Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, se reunește, săptămâna viitoare, în ședință ordinară. Evenimentul va avea loc în într-o locație din comuna Golești. Pe ordinea de zi se află următoarele puncte: Raportul de activitate a Filialei Județului Vrancea a Asociației Comunelor din România pe anul 2016; Execuția bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016; Bilanțul contabil pe anul 2016; Raportul comisiei de cenzori pe anul 2016; Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017; Programul de activitate a Filialei Județului Vrancea a Asociației Comunelor din România pe anul 2017; Raportul auditorilor interni din cadrul ACoR Vrancea. Președintele ACoR Vrancea, primarul Ștefan Moscu (FOTO), a declarat că la ședință a invitat mai mulți oficiali din care amintim pe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, parlamentari vrânceni și mai mulți șefi ai instituțiilor descentralizate.
De asemenea, o delegație a ACoR Vrancea, formată din 31 de primari și condusă de președintele filialei, primarul Ștefan Moscu, va participa la cea de-a XX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România. Evenimentul va avea loc în perioada 19 – 22 februarie 2017, la Palatul Parlamentului din București. La acest important eveniment sunt invitați să participe prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, miniștri ai Guvernului României, ambasadori acreditați la București, precum și delegații ale asociațiilor, din țară și din străinătate, cu care ACoR este parteneră.
La acest eveniment vor participa peste 600 de primari din toată țara, iar în cadrul întâlnirii vor fi dezbătute problemele cu care se confruntă autoritățile locale.
Președintele ACoR Vrancea, primarul Ștefan Moscu, a precizat că una dintre problemele arzătoare ce va fi discutată cu reprezentanții guvernului va fi o intenție mai veche a fostului guvern condus de Emil Boc, care a propus comasarea unor comune. „La fel ca și colegii noștri din asociație, nici noi nu suntem de acord cu comasarea unor comune așa cum s-a propus. Dacă aduni trei comune sărace nu o să avem o comună mai mare și mai bogată, ci o comună mai mare și la fel de săracă. Nu poți să plimbi oamenii zeci de kilometri, dintr-o localitate în alta, pentru a obține o hârtie de care are nevoie. De aceea, noi primarii de comună credem că trebuie schimbată legislația în așa fel încât să fie eliminată birocrația”, a precizat primarul Ștefan Moscu.
De altfel, președintele ACoR, Emil Drăghici, a anunțat că în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România va prezenta reprezentanților guvernului „câteva probleme de rezolvat pentru primarii comunelor din România”, după cum le-a denumit acesta. Drăghici a precizat că una dintre cerințe este aceea ca viceprimarul să fie ales la propunerea primarului din rândul consilierilor, deoarece „viceprimarul face parte din aparatul primarului, din executiv și mi se pare normal ca ambii conducători ai instituției, primar, viceprimar, să tragă căruța în același sens, în aceeași direcție”. O altă propunere este aceea ca salariile personalului din administrația publică să fie „niște salarii decente”, a evidențiat Emil Drăghici.