GALERIE FOTO : Din lumea noastră în lumea lor. Terapia ocupațională a pacienților Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni

18
4517


Pacienții Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni s-au pregătit pentru a întâmpina luna mărțișorului așa cum se cuvine. În cadrul unui program de terapie ocupațională, ei au confecționat mărțișoare și au lucrat manual diverse ornamente florale.
    Programul 1-3 al Ministerului Sănătății, pe specialitatea Psihiatrie, este predominant orientat către terapia ocupațională, privind bolnavii psihici. Coordonatorul programului 1-3 este doctorul psihiatru Mircea Mihai Duțescu.     Activitatea se desfășoară atât cu bolnavii psihici internați  în secția Psihiatrie Cronici, cât cu și bolnavii psihici îngrijiți pe compartimentul „Staționar de zi”. În cadrul acestui program pot fi identificate mai multe obiective și activități  propuse. Pacienții au ocazia de a socializa unii cu alții, de a-și descoperi talente ascunse și de a dobândi noi aptitudini. Terapia ocupațională este o ramură deosebit de importantă în viața bolnavilor psihici cronici. În cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni pacienții beneficiază de o gamă variată de activități, ce fac parte din metode de terapie ocupațională. Ei au posibilitatea de a picta, de a sculpta, de amenaja și întreține spațiile din curtea spitalului destinate recreerii, de a îngriji câțiva stupi de albine, sub  supravegherea personalului medical, de a cultiva legume, de a merge la slujbele ținute de părintele Cristian Niță în biserica spitalului.

    Activitățile din cadrul terapiei ocupaționale, la care participă pacienții, au caracter terapeutic, recuperator, recreativ și ergoterapeutic. Acest tip de activități sunt concepute ca un mod cât mai util și plăcut de continuare a tratamentului medicamentos psihotrop supravegheat. Ele se desfășoară cu pacienți din cadrul Secției de Psihiatrie Cronici Dumnbrăveni, Staționarului de zi, cât și din cadrul Compartimentului de Psihiatrie de lungă durată Dumitrești. Rolul primordial este de ameliorare, pe cât posibil, a vieții psihosociale a pacienților internați. Ocuparea într-un mod cât mai plăcut a timpului liber restant a pacientului cu probleme psihosociale, prin realizarea unei micro producții de materiale, obiecte și produse necesare spitalului constituie o etapă importantă în pregătirea psihică a bolnavului, în vederea reinserției socio-familiale.
    Un prim pas în începerea terapiei ocupaționale este identificarea, împreună cu pacientul, de noi abilități și aptitudini profesionale, necesare întreținerii și autogospodăririi în regim socio-familial.
    Prin înlocuirea medicației psihotrope cu activități de terapie ocupațională se obține totodată și diminuarea costurilor specifice de spitalizare. Scopurile principale în terapia ocupațională sunt: menținerea bolnavului psihic într-un climat ambiental asemănător mediului socio-familial și apărarea, sau întărirea, autonomiei personale a pacientului psihic. În cadrul terapiei ocupaționale au loc activități ce vizează readaptarea bolnavului psihic, oferindu-i acestuia posibilitatea să se adapteze la cerințe noi ale normelor și valorilor sociale și familiale.
    Pentru pacienții Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni orice activitate din cadrul terapiei ocupaționale este o modalitate de a se simți utili. Mulți dintre ei cer singuri să participe la diverse activități, să ajute la curățarea spațiilor din curte, la grădinărit sau la realizarea de obiecte decorative. Orice activitate terapeutică a acestora este supravegheată de personalul medical și de coordonatorii programelor de terapie.

    Am întrebat câțiva pacienți cum se simt, participând la diverse activități cu rol terapeutic. N.E., un domn care de ceva timp este pacientul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, mi-a spus că dintre toate spitalele, în care a mai fost internat, aici se simte cel mai bine și este tratat cel mai bine. Se bucură că poate asculta muzica și slujba la radio, că poate lucra manual diverse lucruri, că poate vorbi la telefon cu familia sa și că este bine îngrijit.
    La spitalul de la Dumbrăveni am cunoscut oameni care, deși suferă de probleme psihice, au descoperit că pot face lucruri de care nu se credeau niciodată în stare. Învățând unii de la alții, au descoperit că pot face tot felul de lucruri senzaționale, că pot sculpta minunat, că pot realiza icoane și că pot uita, preț de câteva ore, zilnic, de problemele pe care le au. Tot acolo am descoperit și că, dacă vrei să cunoști fața adevărată a unei societăți, trebuie să intri într-un spital de psihiatrie și să stai de vorbă cu pacienții, care nu sunt altceva decât oameni, din absolut toate clasele sociale și de la orice nivel intelectual, care nu au putut face față unei situații nefericite sau unui episod complicat al vieții. Fiecare pacient are o istorie a sa, o poveste de viață care l-a adus acolo. Cu excepția acelora născuți cu probleme, bolnavii psihici cronici sunt oameni care au pierdut controlul vieții. Ca angajat al unui spital cu un astfel de specific, trebuie să-ți lași viața personală la poartă, să empatizezi cu pacientul și să găsești puntea de legătură cu acesta. Am aflat că, fără a fi lipsit de înțelegere, trebuie să fii uneori ferm și că, dacă știi cum să privești lucrurile, poți învăța de la unii dintre ei.

