VIDEO și GALERIE FOTO : „CRESC în Vrancea! – Copiii remigraţi în Vrancea- educaţi, sprijiniţi, consiliaţi!“, primul proiect de acest fel finalizat în țară

7
1427


Consiliul Județean Vrancea a organizat, vineri, o conferință de presă la finalizarea proiectului „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea- educați, sprijiniți, consiliați!”. La eveniment au fost prezenți directori de școli, cadre didactice, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, inspectorul general în Ministerul Educației, Mihaela Neagu, profesorul Dincă Gheorghe, inspectorul școlar pentru învățământ special din cadrul ISJ Vrancea, Aurora Lefter.
Proiectul mai sus amintit a fost depus spre finanțare în cadrul Programului Sinergii pentru viitor – Copii în situații de risc, lansat de Fondul Român de Dezvoltare Socială în calitate de Operator de Program al RO 10 ,,Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale’’, Program finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European ( SEE) 2009-2014. Valoarea proiectului este de 2.257.686.00 lei (din care, 85% reprezintă grant SEE și 15% contribuție publică) și s-a desfășurat în perioada februarie 2015- ianuarie 2017. Parteneri în cadrul proiectului au fost Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea, Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani și Intercultural Iceland (partener din statele donatoare). 

„Este un proiect inovator care s-a bucurat de un real succes!”

    Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a spus că este onorat să constate că acest proiect al cărui promotor a fost Consiliul Județean este singurul implementat în acest moment în țară. „Este un proiect inovator care s-a bucurat de un real succes chiar dacă uneori au mai existat și unele sincope. Practic putem spune că părinții, copiii și cei care s-au ocupat de implementarea acestui proiect au avut o satisfacție pentru că acest proiect a fost implementat așa cum ne-am propus. Am fost alături de fiecare dată de cei care s-au ocupat de proiectul respectiv și ne-am implicat în implementarea proiectului prin acele centre din Focșani, Mărășești și Adjud în așa fel încât acei copii care pentru o anumită perioadă și-au desfășurat activitatea școlară în Italia și Spania, odată reveniți în țară să fie reintegrați în societate și în școală”, a precizat Ionel Cel Mare.
    Inspectorul general în Ministerul Educației, Mihaela Neagu, s-a declarat încântată de acest proiect și a precizat că a adus un plus de valoare activității didactice. „Cerem copiilor noștri din ce în ce mai mult, să facă față la toate materiile, dar din păcate uităm să avem grijă de sufletul lor, dacă sunt sau nu în stare cei care îi motivează, îi susțin, îi apreciază, iar aceia suntem noi cei din învățământ care trebuie să îi sprijinim și să-i consiliem exact ca în proiectul cresc în Vrancea. Felicit echipa care a lucrat la acest proiect și vă doresc succes în continuare”, a precizat inspectorul general în Ministerul Educației, Mihaela Neagu.

Peste 300 de copii remigrați vin în centre

    Proiectul „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea- educați, sprijiniți, consiliați!” a vizat facilitarea reintegrării sociale și educaționale a copiilor remigrați (copiii reveniți în România după o perioadă petrecută în străinătate) prin implementarea unor măsuri active de consiliere psiho-educațională a copiilor, dar și a unor activități de dezvoltare a competențelor părinților și specialiștilor din domeniu.
Prin acest proiect au fost înființate 3 Centre Zonale de Asistență Psiho-educațională a Copiilor Remigrați în Focșani, Adjud și Mărășești care au asigurat accesul a peste 300 de copii remigrați la resurse educaționale specifice și consiliere în domeniu, accesul a 300 de părinți la programe de educație parentală adaptate pentru situația lor specifică și dezvoltarea competențelor specifice a 340 de profesioniști în domeniu.

1210 elevi au revenit în 7 ani la școlile din Vrancea

    De reținut că, în perioada 1 septembrie 2009-15 aprilie 2016, în județul Vrancea au solicitat echivalarea studiilor din străinătate în vederea reînmatriculării în sistemul educațional românesc 1.210 copii. În anul școlar 2015-2016, în județul Vrancea, conform informațiilor oficiale, erau înmatriculați 1.067 elevi remigrați. Elevii remigrați din județul Vrancea reprezintă oficial 2,52% din totalul populației școlare.
    Numărul copiilor remigrați în județul Vrancea este mult mai mare, informațiile oficiale fiind incomplete din cel puțin 3 motive: Copiii remigrați la vârstă școlară care au stat mai puțin de un an în străinătate și nu solicită echivalarea studiilor din străinătate; Copiii remigrați la vârstă preșcolară; Copiii remigrați ai căror părinți nu declară, din diferite motive, perioada de migrație. Marea majoritate a copiilor remigrați în județul Vrancea revin din Italia și din Spania.
    În ceea ce privește traseul educațional, aproximativ 60% dintre elevii remigrați în Vrancea au început școala în străinătate și acum o continuă în România, în timp ce aproximativ 40% sunt în situația de a face față celei de-a doua schimbări a sistemului educațional, începând școala în România, continuând-o o perioadă în străinătate și apoi revenind în sistemul educațional românesc.
    Vă reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost prezent la inaugurarea celor trei Centre Zonale de Asistență Psiho-educațională a Copiilor Remigrați din Focșani, Adjud și Mărășești. Șeful administrației județene a declarat atunci că acesta este un proiect care acordă o mare atenție copiilor care au revenit în Vrancea din țări precum Spania și Italia unde sistemele școlare diferă de cel românesc. „Este un proiect foarte important care se adresează copiilor remigrați, adică acelor copii care s-au întors din străinătate. Acest proiect este o dovadă a faptului că atunci când cei plecați la muncă în străinătate se întorc în România, beneficiază de atenția noastră totală pentru că întotdeauna când avem situații de acest gen am și luat măsuri. Este un proiect derulat în Focșani, Mărășești și Adjud și care are o valoare de 2 milioane de lei. Eu cred că acolo unde vor funcționa aceste centre vor exista mai puține probleme pentru copiii și părinții care s-au întors din străinătate”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here