Ingrediente:
1 kg mere
1 linguriță de oțet
50 g migdale tocate
50 g stafide
5 lingurițe Rom
50 g pesmet
1 plic de zahăr vanilat
75 g unt topit margarină
3 lingurițe esență de lămâie
100g zahăr
Pentru aluat:
5 linguri de apă călduță
50 g de margarină sau unt
1 vârf de cuțit de sare
200 g făină de grâu
25 min. timpul de pregătire
45 min. timpul de gătire
Se pune făina într-un bol. Adăugăm sare, apă, o linguriță de oțet și se adaugă untul iar cu un mixer de mână se face aluatul până devine neted. După preparare se lasă să se odihnească 30 min. într-un vas cald, uscat după ce a fost preparat în formă de minge și presărat cu puțină făină și sare.
Umplere:
Merele se curăță de coajă, scoatem semințele și le tăiem în batoane subțiri. Într-un castron le amestecăm cu esență de lămâie ăi romul. Aluatul îl punem pe un prosop, îl întindem la o dimensiune de 50X70cm și îl stropim cu puțin unt topit. Apoi presărăm pesmet, punem merele, stafidele, zahărul, zahărul vanilat și migdalele. Umplutura poate fi până la 3 cm, după care rulăm aluatul cu umplutură și îl stoarcem puțin la capete și îl punem în tavă pe o foaie de copt dată cu unt. Se coace la 180 de grade timp de 45-55 minute. Se servește și cald presărat cu zahăr pudră. Puteți adăuga la servire frișcă și înghețată de vanilie.
de Flavia Covaciu