Un detașament format din 20 de militari din cadrul Brigăzii 8 LAROM a participat, în perioada 26 februarie – 10 martie, la un exercițiu multinațional în Germania. Militarii focșăneni, conduși de locotenent colonel Florin Coteț, au efectuat un exercițiu planificat, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR). Alături de reprezentanții Brigăzii 8 LAROM, la exercițiu au mai participat militari din alte 8 țări, respectiv Cehia, Franța, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, SUA și Turcia. „În perioada 26 februarie – 10 martie, un detașament condus de lt. col. Coteț Florin format din 20 de militari, aparținând Brigăzii 8 LAROM «Alexandru Ioan Cuza» din Focșani, a participat la exercițiul multinațional «Dynamic Front II» desfășurat la Centrul de Simulare Multinațional Întrunit (Joint Multinational Simulation Center) din Grafenwoehr, Germania. La exercițiu au luat parte aproximativ 1400 de militari din Cehia, Franța, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, România, SUA și Turcia. «Dynamic Front II» (D.F. II) a fost un exercițiu planificat și condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) având ca principale obiective validarea interoperabilității între diferite sisteme de comandă și control a artileriei, antrenarea și evaluarea unor structuri de conducere și execuție de artilerie, precum și planificarea și executarea sprijinului prin foc al artileriei la nivelul unui corp de armată și a unei divizii aeropurtate”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Brigăzii 8 LAROM.
Militarii focșăneni au dat dovadă de profesionalism
Cei 20 de militari ai Brigăzii 8 LAROM au dat dovadă, pe toată perioada exercițiului multinațional, de un înalt profesionalism. Au fost împărtășite totodată cunoștințele și procedurile de întrebuințare a artileriei cu participanții din celelalte state.
„Pentru personalul Brigăzii 8 LAROM participant la exercițiu a fost o experiență unică de a coopera nemijlocit cu personalul comandamentului unei brigăzi de artilerie americane, de a împărtăși cunoștințele și procedurile de întrebuințare a artileriei cu aliații la nivelul unui comandament de corp de armată NATO, respectiv al unei divizii aeropurtate, dar și o oportunitate de a-și exprima profesionalismul, precum și disponibilitatea de a contribui în final la asigurarea securității alianței nord-atlantice. Pe timpul exercițiului au fost identificate unele lecții cum ar fi eficientizarea relațiilor de comandă și control ale artileriei între aliați, continuarea demersurilor de a atinge un nivel acceptabil de interoperabilitate și de armonizare între diferite sisteme de comandă și control ale artileriei pe de o parte și între aceste sisteme cu alte structuri și/ sau microstructuri cu care artileria interacționează sau pe care le sprijină (forțele de manevră, protecția forței, managementul spațiului aerian, forțele pentru operații speciale,etc.). De asemenea, acest exercițiu a constituit și poate constitui și pe viitor un forum de dezbateri pentru armonizarea principalelor concepte, definiții și tendințe privind sprijinul prin foc la nivelul unui corp de armată în mediu multinațional, aliat sau de coaliție”, se mai arată în aceeași postare.