Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Liviu Pop amintește că de la 1 ianuarie au crescut salariile profesorilor și personalului nedidactic


Salariile profesorilor atât din preuniversitar, cât și din mediul universitar cresc de la 1 ianuarie în medie cu 15%, iar pentru personalul nedidactic cu aproximativ 20%, a declarat joi, într-o conferință de presă, secretarul de stat în MEN Liviu Pop. El a amintit că a crescut și costul standard per elev cu 20%. „Am asigurat prin acest cost standard o majorare a sumelor cu peste 20% pentru educația copiilor din România, acest cost standard fiind pe două categorii: cel legat de salariile profesorilor și cel legat de dotările și utilitățile din unitățile de învățământ preuniversitar. Față de anul școlar trecut, anul acesta avem un cost standard cu 20% mai mare. Este pentru prima dată în istoria învățământului din România când pentru toți elevii care sunt școlarizați în unitățile de învățământ particulare se acordă finanțare”, a afirmat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, 28.000 de copii din sistemul de învățământ particular autorizat beneficiază de finanțare. „Această hotărâre de Guvern aduce după ea și majorarea pentru profesori începând cu 1 ianuarie în baza OUG elaborată săptămâna trecută — salariile profesorilor cresc cu 15% în medie pe totalul cheltuielilor de personal, avem alocați acești bani, sunt cuprinși în proiectul de buget în așa fel încât de la 1 ianuarie toți profesorii din România să aibă o creștere medie de 15%, iar pentru cei din zona nedidactică în baza OUG 2 creșterea asigurată este de 20% la pachet cu tot ce înseamnă funcții din administrația locală”, a spus Pop. 
El a arătat că prin proiectul de buget MEN are alocat 4,4% din PIB.

„Mâine, în comisiile parlamentare vom susține acest buget”, a afirmat secretarul de stat. Potrivit acestuia, 6 miliarde de lei au fost alocați pe exercițiul financiar 2017 — 2020 pe două componente: construcția de grădinițe și creșe, dar și pentru obținerea autorizației de funcționare pentru cel puțin 2.000 de unități școlare. „Vreau să spun doar o componentă care privește exact învățământul preuniversitar în sensul în care sunt alocați peste 6 miliarde de lei pe exercițiul 2017 — 2020 pe două componente foarte importante din programul nostru de guvernare. Una este legată de construcția a 2.500 de creșe și grădinițe. Așa cum bine știți, MEN alături de Banca Mondială a cartografiat toată rețeaua școlară din România și, în funcție de acest studiu și această analiză, am înaintat Ministerului Dezvoltării criteriile care stau la baza construcției celor 2.500 de creșe și grădinițe în toate unitățile administrativ teritoriale. Tot în cei 6 miliarde de lei am asigurat finanțarea pentru obținerea autorizației de funcționare pentru cel puțin 2.000 de unități școlare. Astăzi, rețeaua școlară, la nivelul grădinițelor este alcătuită din 7.870 de clădiri. La nivelul școlilor este alcătuită din 13.239 de clădiri, la nivelul liceelor — din 6.101 clădiri. (…) Pe zona de securitate la incendiu avem în jur de 30% unități și clădiri autorizate. 70% nu sunt autorizate, iar pe zona autorizațiilor sanitare aproape 80% dintre clădiri sunt autorizate, 20% nu sunt autorizate sanitar”, a explicat Liviu Pop.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?