Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Patronii profită de criza de pe piața truselor auto; atenție și la „Cartea de Salvare” a mașinii


Patronii magazinelor de piese auto au profitat de panica creată în rândul șoferilor vrânceni de acțiunea polițiștilor, care au aplicat amenzi pentru lipsa trusei medicale, stingătorului de incendiu sau triunghiurilor reflectorizante. „Nu avem”, a fost răspunsul pe care îl primeau cei care treceau pragul magazinelor în căutarea unei truse auto sau stingătoarelor de incendiu. Fiecare lot de asemenea echipamente s-a vândut în câteva minute și la suprapreț. Dacă un stingător auto putea fi cumpărat cu 40 lei în urmă cu câteva zile, ieri s-a vândut și cu 60-70 lei. „Este o criză pe piață, nu se mai găsesc stingătoare și piese pentru ele în toată zona Moldovei unde are loc acțiunea poliției. Problema este că au fost puse la vânzare și extinctoare tip spray pe care nu scrie dacă sunt certificate”, ne-a spus un vânzător de la un magazin de stingătoare.
    Cititorii au comentat, ieri, pe pagina www.monitorulvn.ro, despre profitul pe care îl fac magazinele de piese auto, și nu numai. „La un hypermarket s-au vândut în 10 minute peste 50 de spray-uri, la care li se spune stingătoare, cu 50 lei bucata. Polițiștii să nu mintă că nu e nici o campanie pentru că în toată țara se fac aceste controale. De ce atâția ani nu a mai întrebat nimeni de ele”, a scris jan. Un alt cititor a avertizat asupra creșterii de prețuri după ce a început isteria cu trusa medicală. „În doar trei țări europene este obligatoriu să deții trusa medicală. Trebuie să ai ceva pricepere să folosești această trusă. Și cred că după ce trece termenul de valabilitate trebuie să înlocuiești la ea doar pansamentele și mănușile. Ciudat că prețul truselor a urcat de când cu isteria asta. Și extinctorul nu prea te ajută, este prea mic și mulți intră în panică.Mai bine era să existe un detector de incendiu sub capotă și un dispozitiv care să intre automat în funcțiune”, a scris Alex.

Carte de salvare a mașinii

    Șoferii au căutat în ultimele zile și cartea de salvare a mașinii pe care o dețin. Documentul în format electronic poate fi descărcat de pe site-ul www.csb.acr.ro însă au existat și modele de mașini care nu au putut fi găsite precum Suzuki Vitara din anii 1990. După ce au printat cartea de salvare, șoferii pot obține și un sticker de la orice sediu ACR sau benzinărie Petrom. „Este foarte important să indicați prezența „Cărții de Salvare la Bord” prin fixarea unui autocolant în interiorul parbrizului, pe partea stângă (fie în colțul din stânga în partea de sus, fie în colțul stânga din partea de jos), fie în spatele oglinzii retrovizoare. Autocolantul se poate obține de la orice sediu ACR sau benzinărie Petrom, gratuit, numai după ce prezentați „Cartea de Salvare” printată color! Prin aplicarea acestui autocolant, în cazul în care veți fi implicat într-un accident rutier, echipele de descarcerare vor fi informate că la bordul autoturismului dumneavoastră se află o carte de salvare la bord!”, se arată în prezentarea acestui proiect.
    Reamintim că isteria  a apărut după ce polițiștii au aplicat câteva amenzi pentru lipsa trusei medicale, a stingătorului de incendiu sau triunghiurilor reflectorizante. Acestea sunt câteva dotări obligatorii, prevăzute în Codul Rutier, pe care unii șoferi nu le-au prea băgat în seamă. Mașinile noi sunt dotate cu aceste accesorii însă problemele apar la mașinile second hand sau la cele mai vechi. Mulți șoferi nu dau atenție acestor detalii și realizează abia când sunt opriți în trafic și află ce amendă trebuie să plătească. În plus, mulți șoferi nu verifică termele de valabilitate la stingător și trusa medicală. Iar când sunt opriți de poliție află că trusa medicală a expirat de cinci ani.
    Potrivit Codului Rutier, orice autovehicul, inclusiv tractoarele agricole sau forestiere, care circulă pe drumurile publice, trebuie să fie dotat cu două triunghiuri reflectorizante, trusa medicală de prim ajutor și un stingător de incendiu. „Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusa medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, se arată la articolul 8 din Codul Rutier. Cei care încalcă această regulă pot fi sancționați cu o amendă din clasa a II-a, respectiv 4-5 puncte. Aceasta înseamnă minim 580 lei și maxium 725 lei. Un punct de amendă înseamnă 10% din salariul minim pe economie, care a crescut la 1450 lei de la 1 februarie.

Condițiii pentru trusa auto și celelalte dotări obligatorii

    Trusa medicală de prim ajutor trebuie să îndeplinească condițiile impuse de Ordinul Ministrului Sănătății 987/2007. Trusa trebuie să conțină un instrumentar minim, respectiv o foarfecă cu ambele vârfuri boante, un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură, materiale sanitare precum leucoplast, plasturi, feșe de tifon, pansament steril, fașă elastică, mănuși de unică folosință, ace de siguranță, o broșură cu instrucțiuni de prim ajutor. În cazul triunghiurilor reflectorizante, acestea trebuie să fie omologate internațional. Acest lucru poate fi recunoscut după marca de omologare, reprezentată de litera E și codul țării care a acordat omologarea încadrate intr-un cerc, precum și o serie de identificare. De asemenea, stingătoarele de incendiu trebuie să se afle în garanție și să aibă inscripționat termenul de valabilitate.

37 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?