Noul An chinezesc, care a început la 28 ianuarie 2017 și se încheie la 15 februarie 2018, va sta sub semnul cocoșului de foc, simbol al unui nou început. În tradiția chineză, animalul care guvernează anul în care se naște un om are o influență puternică asupra personalității omului respectiv. Se spune că este „animalul care se ascunde în adâncul sufletului”. Chinezii sărbătoresc cu focuri de artificii, veșminte roșii și mâncăruri specifice evenimentului, care mai este denumit și „Sărbătoarea Primăverii”, o zi de mulțumire și recunoștință pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat.
În conformitate cu astrologia chineză tradițională, anul 2017, al cocoșului de foc, se caracterizează prin stabilitate, ordine, multă muncă, reconstrucție, progres și integritate maximă, potrivit site-ului chineseastrology.com, ce menționează și faptul că anul care începe va fi un an foarte bun pentru cei născuți în anii dragonului și al caprei, un an bun pentru cei născuți în anii șobolanului și al calului, bani vor avea cei născuți în anii șarpelui, bivolului și maimuței iar o provocare va fi pentru cei născuți în anii iepurelui, câinelui și porcului.
Cocoșul, cel care va guverna anul 2017, este un personaj mândru și optimist, cel care vestește omenirii începutul unei noi zile. Sub semnul ambiției și determinării, cei născuți în anul cocoșului de foc au un imens potențial pentru succes în aproape orice carieră, pentru care ar opta. Pot fi bancheri, contabili, manageri sau consultanți financiari pentru că au o înclinație clară către finanțe și un talent evident pentru munca cu numerele. Oamenii născuți sub acest semn zodiacal se evidențiază prin stilul lor elegant, prin sinceritate și creativitate, sunt buni oratori și organizatori și au un farmec deosebit. Sunt lideri înnăscuți, corecți, pedanți, exacți în aprecieri și au un spirit de observație bine dezvoltat. Le place să fie în centrul atenției și să li se facă complimente, sunt în stare toată viața să-și caute idealul. Sunt curajoși, inteligenți și niciodată nu se plâng. Calitatea lor cea mai bună este simțul demnității și al ordinii.
Pentru a avea un an bun, astrologii recomandă ca, în seara de Revelion, să fie urmate întru totul capriciile acestei păsări. Masa de sărbătoare trebuie să fie acoperită cu o față de masă din pânză în stil rustic, iar casa să fie decorată cu lumânări, bibelouri, lucruri confecționate din lozie, lemn și cât mai multe jucării. Este necesar să se respecte stilul clasic și ordinea. Cocoșul nu iubește avangarda și haosul artistic. Culorile favorite în acest an sunt auriu, galben, maro. În 2017, nu se recomandă purtarea roșului, deoarece acesta tinde să amplifice impulsivitatea și să dezechilibreze psihic și spiritual.
Sub semnul cocoșului se află cei veniți pe lume în perioadele: 26.01.1933-13.02.1934 (apă), 13.02.1945-01.02.1946 (lemn), 31.01 1957-17.02.1958 (foc), 17.02.1969-05.02.1970 (pământ), 04.02.1981-22.01.1982 (metal), 23.01.1993-09.02.1994 (apă), 09.02.2005-28.01.2006 (lemn).
Printre personalitățile născute în anii cocoșului se numără: Confucius, Benjamin Franklin, Richard Wagner, William Faulkner, Giuseppe Verdi, Johann Strauss, Nancy Kerrigan, Michelle Pfeiffer, Goldie Hawn, Katherine Hepburn, Larry King, Martin Luther King III, Eric Clapton, Bette Midler, Steve Martin, Stephen Fry, Hans Zimmer, Dolph Lundgren, Jools Holland, Bob Marley, Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Britney Spears, Matt Damon, Natalie Portman, Taylor Momsen.
Potrivit calendarului chinez, un an este considerat drept perioada în care luna face 12 rotații în jurul Pământului, fiecare rotație durând o lună. „Sărbătoarea Primăverii” simbolizează sfârșitul iernii și începutul primăverii și are loc anual la date diferite, în funcție de poziția Lunii față de Soare. Potrivit calendarului gregorian, acest lucru se întâmplă nu înainte de 21 ianuarie și nu mai târziu de 19 februarie. Din 1911 și China folosește calendarul gregorian, dar tradițiile se ghidează numai pe datele calendarului chinezesc, în toate comunitățile chinezești.
Calendarul chinezesc constituie cea mai veche înregistrare cronologică din istorie. Începuturile acestei forme de măsurare a timpului datează din secolul 14 î.Hr, iar legenda îl desemnează ca inventator, în anul 2637 î.Hr, pe împăratul Huangdi. Calendarul se bazează pe observații astronomice exacte ale fazelor lunii. Explicația folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află tot pe tărâmul legendei. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-și lua rămas bun de la acestea, potrivit site-ului chinabuddhismencyclopedia.com. Din nefericire, doar 12 și-au făcut apariția, iar în semn de recunoștință, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal și cei născuți in cursul anului respectiv să moștenească câte ceva din particularitățile acelui necuvântător.
În calendarul tradițional chinezesc se folosește o metodă specială de numerotare a anilor, pe cicluri. Un ciclu are 60 de ani și este alcătuit prin combinarea celor 10 Tian-Gan (tulpini cerești) cu cele 12 Di-Zhi (ramuri pământești). Originea acestei forme de înregistrare cronologică se pierde în negura istoriei.
Cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic sunt: șobolanul, bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, și unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.
Anul Nou este de departe cea mai importantă sărbătoare chinezească. Potrivit datinilor populare chinezești, celebrarea durează până în ziua de 15 a primei luni, care marchează „Sărbătoarea Lampioanelor”. Atmosfera de sărbătoare culminează în ultima seară a anului trecut și în prima zi a primei luni a Noului An.
China este un stat multinațional în care conlocuiesc 56 de comunități etnice, fiecare are tradiții diferite în legătură cu Anul Nou, dar pentru toate masa din seara de Revelion, numită „Masa Reîntregirii”, reprezintă un moment important pentru familie. Indiferent unde se află, toți membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a lua împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar și cei pedepsiți cu închisoare erau eliberați pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.
În sudul Chinei, această masă este bogată și copioasă, cuprinzând de obicei peste 10 feluri de mâncare, din care nu lipsesc brânza de soia și peștele, simboluri ale bogăției. Cel mai important fel de mâncare este colțunașul. Colțunașul cu o monedă înăuntru este pentru cel care o găsește semn de noroc în anul ce vine. Miezul nopții este marcat de sute de focuri de artificii (în marile orașe sunt interzise), despre care se crede ca alungă spiritele rele. Se spune, conform tradiției, că primul bărbat care reușește să aprindă „pocnitorile” are dreptul să înceapă cel dintâi munca la câmp și că, în anul ce vine, se va bucura de o recoltă bogată. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiției, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult.
În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor și prietenilor sau primesc invitați. Ei își adresează reciproc Xin Nian Hao („La Mulți Ani!”). După aceea, oaspeții sunt invitați să servească bomboane, fructe și ceai.