În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ”Supa franceză cu tomate” și ”Crap rasol special”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Supa franceză cu tomate
Tae în felii opt tomate și o ceapă și prăjeștele în grăsime de porc câteva minute. Adaogă un litru de apă caldă, sare și mult piper. Să fiarbă bine până ce tomatele vor fi fierte tare. Trece bulionul prin sită, aruncă felii subțiri de pâine rece și fidea și pune să fiarbă 5 sau 6 minute.
Crap rasol special
Iată o preparație delicioasă, care se deosebește de tot ceea ce cunoaștem. Este o combinație cu totul particulară a noastră. Cureți crapul ca de obiceiu, îl sărezi, îl pipărezi. Într’o cratiță pui ceapă și morcovi, apă cât să acopere neapărat peștele și a patra parte din lichid untdelemn, cât și pătlăgele roșii. Să fiarbă o jumătate de oră la foc iute, acoperit. Atunci pui peștele și 3-4 păhăruțe de vin alb. Lași să fiarbă cât e necesar pentru ca peștele să fie pătruns. În același fel poate fi gătit șalăul, plătica și scrumbia de mare, cât și ceilalți pești grași precum morunul și nisetrul. A doua zi, mai ales iarna, poate fi mâncat rece în zeama prinsă.