Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

Fiscul a aprobat propunerile pentru normele de venit din agricultură


Finanțele au aprobat normele de venit pentru activități agricole care vor fi utilizate pentru calcularea impozitului pe care trebuie să îl plătească fermierii vrânceni. O informare a Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că, prin decizia 118 din 30 ianuarie a directorului general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați au fost aprobate pentru județul Vrancea normele de venit pentru activități agricole desfășurate individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, care vor fi aplicate în anul 2017. Normele de venit au fost aprobate pe baza propunerilor înaintate de Direcția Agricolă, care au fost discutate cu reprezentanții agricultorilor vrânceni și ai filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România. În urma discuțiilor de la sediul Direcției Agricole a fost modificată o singură propunere de normă de venit, la albine, care a scăzut la 11 lei, după ce apicultorii au arătat că anul trecut au avut pierderi foarte mari și implicit cheltuieli mai mari cu tratamentele și deplasările decât în anii trecuți.
    După aplicarea formulelor legale a rezultat o normă de 158 lei/hectar-cereale, 1175 lei/hectar-cartofi, 619 lei/hectar-legume în câmp, 1852 lei/hectar-legume spații protejate, 546 lei/hectar-pomi fructiferi, 270 lei/hectar-vie, 750 lei/hectar-arbuști, 11295 lei/hectar – flori și plante ornamentale. Normele de venit se calculează pentru suprafețele de teren care depășesc limitele neimpozabile stabilite pentru fiecare cultură în parte. La animale propunerile sunt aceleași ca și anul trecut, respectiv bovine-153 lei (venitul este neimpozabil pentru primele două animale), ovine/caprine- 17 lei (venitul este neimpozabil pentru primele 50 de animale), porci-13 lei (venitul este neimpozabil pentru primele șase animale), păsări curte-3 lei (venitul este neimpozabile pentru primele 100 de animale). Pentru aceste norme de venit se plătește un impozit de 16% și contribuția la sănătate de 5,5%.
    De menționat că, dacă au culturile calamitate din cauza fenomenelor naturale extreme precum grindina, fermierii pot obține reducerea sumelor care trebuie plătite ca și impozit. acest lucru se poate face însă numai dacă este respectată procedura. Astfel, în primul rând, fermierul trebuie să anunțe la primărie că a avut cultura calamitată și să ceară evaluarea pagubelor. Această sesizare trebuie făcută în termen de cel mult 72 de ore și nu la câteva săptămâni de la producerea evenimentului. Ulterior se constituie o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții, printre care Direcția Agricolă, APIA, ANAF, care verifică gradul de calamitate al culturilor agricole respective. Dacă procentul este mai mare de 30% se consideră că această cultură este calamitată iar fermierul poate beneficia de scutire normei de venit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?