Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

The Observer: România și Italia își unesc forțele pentru a pune capăt exploatării lucrătoarelor românce în Sicilia


Guvernul României a convenit să colaboreze cu autoritățile italiene pentru a pune capăt abuzurilor în provincia siciliană Ragusa, după ce o anchetă realizată săptămâna trecută de The Observer a dezvăluit că mii de lucrătoare în agricultură românce sunt supuse la muncă forțată și exploatate sexual de angajatorii lor italieni, relatează duminică publicația britanică într-un nou material pe această temă.
    The Observer amintește că o delegație de oficialități române trimise de premierul Sorin Grindeanu a avut vineri o serie de întâlniri cu reprezentanți locali și cu organizații pentru drepturile migranților în Ragusa, pentru a discuta condițiile în care trăiesc și muncesc femeile românce și pentru a găsi o soluție la problemele lor. „Munca nedeclarată este un risc major la care sunt expuși lucrătorii români, iar exploatarea sexuală este reală. Denunțarea acestor abuzuri este un pas important pentru victime. Dar este nevoie să stopăm aceste abuzuri înainte ca ele să aibă loc. Pentru a face acest lucru, vom colabora cu autoritățile italiene”, a declarat la una dintre aceste întâlniri ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, potrivit The Observer.
    Publicația britanică dezvăluie că circa 5.000 de românce lucrează ca muncitoare sezoniere în agricultură în provincia Ragusa, al treilea producător de legume din Europa, însă tratamentul aplicat acestor femei reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului, comisă practic în deplină impunitate. Asociațiile pentru migranți, autoritățile și sindicatele estimează că mai bine de jumătate dintre româncele care lucrează în serele de legume sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor și aproape jumătate din ele lucrează în condiții de sclavie și exploatare severă. Și totuși, multe dintre ele au declarat pentru The Observer că le este mult prea frică să vorbească, pentru a nu-și pierde locurile de muncă și a fi trimise acasă.
    Niciunul dintre cele două guverne nu știe exact câte românce lucrează în Ragusa și nici câte dintre ele sunt exploatate, scrie sursa citată. Însă autoritățile italiene consideră inacceptabile abuzurile despre care există informații și au stabilit că este nevoie de un plan de acțiune pentru a sprijini victimele abuzurilor, dar și pentru a avertiza alte femei cu privire la riscurile la care se expun în provincie. Se are în vedere și construirea unui centru de primire pentru aceste victime. „Încercăm să facem tot ceea ce se poate, dar… există acest fenomen de exploatare în provincia noastră”, a declarat Maria Carmela Librizzi, prefectul din Ragusa, în timpul întrevederilor. „Împinse de situația economică dramatică din România, femeilor le este frică să facă reclamație. Cât despre munca la negru, am anchetat îndelung și, da, am descoperit o mulțime de contracte ilegale”, a explicat Librizzi. „Primul pas este să ajutăm aceste femei să iasă din izolarea în care trăiesc. Trebuie să construim o relație bazată pe încredere absolută cu ele. Dacă au încredere în noi, vor vorbi și vor raporta abuzurile”, a adăugat prefectul din Ragusa.
    Întâlnirea dintre autoritățile române și italiene a fost salutată de unele organizații drept un posibil punct de cotitură. „Prezența unei delegații române este un semnal important”, a declarat Domenico Leggio, președintele local al Caritas, o organizație catolică de caritate care de ani de zile încearcă să ajute femeile românce care lucrează în regiune. „Sper că de data aceasta să se poată face ceva important”, a adăugat el.
    Însă alte organizații care militează pentru drepturile migranților în Ragusa nu sunt la fel de optimiste. Beniamino Sacco, preotul catolic care a fost primul care a denunțat exploatarea sexuală în Ragusa, a fost prezent la întrevederi și a declarat publicației The Observer: „Întotdeauna au o întâlnire imediat după ce iese la iveală o poveste, iar a doua zi pretind că nu s-a întâmplat nimic”. „Femeilor românce de aici le spun femeile invizibile. Ani la rândul, am denunțat aceste abuzuri și s-a făcut prea puțin. În trecut, aceleași autorități române au considerat subiectul irelevant, au pretins că nici nu a avut loc. Autoritățile italiene au așteptat ca femeile să reclame abuzurile la poliție. Uneori, ne-au atacat când am încercat să dăm publicității date statistice. Putem doar să bănuim amploarea reală și vă spun că este un fenomen uriaș. Iar acesta este doar vârful aisbergului. Ei nu pricep că acestor femei le este frică. Le este rușine de ceea ce au făcut. Se simt vinovate. Pentru ele, este deopotrivă o tortură fizică și psihologică”, a continuat preotul italian. „M-am întâlnit cu aceste femei, le-am văzut cu ochii mei, femei șantajate să facă sex cu proprietarii fermelor și care acceptă (abuzul) de teama de a nu-și pierde locul de muncă. Am văzut femei românce abandonându-și copiii în spitalele locale pentru că știau că și-ar putea pierde locul de muncă sau nu aveau bani să-i hrănească. Femei însărcinate vin să-mi ceară ajutorul și vă spun că nu au rămas grele cu Sfântul Duh. Sper ca ambele autorități, italiene și române, să facă ceva. Dar sunt sceptic”, a conchis Beniamino Sacco.
    Giuseppe Scifo, lider al filialei din Ragusa al sindicatului CGIL, cea mai mare uniune sindicală din Italia, este de acord cu spusele preotului italian. „Nu este pentru prima dată când autoritățile, după un articol de ziar care abordează problema abuzurilor, ne cer să ne întâlnim. S-a întâmplat și în trecut și ne aflăm în același punct, vorbind despre aceste abuzuri și despre exploatare. Avem nevoie de o echipă de inspectori pe teren dacă dorim să rezolvăm problema”, a apreciat Scifo.
    Tina Alfieri, președintele departamentului de muncă al femeilor pentru Coldiretti, una dintre cele mai mari organizații ale fermierilor din Italia, a declarat pentru The Observer: „Femeile românce au nevoie să fie susținute în această luptă. Trebuie să le convingem să vorbească și să-i reclame pe proprietari la poliție. Nu putem accepta astfel de delicte. Chiar sperăm că autoritățile italiene vor pune capăt (abuzurilor) cât mai curând cu putință”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?