Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Cercetarea aplicată, o prioritate pentru Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați


Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați dispune de o infrastructură modernă pentru activitatea de cercetare fundamentală și aplicativă (echipamente, software și resurse bibliografice), cu dotări la standarde internaționale, unde studenții au posibilitatea de a acumula competențe avansate în știință și tehnologie, în domeniile: științe inginerești, matematică și științele naturii, științe biologice și biomedicale, științe sociale, științe umaniste și arte sau știința sportului și educației fizice. 
Încă din primii ani de studii, studenții sunt angrenați în activități de cercetare, dezvoltare și inovare prin implicarea lor, alături de cadrele didactice și cercetători, în proiecte de cercetare sau pentru realizarea lucrărilor de finalizare a studiilor. În acest fel le este stimulată creativitatea și totodată este încurajată participarea acestora la numeroase concursuri și manifestări științifice pentru studenți, desfășurate la nivel național și internațional. Pot fi menționate în acest sens rezultatele obținute de studenți în domeniile: inginerie, știința alimentelor, biotehnologie, economie sau științe umaniste, care se bucură de recunoaștere la nivel regional, național și internațional, unele dintre acestea având un impact deosebit asupra mediului economic și social din regiune și din țară.
Anul trecut, de exemplu, o echipă a Facultății de Åžtiința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a participat la cel mai mare și important eveniment agricol din România, Târgul INDAGRA, fiind singura facultate de industrie alimentară din România care a participat la acest târg. Studenții și profesorii au prezentat o gamă variată de produse alimentare inventate de studenții gălățeni prin studii realizate în cele trei stații-pilot ale facultății (de bere, carne și lapte), stații modernizate construite cu trei milioane de euro, din fonduri europene, unități ce reproduc la scară redusă linii de fabricație ale întreprinderilor de produse alimentare.
Rămânând în zona industriei alimentare, trebuie să vorbim despre rezultatele deosebite obținute de doctoranzi la celebrul concurs internațional Ecotrophelia. Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor a participat la acest concurs încă din anul 2012, an în care a câștigat locul I pe țară cu produsul Salam danubian dietetic, obținut din mușchi de vită și de porc, proteină miofibrilară din pește, ulei de porumb nerafinat și microcapsule cu uleiuri esențiale de condimente obținute în condiții naturale de extracție. Dintre produsele inovative realizate de studenți mai putem aminti biscuiții aperitiv „Yam-Yam” cu sos de rubarbă, prăjitura „Magic Bite” cu merișor și Psyllium și preparatele din carne în care apa din compoziție a fost înlocuită cu zer dulce.
De asemenea, studenții Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor sunt implicați și în proiectul „Debut în carieră”, derulat în parteneriat cu compania Supremia. În cadrul acestui proiect, tinerii talentați și motivați pentru performanță sunt familiarizați cu climatul și cultura organizațională în perspectiva angajării. Studenții gălățeni s-au întors acasă cu Marele Premiu pentru o cremă vegetală din lapte de soia. Câștigătoarea va beneficia de o bursă pe durata anului IV de studiu, care se va finaliza cu un angajament ferm de încadrare în companie.
În cadrul unui alt eveniment realizat anual sub patronajul Universității gălățene, UGAL INVENT, care adună la Galați cercetători din toate colțurile lumii, a fost premiată o idee la care au participat profesorii și studenții de la Facultatea de Științe și Mediu. Au fost valorificate beneficiile nămolului din Lacu Sărat în produse cosmetice. Pornind de la această idee s-au realizat creme antireumatice, un strugurel și chiar o pastă de dinți pe bază de nămol, dar și alte produse naturale bioactive, fără adaos de ingrediente chimice. 
Tot la UGAL INVENT a fost premiată și o invenție realizată de un asistent universitar în colaborare cu opt studenți. Este vorba despre un autovehicul construit din materiale compozite care are greutatea de doar 75 de kilograme. Mașina are două locuri, dar poate transporta o greutate de aproape două tone. În plus, ea a fost dotată cu un sistem inteligent prin care poate deveni autonomă.
Inventivitatea studenților este stimulată și prin participarea la concursul Brad Engineering, organizat de Facultatea de Inginerie în perioada sărbătorilor de iarnă, lucrările având ca scop reciclarea materialelor reziduale.
Nu putem să nu amintim și despre dronele realizate de doctoranzii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, dispozitive de care sunt interesate instituții din zona militară sau administrativă, dar și despre un scaun cu rotile controlat de utilizator doar din priviri!
Pe lângă UGAL INVENT, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este partener anual și în organizarea celebrului eveniment mondial „Noaptea Cercetătorilor”,  care are rolul de a atrage noile generații către cercetare și inovare în acest domeniu, în Uniunea Europeană, dar și de a crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.
În Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați cadrele didactice sunt într-un parteneriat ce se construiește pe termen scurt, mediu și lung, mulți dintre absolvenți reprezentând cu cinste universitatea în care s-au format în companii de renume, institute sau universități din întreaga lume. Școala gălățeană are meritul de a forma deopotrivă specialiști și caractere, aceasta fiind emblematică pentru orașul Galați.
Mai multe detalii puteți afla accesând www.ugal.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?