ENET Focșani a scăpat de redevența uriașă de peste șapte milioane lei, pe care ar fi trebuit să o achite municipalității în contul investițiilor la centrala termică și rețelele de transport, investiții realizate printr-un proiect cu fonduri europene. Producătorul de energie termică a contestat în instanță modul de calcul al redevenței, arătând că aceasta trebuie calculată la contribuția efectivă a municipalității și nu la valoarea proiectului. Cei de la ENET au invocat prevederi fiscale și au obținut o decizie definitivă și irevocabilă la Curtea de Apel Galați.
Hotărârea finală va fi luată în discuție de consilierii locali în cadrul ședinței ordinare a fortului legislativ focșănean de astăzi. Aleșii focșăneni vor decide asupra încredințării către ENET a rețelelor, punctelor termice și a centralei termice moderne, realizate în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediul și creșterea eficienței energetice”. Valoarea redevenței, recalculată, pentru aceste bunuri este de 176.044 lei. Cea mai mare valoare o are centrala termică, unde redevența este de 93.921 lei, calculată începând cu data predării bunului. De asemenea, redevența aferentă rețelelor și punctelor termice este evaluată la 82.123 lei.
Inițial, printr-o hotărâre a Curții de Conturi s-a stabilit că, la nivelul Consiliului Local, trebuie aprobat un proiect de hotărâre privind darea în administrare către ENET a bunurilor realizate în cadrul proiectului de modernizare și stabilirea redevenței. Ulterior, Consiliul Local a stabilit o redevență conform unui algoritm prevăzut în articolul 3 din contractul de concesiune al serviciului. Însă cei de la ENET au contestat modul de calcul al redevenței, arătând că aceasta trebuie calculată la partea de contribuție proprie a Municipiului Focșani la realizarea investiției. A urmat un proces în instanță unde câștig de cauză au avut cei de la ENET Focșani.