri și în sistemul de a gândi, în special pe partea asta a trecerii de barierele, pe care școala ni le impune. În fiecare an am încercat să aducem ceva nou, să creionăm o serie de studii de caz, prin care să încercăm să-i facem pe elevi să fie atrași de ideea de business și să înțeleagă că este o muncă foarte mare. Noi încercăm să-i atragem în această sferă a comunicării și să eliberăm barierele interculturale, fiecare echipă este o echipă mixtă și încercăm să-i aducem în stare de energie și de pozitivism. I-aș sfătui pe elevi în primul rând să învețe, să nu mai plece de prezumția că teoria diferă de practică. Din punctul meu de vedere trebuie să găsim un echilibru, pentru că el există. I-aș sfătui să continue să învețe, iar când ajung la facultate să nu intre în clișeul acumulării de experiență. Le pot spune că un an de voluntariat ca și experiență, valorează mult mai mult decât un an de muncă. Nu trebuie să fie cei mai buni în toate domeniile, trebuie să fie cei mai buni într-un singur domeniu”, ne-a spus Ionuț Scarlat.
Firmele din Focșani, participante anul acesta la Târgul Firmelor de Exercițiu au fost:
de la Colegiul Economic „M. Kogălniceanu”: FE SELECTA M.K. S.A., FE IZVORUL MUNTELUI SRL, FE DECO-ART SRL, FE HAPPY EVENTS M.K. S.A., FE GREEN NATURE SRL, FE MAGIC PAPER SRL, FE M.K. TECH SRL, FE DEVO-MAG SRL,
de la Colegiul Tehnic „GH. ASACHI” Focșani: PENSIUNEA 7 MINUNI SRL, FE ASA TRAVEL SRL.
Firmele cu participare directă au fost:
FE GREECERT SRL și FE AGROFRUCT SA – Colegiul Agricol „Dr. Constantin Angelescu” Buzău.
FE GreenLife SRL, FE OnArt SRL, FE NEW ERA SRL, FE CASA BUZOIANÄ SRL – Colegiul Economic Buzău.
FE Balada Dance SRL, FE Muntenia TRAVEL SRL – Colegiul Tehnic Buzău.
FE OPEN TRAVEL SA, FE BIJU ART SA, FE IMPERIAL GOLD SA, FE TOP HOLIDAYS TRAVEL SA – Liceul Tehnologic Economic „V. Madgearu” Iași.
FE deCOsign SRL, FE ART MAKERS SRL – Liceul Teoretic „Ion Neculce”, TG. FRUMOS, Jud. Iași.
FE DELIGHT SRL, FE DIVAN SRL, FE PHOENIX LIGHT SRL, FE CASA ROMÃNEASCA SRL – Colegiul Economic „Costin Kirițescu” București.
FE RAIUL DULCE SRL, FE WOP JUNIOR SRL – Școala Superioară Comercială „N. Kretzulescu” București.
FE AFRODITA COSMETICS SRL, FE LOOKATMENOW SA, FE FANTASY DESIGN SRL, FE FUN CRAFT SRL, FE EVENTS WHITHOUT EVENTS SA, FE UNIVRESALASIG SA, FE DESIRE SA, FE FLASH TRANS SRL – Colegiul Economic Virgil Madgearu Galați.
FE GLAMOUR DRINKS SRL – Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu” Galați.
FE FARMOROM SRL, FE BOGADI AGRO SRL – Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci, jud Galați.
FE LADYS SRL – Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea, Galați.
FE HOLIDAY FOR YOU SRL, FE SUPER MOBILE SRL, FE MAXMANAGER SA, FE THREE STARS HOLYDAY SRL, FE CAFE SRL, FE CASA CU FLORI SRL – Liceul Tehnologic „I. Barbu” Giurgiu.
La secțiunea Cel mai bun stand, mențiunea a fost câștigată de FE BIJU ARTS SA și FE NEW ERA SRL; premiul III a fost câștigat de FE ART MAKERS; premiul II a fost câștigat de FE DELIGHT SRL și FE ONE ART; premiul I a fost câștigat de FE TOP TRAVEL SA.
