Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

8300 de vrânceni au devenit șomeri anul trecut


Pe parcursul anului trecut, 8300 de vrânceni au îngroșat rândurile șomerilor. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, motivele care au dus la acest lucru sunt diferite. Astfel, 4918 persoane au devenit șomeri neindemnizați când au solicitat adeverințe de venit minim garantat. Din disponibilizări colective au provenit 31 de șomeri în timp ce alte 1260 de persoane au intrat în șomaj ca urmare a unor disponibilizări curente de personal. „Alte motive ale intrărilor în șomaj sunt: reactivarea drepturilor bănești ale șomerilor indemnizați (394), reînoiri cereri loc de muncă ale șomerilor neindemnizați (430) iar 1267 au fost proaspeți absolvenți”, a detaliat Daniela Brihoianu.
    Potrivit legislației în vigoare, șomerul este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minim 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare; starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci; nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, respectiv 500 lei; este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
    Șomerul înregistrat este persoana care îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute mai sus și se înregistrează la AJOFM-ul din locul unde își are domiciliul ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcționează în condițiile prevăzute de lege, în vederea obținerii unui loc de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?