Institutul Național de Sănătate Publică și MSD (Merck Sharp and Dohme – companie farmaceutică) România au lansat în data de 2 februarie, în cadrul unui eveniment destinat presei, campania națională „Protejează-i aripile!”. Campania constituie cel mai amplu demers din ultimii ani pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiului independent „Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în România”. Studiul arată că 1 din 10 femei din România nu a fost la niciun control medical de rutină in ultimii 10 ani, 11% dintre românce nu și-au făcut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani, iar 4 din 10 femei și-au făcut doar o singură dată analize în ultimii trei ani.
Același studiu mai dezvăluie și că 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV, 68% dintre femeile din România nu au auzit de infecția cu virusul HPV și 7 din 10 românce nu și-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV. Prin întermediul acestei campanii, se urmărește ca în decursul unui an să se poată realiza o colaborare inter-instituțională și să se organizeze o serie de evenimente și de mese rotunde, alături de jurnaliști, personalități publice, cât și de factori de decizie din sistemul sanitar național și local menite să atragă atenția unui public cât mai larg cu privire la importanța prevenției cancerului de col uterin.
Campania are drept obiective principale îmbunătățirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin și creșterea gradului de conștientizare referitor la importanța vitală a prevenției în lupta cu această boală. De asemenea, campania își propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeș-Papanicolau, în cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce inițiat de Ministerul Sănătății, contribuind, astfel, la ameliorarea efectelor devastatoare pe care boala le are în rândul femeilor din România. Èara noastră este pe primul loc atât în ceea ce privește incidența (în România, 34,9 la 100,000 de femei, de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, respectiv 11,3), cât și în ceea ce privește mortalitatea. Pentru femeile active (15-44 ani) din țara noastră, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer și reprezintă principala cauză de deces prin cancer.
Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, acestea fiind frecvent întâlnită la adulții activi din punct de vedere sexual. Cum cancerul de col uterin este o boală care apare ca urmare a infecției cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare. O serie de astfel de vaccinuri sunt disponibile pe viață, în Uniunea Europeană, și oferă protecție fie împotriva a două, a patru sau chiar a nouă din cele mai frecvente tipuri de virus Papilloma. Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul reprezintă cea mai recomandată strategie de protecție împotriva cancerului de col uterin.
La nivelul județului Vrancea, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP), în anul 2016 erau înregistrate 31 de cazuri noi de cancer de col uterin și 773 de cazuri rămase în evidență.