Familiile sau persoanele care adoptă un copil beneficiază de concediu de acomodare de maxim un an, ce include perioada încredințării copilului în vederea adopției. De asemenea, adoptatorii primesc pe perioada acestui concediu o indemnizație lunară în cuantum de 3,4 ISR, adică de 1700 de lei, ținând cont că anul acesta 1 ISR este egal cu 500 de lei. Potrivit celor spuse de Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, în momentul de față, în evidențele instituției sunt 44 de copii declarați eligibili pentru adopție și 64 de familii/persoane atestate ca apte să adopte. „Pe parcursul anului 2016 au fost realizate 21 de deschideri de procedură de adopție pentru copiii al căror plan individualizat de protecție are ca finalitate adopția internă, 23 de încredințări în vederea adopției și 19 încuviințări de adopție”, a detaliat Adina Lăscan.
Potrivit Legii nr. 57/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, concediul de acomodare și indemnizația de 1700 lei se acordă începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției. Pe perioada acestui concediu, persoana respectivă beneficiază de plata contribuției individuale de asigurări de sănătate, cuantumul acesteia calculându-se prin aplicarea cotei procentuale prevăzută de lege, la valoarea indemnizației acordate. Persoanele aflate în concediu de acomodare nu datorează impozit și nici contribuții sociale obligatorii.
Perioada concediului de acomodare este considerată vechime în muncă, în serviciu și în specialitate. De asemenea, este asimilată stagiului de cotizare la obținerea indemnizațiilor pentru concediile medicale, pentru obținerea pensiei, a șomajului și a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului.
De concediul de acomodare pot beneficia adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, din activități salariale și asimilate acestora sau, după caz, activități independente sau activități agricole.
Cererea și actele necesare acordării indemnizației se depun la AJPIS
Concediul și indemnizația de acomodare se acordă pe baza cererii persoanei îndreptățite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator sau familia adoptatoare, înregistrat la DGASPC Vrancea sau la Direcția în a cărei rază administrativ teritorială a fost protejat copilul, precum și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activității.
Cererea și documentele de mai sus, precum și copia actului de identitate a solicitantului, copia certificatului de naștere al copilului și acte doveditoare privind realizarea de venituri supuse impozitului pe venit se depun și se înregistrează la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea sau la cea în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reședința persoană îndreptățită.
Calculul și plata indemnizației, inclusiv a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, se fac de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, și se achită, în funcție de opțiunea persoanei îndreptățite, în cont bancar sau la domiciliul acesteia, respectiv la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Important de știut este faptul că salariatul care beneficiază de concediul de acomodare și de indemnizația aferentă nu poate cere concediu pentru creșterea copilului sau stimulent de inserție.
Pentru acordarea indemnizației lunare aferente concediului de acomodare, cererea și documentele justificative se depun în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției și se înregistrează la AJPIS-ul în a cărei rază administrativ-teritorială are domiciliul persoană îndreptățită.
În situația în care cererea este depusă după termenul prevăzut mai sus, dar până la împlinirea termenului pentru care a fost dispusă încredințarea în vederea adopției, drepturile se acordă de la data la care este depusă cererea.
Plata indemnizației lunare aferente concediului de acomodare se realizează pe fracțiuni de lună, în funcție de data la care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau, de la data depunerii cererii.
Cererea pentru acordarea indemnizației se soluționează în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării, prin decizie emisă de directorul executiv al agenției teritoriale, și se comunică persoanei îndreptățite în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii ei.
Indemnizația se plătește prin mandat poștal sau, după caz, în cont curent personal ori cont de card, în funcție de opțiunea persoanei îndreptățite, indicată în cerere. Plata indemnizației se efectuează începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției. În cazul achitării indemnizației prin mandat poștal, sumele aferente plăților ocazionate de efectuarea plății indemnizației sunt stabilite prin legea bugetul de stat. În cazul plății indemnizației în cont curent personal sau în cont de card, agențiile teritoriale efectuează plată prin unitățile bancare pe bază de borderou, în aceleași condiții prevăzute de lege pentru alte beneficii de asistență socială acordate de la bugetul de stat.
Când încetează și când se suspendă concediul și indemnizația de acomodare
Concediul de acomodare și plata indemnizației încetează începând cu ziua următoare celei în care se produce una din următoarele situații: a expirat perioada maximă de un an prevăzută pentru concediul de acomodare; la cererea persoanei îndreptățite; copilul a împlinit 18 ani; a avut loc decesul copilului; persoana îndreptățită care urma să adopte în calitate de persoană singură a decedat; a rămas definitivă hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției.
Suspendarea concediului de acomodare și a indemnizației intervine în momentul în care: s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgență; a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției. Legea prevede că suspendarea „încetează în ziua următoare celei în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a dispus revenirea copilului la persoana/familia la care fusese încredințat în vederea adopției sau, după caz, în ziua următoare celei în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a dispus respingerea revocării încredințării în vederea adopției”.
Reluarea concediului de acomodare și a plății indemnizației aferente care au fost suspendate se face la cererea persoanei îndreptățite, începând cu data depunerii acesteia, dacă nu au intervenit situații care să determine încetarea drepturilor.
Amendă pentru angajatorii care nu acordă concediul de acomodare
Angajatorii sunt obligați prin lege să acorde concediul de acomodare, în caz contrar ei fiind sancționați cu amendă cuprinsă între 1000 și 2.500 lei. Aceeași amendă se aplică și angajatorilor care nu acordă o perioadă de maxim 40 de ore libere plătite pe an, salariaților care doresc să facă evaluările impuse de lege în vederea obținerii atestatului de persoane apte să adopte, și să realizeze potrivirea practică cu copilul. Mai mult, „este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu pe perioada concediului de acomodare, cu excepția concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului angajatorului sau a desființării acestuia, în condițiile legii”, reglementează Legea nr. 57/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției.