Pirotehniștii din cadrul ISU Vrancea au fost solicitați, săptămâna trecută, să ridice muniție neexplodată din patru localități vrâncene. Mai mulți gospodarii, care au început lucrările agricole de primăvară, au descoperit elemente de muniție și au solicitat ajutorul specialiștilor în domeniu.
„8 elemente de muniție neexplodată au fost ridicate de specialiștii pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al Județului Vrancea în intervalul 24-26 martie a.c. Acestea au fost ridicate din localitățile Pufești, Garoafa, Rădulești și Petrești, misiunile fiind anunțate prin intermediul numărului unic de urgență 112 la dispeceratul comun I.S.U. – Ambulanță. Astfel, în cursul zilei de vineri, 24 martie a.c., în jurul orei 09.00, pirotehniștii s-au deplasat în localitatea Pufești. Aici au fost identificate două proiectile perforante trasor de calibru 76 mm, descoperite de un cetățean în timp ce efectua lucrări agricole. În jurul orei 15.20, o altă misiune a avut loc în aceeași localitate, unde în condiții similare s-a descoperit un proiectil exploziv de calibru 76 mm. În cursul după-amiezii, din satul Rădulești, comuna Vânători, s-a ridicat un proiectil exploziv calibru 152 mm. Sâmbătă, 25 martie a.c., specialiștii pirotehniști s-au deplasat în satul Străjescu, comuna Garoafa, pentru a ridica 2 proiectile explozive de calibru 76 mm, descoperite de un cetățean într-o pădure de pe raza localității. Duminică, 26 martie a.c., alte 2 proiectile explozive de calibru 76 mm au fost ridicate din comuna Vânători, satul Petrești. În toate aceste cazuri, muniția neexplodată a fost ridicată și transportată în condiții de siguranță la depozitul special amenajat în vederea distrugerii”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Vrancea.
Primăvara este anotimpul în care sunt desoperite cele mai multe elemente de muniție neexplodată. Deoarece acestea sunt un real pericol pentru cei care le descoperă, specialiștii vin cu câteva recomandări. „Deoarece îmbunătățirea vremii permite efectuarea lucrărilor agricole, în această perioadă numărul cazurilor în care sunt descoperite elemente de muniție neexplodată este în crește. Având în vedere pericolul la care se expun cetățenii în momentul descoperirii acestora, reamintim că nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri, deoarece, în ciuda gradului avansat de deteriorare pot fi încă active. De asemenea, este interzisă introducerea munițiilor în foc, topirea elementelor metalice sau folosirea munițiilor pentru improvizarea diverselor unelte. Orice situație de acest gen trebuie anunțată la numărul de apel unic pentru situații de urgență 112”, se mai arată în același comunicat.