    Psihologul Adrian Arghiroiu, cel care se ocupă direct de aceste programe de terapie ocupațională și lucrează cu pacienții, spune că scopul acestor activități este de menținere și dezvoltare a capacităților, de dobândire a noi abilități și de diminuare sau corectare a patologiei. Lunar, în jur de 30 de pacienți iau parte la orele de terapie ocupațională. „Menționăm că media bolnavilor care au participat la orele de terapie ocupațională este de 30/lună, iar pe tot timpul derulării orelor de activitate de ergoterapie și terapie ocupațională nu au fost accidente sau incidente care să pericliteze sănătatea fizică sau psihică a pacientului /salariatului care au fost angrenați în acest gen de activitate. Datorită sprijinului primit din partea întregii conduceri a unității, nu au fost probleme și nu au fost disfuncționalități în realizarea obiectivelor și activităților. Terapia ocupațională este arta și știința direcționării individului bolnav spre a participa la anumite activități pentru a-și reface, întări sau îmbunătăți performanțele, spre a facilita însușirea de noi abilități și funcții, care sunt necesare pentru adaptare socială și totodată diminuarea sau corectarea patologiei, pentru menținerea stării de sănătate. Scopul terapiei ocupaționale este de menținere și dezvoltare a capacităților, de a realiza satisfăcător pentru sine și pentru alții diverse activități și de a învăța să se controleze pe sine. Obiectivele terapiei ocupaționale constau într-un program bine organizat, ce vizează ca finalitate creșterea încrederii în sine, creșterea independenței în activitate a pacientului, reintegrarea lui în mediul social, de a oferi pacientului condiția psihosocială a normalității”
     Echipa din cadrul compartimentului „Staționar de zi”, care  se ocupă de terapia ocupațională, este formată din psiholog Adrian Arghiroiu, asistent medical Carmen Stănilescu, asistent social Cristina Șontica, instructor terapie Matei Crintea și Ștefan Băruș. Aceștia sunt coordonați de dr. psihiatru Mircea Mihai Duțescu.

18 COMENTARII

 1. @”Usile Grasu”; Iubite postac „piscot-cameleon”, observ ca ti-ai revenit dupa ce te-a pus cu „botul pe labe” postacul „orion”. PS Eu ma bucur ca in fiecare dimineata cand te DESTEPTI, gandul iti este la mine, indiferent de modul in care imi transmiti acest lucru.

 2. Faptul ca Ulise este obligat in fiecare zi sa scrie sute de comentarii pe internet face parte tot din terapia ocupationala ? Rusine medicilor psihiatri focsanenii ca isi bat joc de un biet tacanit la cap.

 3. @”piscot”; Iubitzel, in prezentul numar al ziarului Monitorul, este un articol intitulat, „SARBATORI SI TRADITII POPULARE : Martisorul si zilele babei”, la care am facut un comentariu mai amplu In respectivul comentariu, ti-am urat si tie, in calitate de postac BALACARITOR cu un comprtament IMPOSIBIL de inteles, o PRIMAVARA frumoasa. Dupa ce urmare a citirii comentariului meu, ai dat cu „bata in balta”, iar ziarul Monitorul ti-a sters „opera”, ai simtit nevoia sa-mi mai transmiti o „bezea” si la ora 10;26, de parca cea de la ora 06;30, nu ar fi fost suficienta. Cum despre tine cred ca ai putea fi o persoana de sex feminin de circa 50 de ani, la fel ca si postacul „arkan”, sincer sa fiu, nu stiu cum ai putea fi „batuta la fund” pentru a-ti veni mintea la cap. Daca NEVINOVATIA si TUPEUL postacului „arkan”, (care a demonstrat ca este obsedata de a „da strampii la tot carierul”), au fost tratate de postacul „orion”, care i-a acordat putina atentie acestui postac, pe tine ce te-ar putea aduce cu picioarele pe pamant ? Si in cazul tau, postacul „orion” „ti-a bagat putin mortul in casa”, iar urmare al acestui fapt ai „legat catzeaua” cateva zile, dar acum observ ca ai scos-o din nou la plimbare. Am sesizat ca tu esti obsedata de perioada in care „catzeaua este in ferbintzeli” si de „vibratoare”, de aceea imi permit sa te intreb: -De ce nu mergi tu la un „specialist in vorbit” pentru a rezolva aceaste OBSESII si te iei de mine in fiecare zi, ca „boala de omul sanatos”?

 4. Sa nu radem de cei mai tristi ca noi !. Sunt oameni cu destine sfaramate, sunt semeni de-ai nostri. Nu radeti de acesti oropsiti ai sortii, nu stim ce ne rezerva viitorul! Doar prostii sunt imuni la nebunie. Ei se pot bucura, au imunitate innascuta.

