În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ”Tapioca Tutti Frutti” și ”Macarons (prăjituri din migdale)” care au fost publicate în volumul ”Dulciuri’ (1936), scris de doamna Maria General Dobrescu.
Tapioca Tutti Frutti
Proporții: 2 mere curățate de sâmburi și tăiate sferturi, o jumătate dl. apă, 75 gr. zahăr, 75 gr. tapioca, 5 gr. sare, 2 dl. lapte, 100 gr. zahăr, 50 gr. struguri albi fără sâmburi, 50 gr. miez de nuci sdrobiți și 500 gr. curmale tăiate. Se combină merele, apă și zahăr, într’o formă de copt și se coace la un cuptor moderat 30 minute pentru ca merele să fie fragede. Se pune tapioca în lapte fiert cu sare și se fierbe în bain-marie 15 minute, se învârtește mereu. Se adaugă zahărul, se răcește, se adaugă strugurii, nucile și smochinele, se pune tapioca cu tot ce este amestecată peste merele fierte, se răcește și se servește cu frișcă.
Macarons (prăjituri din migdale)
Proporții: 500 gr. migdale, 750 gr. zahăr, 3 albușe și vanilie sau esență de lămâie.
Se curăță migdalele de coajă punându-le puțin în apă fiartă, apoi după ce s’au uscat se pisează mărunt și se cântărește din nou, se adaugă zahărul la migdale și se freacă bine, apoi se adaugă câteva picături de esență parfumată, se amestecă și albușele ușor bătute. Se tapetează o tavă cu hârtie și se pune din compoziție cu o linguriță câte o bulă în așa fel ca să nu se atingă una de alta. Deasupra fiecărei prăjituri se pune câte o migdală curățată sau alună, câteva bucăți de migdale tocate sau cireșe zaharisite și se coace la un cuptor moderat. Când s’au copt se deslipește ușor după hârtie, după ce aceasta s-a udat cu apă.