Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO : Elevă de la Liceul de Artă din Focșani, despre „Biserica din Bordeştii de Jos, un loc mai special“


Încep aceste rânduri prin a aduce cititorilor noștri unele precizări. Pentru noi, cei de la Bordeștii de Jos, Biserica este locul unde nu doar ne rugăm. Este mult mai mult. A devenit locul unde venim cu drag pentru mai multe tipuri de activități ce sunt dedicate atât nouă, celor tineri, cât și celor mai în vârstă. Sunt activități diverse pentru categorii diverse de oameni. Însă în ceea ce ne privește pe noi, cei ce avem viitorul în față, casa lui Dumnezeu a fost locul unde ne-am putut dezvolta unele aptitudini. Deasemeni am participat la programe catehetice în cadrul cărora, pe lângă programul de rugăciune și cel catehetic propriu-zis, ne-am destins prin joacă, discuții, socializare, stând mereu în relație cu ceilalți participanți la proiecte. Åži toate acestea în sânul Bisericii. La unele am participat activ, la altele poate am mai lipsit, din „pricini binecuvântate” sau nu. Aș mai aminti faptul că la nivelul parohiei noastre s-au mai realizat de-a lungul timpului proiecte de voluntariat, acte de caritate, agape, serbări, plimbări prin diferite locuri, tabere creștine, și… multe altele. La unele am participat și eu, iar în urma lor am acumulat diferite cunoștințe, atât religioase cât și de cultură generală.

Concursul  de Creație „Icoana și Åžcoala mărturisirii”
În Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh, se desfășoară un concurs de creație. Nu este ceva nou. Au mai fost și în anii din urmă. Acum însă, având în vedere că tematica anului 2017 este cea dedicată Sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești fiind și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, binențeles că tematica propusă se leagă de aceste subiecte. De aceea, prin inițiativa părintelui nostru paroh Muscalu Cristinel, pe parcursul mai multor săptămâni, sâmbăta și duminica după-amiază, am participat alături de mai mulți copii și tineri din cadrul grupei noastre de cateheză la biserica din sat pentru a realiza unele creații la cele trei secțiuni: artistică, literară sau multimedia, potrivit cu cerințele menționate de conceptul concursului de creație la care participăm. Fiecare dintre noi, a trebuit să alcătuiasă câte un portofoliu care să cuprindă teme atât din secția literară cât și o abordare din secțiile artistică sau multimedia. Propuneri au fost multe, am avut de unde alege. Tocmai de aceea în funcție de vârstă și de pricepere, fiecare și-a ales câte o temă pe care să o alcătuiască. În ce privește creațiile literare, acestea le-am alcătuit în general fiecare acasă. E mai multă liniște, te poți concentra mai ușor. Liniile erau trasate de responsabilii proiectului iar la sfârșit au trecut oricum prin cenzura părintelui și a profesorului de religie din sat care le-au corectat și la nevoie retrimis spre îmbunătățire. La fel a fost și pentru cei ce au făcut lucrări pentru secțiunea multimedia. Există laptop și calculator și la biserică, să nu-i pară cuiva ceva nou sau inedit, cred că mai sunt parohii care au în dotare așa ceva, însă având în vedere posibilitatea de a lua ușor legătura pe internet unii cu alții, au fost persoane dintre noi care au ales să facă un powerpoint, la birou, în fața calculatorului personal, căci și așa lucrările puteau ușor suporta schimbări, fiind pas cu pas transmise către responsabilii echipei de implementare a proiectului prin intermediul mijloacelor de comunicare online.
 Însă în ceea ce privește alcătuirea creațiilor artistice, icoane, desene etc., acestea se impuneau a fi realizate la Biserică, ajuta atât spațiul cât și atmosfera. Sobrietatea locului parcă făcea să simțim o vibrație la fiecare atingere a pensulei. Era poate teama de a nu greși chipul unui sfânt. S-au realizat icoane pe lemn folosind izvoade ortodoxe, desene în creion cu scene din temnițele comuniste unde au fost închiși și au suferit prigoane mulți mărturisitori, alții însă au preferat lucrări mai complicate precum picturi pe pânză cu culori acrilice. Fiecare după putere, aplecare și vârstă. Au fost creații destul de reușite. Nu trebuie să uităm că nu suntem nici pictori și nici IT-iști și cu atât mai puțin literați. Dar viitorul ne stă în față și avem convingerea că în timp, ceea ce noi sădim acum, va încolți și va aduce poate rod însutit. Au fost cuvinte frumoase: „I-am ajutat pe copii să întocmească creațiile literare (poezii, rugăciuni, scrisori, etc.) astfel încât să nu se depărteze cu subiectul de tema concursului. Deasemeni pentru a le înlesni realizarea creațiilor de la secția artistică, i-am sprijinit cu cele necesare realizării de icoane pe lemn, pe pânză sau pentru construcțiile origami, achiziționând din timp materialele în cauză, supraveghind în același timp și buna desfășurare a lucrărilor. Cât despre participanți, pot spune că m-au uimit cu creațiile lor realizate pentru secțiunea multimedia. Am primit o serie de lucrări în powerpoint pe diferite teme care sincer mi-au  depășit așteptările. Eu unul sunt mulțumit de ceea ce am realizat în cadrul atelierelor de creație organizate în locașul de cult din parohia noastră. Mărturisesc că am îmi vine foarte greu să desemnez care va fi portofoliul pe care trebuie să îl înaintăm către protoierie” a declarat prărintele Muscalu Cristinel de la Parohia Bordeștii de Jos.
Iar unul dintre colegii participanți a zis: „În urma acestui tip de experiențe la care noi periodic participăm prin intermediul parohiei noastre, precum este și acest concurs, avem de învățat multe lucruri, și anume: că aici, în Biserică, găsim liniștea și echilibrul de care avem nevoie în viață, că învățăturile pe care le aflăm aici au puterea de a ne ajuta în parcursul dezvoltării noastre personale, profesionale și de identitate, și că în orice concurs sunt și câștigători și învinși. Iar noi ne dorim să fim câștigători. Sper să avem ocazia să mai participăm și pe viitor la astfel de programe catehetice”, a spus tânărul Toma Valentin, din cadrul Parohiei Bordeștii de Jos.
Portofoliul cel mai bun va fi înaintat la Protoieria de care aparținem, anume Focșani 2, acolo unde vor fi prezentate și creațiile din celelalte parohii care s-au înscris la concurs. Câștigătoarea concursului la nivelul Protoieriei va merge mai departe la etapa desfășurată la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

                        Roxana Dinulescu, elevă în clasa a X-a
                    Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?