VIDEO : Filmul ”(M)ucenicul” are premiera astăzi la Focșani

0
3499


„(M)ucenicul/ The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, unul dintre cele mai apreciate filme care vorbesc despre fundamentalismul religios și unul dintre puținele plasate în lumea ortodoxiei, va fi lansat pe marile ecrane din România pe 31 martie, distribuit de Transilvania Film, arată news.ro. În prima săptămână, filmul va rula în cinematografe din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Craiova, Pitești, Târgu Jiu, Oradea, Botoșani, Focșani (la Happy Cinema din Focșani Mall), Deva, Iași, Baia Mare, Bistrița, Piatra Neamț, Sfântu Gheorghe și Gura Humorului, potrivit distribuitorului. Spectatorii din Capitală îl pot viziona în avanpremieră duminică, de la 19.30, la Cinema Muzeul Å¢ăranului, precizează sursa citată.
    Potrivit descrierii de pe site-ul happycinema.ro, „bazat pe controversata piesă de teatru Martyr, de Marius von Mayenburg, (M)ucenicul pune în discuție teme actuale fierbinți: fundamentalismul religios, identitatea sexuală, educația și felul în care societatea poate gestiona astfel de cazuri. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, inclusiv în Rusia, o țară în care Biserica Ortodoxă influențează puternic politicile statului. În (M)ucenicul, Veniamin (Petr Skvortsov), un adolescent cuprins de o criză mistică, își confruntă mama, colegii și profesorii cu Biblia în mână. Au voie fetele să ia lecții de înot la școală în bikini? Chiar e nevoie de educație sexuală în clasă? Ar trebui studiată teoria evoluției la ora de științe? Adulții sunt copleșiți de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena (Victoria Isakova), profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.
    Scenariul se bazează pe o controversată piesă de teatru, Martyr, care pornește de la ideea că Biblia citită de un copil sau un adolescent poate da naștere unor reacții radicale, neprevăzute.

„Marius Von Mayenburg mi-a povestit că a scris această piesă după ce a citit Biblia și a descoperit niște versete foarte bizare, foarte violente, cu un înțeles dublu neașteptat. A simțit că, scoase din context, frazele astea ar putea descrie exact opusul iubirii și fraternității. Așa s-a născut piesa de teatru, de la ideea că e foarte simplu să răstălmăcești cuvintele Scripturii”, declară regizorul Kirill Serebrennikov într-un interviu pentru No Film School.
    Una dintre cele mai puternice scene din film se petrece în timpul orei de biologie, când profesoara încearcă să le predea noțiuni de bază despre funcțiile sexuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here