32 de angajați ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea și 11 de la Garda de Mediu s-au aflat în grevă, ieri, care a fost declanșată spontan, ei manifestându-și astfel nemulțumirea față de nivelul scăzut al salariilor. Angajații celor două instituții au întrerupt activitatea în intervalul orar 10.00-12.00, iar persoanele care au venit cu diferite documente la APM au fost sfătuite să revină.
Angajații APM susțin că deși volumul de muncă este destul de mare și de multe ori lucrează chiar și peste program, nu le-au fost majorate salariile în ultimii ani, așa cum s-a întâmplat în alte domenii de activitate. „Atât noi cât și ceilalți colegi de la Agențiile de Mediu din țară și chiar și Garda de Mediu, întrerupem lucrul între orele 10.00-12.00, în semn de protest pentru nivelul mic al salariilor în raport cu munca prestată. Avem aceleași salarii, la fel de mici, din 2009. Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, noi nu am primit nici un fel de majorare în acest an. Știți foarte bine, și învățământul și sănătatea, dar și alte instituții din administrația politică au primit majorări, inclusiv la începutul acestui an, și aici mă refer la primării, direcții de muncă, direcții de sănătate publică. Noi nu avem nici un fel de majorare și practic nu mai putem continua munca cu aceste salarii.
Dacă revendicările noastre nu vor fi luate în seamă de către Guvern, de săptămâna viitoare vom face demersurile pentru a intra în grevă generală pe termen nelimitat, asta însemnând că vom bloca autorizarea activităților economice, vom bloca proiectele europene care au nevoie de aviz din partea Mediului, se vor pierde bani. S-a ajuns aici din cauză că mereu ni se spune că nu sunt bani și nu suntem susținuți. Practic, suntem cea mai defavorizată categorie de bugetari și suntem deciși până la capăt”, ne-a spus Cornel Loghin, liderul de sindicat APM Vrancea.
Conform acestuia, casiera instituției are salariul net de 980 lei, iar directorul, cu tot cu indemnizația de conducere, are salariul net sub 3000 lei. Cornel Loghin a mai spus că se stă la serviciu și peste programul normal de lucru, în funcție de solicitările agenților economici. Volumul de muncă este foarte mare, legislația de mediu fiind foarte vastă. Autorizațiile de mediu cuprind, în general, 20 de pagini, iar un specialist din cadrul Agenției de Mediu are nevoie de 10 ani pentru a fi format din punct de vedere profesional.