La secțiunea Cel mai bun slogan și siglă, premiul special a fost câstigat de FE GreenLife SRL și FE CASA BUZOIANÄ SRL.
La secțiunea Cel mai bun catalog, mențiunea a fost câștigată de FE GREENCERT SRL, FE CASA ROMÃNEASCÄ și FE CASA CU FLORI SRL; premiul III a fost câștigat de FE DESIRE SA și FE UNIVERSALASIG SRL; premiul II a fost câștigat de FE DIVAN SRL și FE TOP HOLIDAYS TRAVEL SA, premiul I a fost câștigat de FE DELIGHT SRL.
La secțiunea Cea mai bună prezentare PPT, mențiunea a fost câștigată de FE ART MAKERS și FLASH TRANS SRL, premiul III a fost câștigat de FE WOP JUNIOR SRL și FE NEW ERA SRL, premiul II a fost câștigat de FE TOP HOLIDAYS TRAVEL SA și FE BIJU ART SA, premiul I a fost câștigat de FE DELIGHT SRL.
La secțiunea Cel mai bun spot publicitar, mențiunea a fost câștigată de FE HOLIDAY FOR YOU SRL, FE PHOENIX LIGHT SRL și FE MAXMANAGER SA; premiul III a fost câștigat de FE CAKE CAFE SRL și FE CASA CU FLORI SRL; premiul II a fost câștigat de FE OPEN TRAVEL SRL și FE LOOKATMENOW; premiul I a fost câștigat de UNIVERSALASIG SRL.
La secțiunea Cele mai bune materiale promoționale, mențiunea a fost câștigată de FE FUN CRAFT SRL și FE BOGADI SRL; premiul III a fost câștigat de FE HOLIDAY FOR YOU SRL; premiul II a fost câștigat de FE DELIGHT SRL și FE THREE-STARSHOLIDAY SR; premiul I a fost câștigat de FE TOP HOLIDAYS TRAVEL SA.
La secțiunea Cel mai bun vânzător, mențiunea a fost câștigată de FE NEW ERA SRL și FE BOGADI SRL, premiul III a fost câștigat de FE UNIVERSALASIG SRL, premiul II a fost câștigat de FE TOP HOLIDAYS TRAVEL SA și FE DECONSINGN SRL, premiul I a fost câștigat de FE OnArt SR.
La secțiunea stand profesionist, mențiunea a fost câștigată de FE RAIUL DULCE SRL și de FE CASA BUZOIANÄ SRL; premiul III fost câștigat de FE NEW ERA SRL și FE ART MAKERS SRL; premiul II a fost câștigat de FE CASA ROMÃNEASCÄ SRL și FE UNIVERSALASIG SRL; premiul I a fost câștigat de FE BIJU ART SA.
La secțiunea Site profesionist, mențiunea a fost câștigată de FE BIJU ART, FE DELIGHT SRL și FE AGROFRUCT SA; premiul III a fost câștigat de FE DELIGHT SRL; premiul II a fost câștigat de FE AGROFRUCT SA și FE DECONSINGN SRL; premiul I a fost câștigat de FE FLASH TRASN SRL.
La secțiunea Cel mai bun negociator în limba engleză, mențiunea a fost câștigată de FE FARMOROM SRL și FE ART MAKERS SRL; premiul III a fost câștigat de FE AFRODITA COSMETICS SRL și FE OnArt SRL; premiul II a fost câștigat de FE DESIRE SA și FE DELIGHT SRL; premiul I a fost câștigat de FE CASA BUZOIANÄ SRL.
La secțiunea Cea mai reprezentativă mascotă, mențiunea a fost luată de FE BIJU ART SA, FE DIVAN SRL; premiul III a fost câștigat FE ART MAKERS, FE TOP HOLIDAYS TRAVEL SA și FE UNIVRESALASIG SRL; premiul II a fost câștigat de FE AFRODITA COSMETICS SRL; premiul I a fost câștigat de FE OnArt SRL.