 5. @solo bebo Avand in vedere ca mitingul fara autorizatie nu mai constituie contraventie -de cand cu #REZIST- anina-ti o pancarta de gat si defileaza prin Piata Unirii. Poti sa-ti anunti si prietenii prin SMS sau Facebook. Asculta un sfat: decat sa te dai pe mana unui prost , mai bine pe cea a unui hot. Daca nu intelegi, pot detalia.

 6. Orion, cred ca ai dreptate cu hotul si cu prostul numai ca nu stiu care categorie este mai periculoasa, hotul-prost sau hostul- destept? Ce zici, cand vor inflori pomii, ma inviti la o plimbare sa-ti ascult detaliile?

 7. @”orion”; Stimabile, „ADITZA”, este scolit la „cuiburile de democartie” pe care mamitzica lui le-a implementat in Provincia Europeana Vrancea. Aceasta „scolire” se pare, ca i-a marit „imunitatea” innascuta. In ceea ce-l priveste pe ADITZA, am vazut ca la un articol mai vechi, cand ai TALMACIT caracterul unei persoane care semneaza cu diminutiv, a sarit si mamitzica sa-si apare LOAZA care scrie „sar ocupa”, dar se da mare specialist in limbi, de aceea nu cred ca merita sa mai strici orzul pe gaste. Daca pe „ADITZA nu are rost sa-l bagi in seama, nu acelasi lucru este valabil si in cazul „simonei”, care te invita la o dezbatere romantica, avand ca tema „hotul-prost si hotul-destept. PS Eu nu sunt o fire romantica ca „simona”, dar in calitatea ta de cetatean FURAT al mun. Focsani, mi-ar placea sa avem o intrevedere directa.

 8. „orion”,spune-mi cu cine te iei ca sa-ti spun cine esti…sigur ai sechele din copilarie sau mai rau ai suferit o recalibrare electronica a neuronilor care acum ti se scurtcircuiteaza.Iti multumim ca sustii hotia ca metoda sanatoasa de progres a capitalismului si democratiei,o hotie institutionalizata care a adus Focsaniul pe locul 1 in topul celor mai mizerabile si paraginite orase din Muntenia si Moldova. Multe minti inteligente ca tine ajuta la un mare succes al civilizatiei vrancenesti …daca mai ai tupeul sa si detaliezi necesitatea hotiei, proobabil ai si tu nevoie de terapia din articol.Insanatosire grabnica!

 9. @ dan.te felicit ptr.replica data lui @ orion.Acesta se crede un „guru” al tuturor celor ce posteaza vre- un comentariu. Sa vezi ca are tupeu si comenteaza la amandoi.

 10. @”@Ulise Grosu”; Iubite postac „piscot-cameleon”, nu-i treaba mea cu cine se combina „orion” sau „simona”, dar cu siguranta mai devreme sau mai tarziu, voi avea o intrevedere cu „orion”. Deoarece eu nu stiu cine este „orion”, dar el ma cunoaste foarte bine, mingea este in terenul lui. In conditiile in care eu cred ca „orion” este un specialist in PSIHOLOGIA UMANA si nu numai, am sa-l intreb, ce te determina sa ma BALACARESTI cu o perseverenta DIABOLICA ? PS @”orion”; Interesant FITILISMUL cu „prostul si cu hotzul”.

 11. @dan Departe de mine de a sustine hotia institutionalizata, dar viata m-a invatat ca dintre doua rele este bine sa alegi raul cel mai mic. Si, nu trebuie sa darami ceva daca nu ai ce pune in loc. Nu sunt anarhist si nu am nici creierul trepanat.PSD-ul si PNL-ul sunt doua fete ale aceleasi monede. Aia hoti, astia, hoti, mama lor la toti. Ambele partide sunt partide de fragmentatie, ele au o origine comuna;FSN-ul. PNL-ul actual nu are nicio legatura cu partidul istoric , cu PNL-ul Bratienilor.. Astia-s niste epigoni. Partidele politice au fost de fapt grupuri infractionale organizate care au despuiat tara, imbogatindu-se pe ei si pe acolitii lor. Toti se fac vinovat de starea in care a fost adusa tara. DNA-ul, Serviciile, Justitia , si-au pus umarul si ne-au scapat de o parte dintre ei. Dar vad ca-si strang randurile, se reorganizeaza si tare mi-e teama ca vor deveni iarasi ce-au fost si poate si mai mult.Faptul ca aproape 60% dintre cetatenii cu drept de vot refuza sa voteze, inseamna ca acestia refuza sa voteze candidatii propusi de partide. Daca nu se va modifica Constitutia,daca votul nu va deveni obligatoriu, vom ajunge in stuatia-legala dar nu corecta si democratica – ca un milion de cetateni sa voteze pentru aproape 20 de milioane. Curat democratie, coane Dane.

 12. @Simona Buna Simona! Mi-e teama ca un tip anost ca mine nu se va putea ridica la nivelul exigentelor unei femei ca tine. Pentru femei, in general, un barbat cu posibilitatile mele ,este un moft. Dar,curajos cum sunt s-ar putea sa dau curs celor sugerate de tine. Sa-ti fie viata ca florile de april!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here