Focșaniul a fost o mică Europă de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, când municipiul a fost vizitat de delegații din Olanda, Serbia, Republica Moldova, Lituania dar și de ambasadorii din Rusia și Armenia. Delegațiile străine s-au întâlnit cu primarul municipiului, Cristi Misăilă, și au vizitat Focșaniul. Primirea oficială a delegațiilor străine a avut loc, ieri dimineață, în sala de ședințe a Primăriei Focșani. Primarul Cristi Misăilă le-a spus invitaților că municipalitatea are deschiderea de a face lucruri importante împreună, de a derula proiecte împreună, atât pe fonduri europene dar și din alte tipuri de fonduri structurale. Formalitățile de înfrățire cu orașele prietene sunt avansate și au fost deja pregătite acțiuni pentru acest an. „Îmi doresc să finalizăm din punct de vedere instituțional toate formalitățile de înfrățire. Acum suntem în curs de a face aceste documente. Suntem avansați în anumite relații pentru că este o procedură mai amplă. Avem deja acordul Ministerului Afacerilor Externe pentru a face aceste protocoale de înfrățire. Este un lucru important pentru noi deoarece numai astfel putem spune că suntem într-o mare familie a Uniunii Europene, dar nu numai, așteptăm și Moldova, așteptăm Serbia în Uniunea European pentru a fi parteneri în diverse proiecte”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Ambasadorul Armeniei la București, Excelența Sa Hamlet Gasparian, le-a transmis focșănenilor salutul autorităților locale din orașul armean Bert, care este înfrățit cu municipiul nostru, și i-a felicitat pentru sărbătorirea evenimentului din 1859, Unirea Principatelor Române, care a pus bazele unui stat modern, o Românie care a devenit un jucător important în această regiune a Europei. „Sunt onorat că pot participa la invitația domnului primar la acest eveniment important care înseamnă foarte mult pentru istoria României moderne…Înțelegem foarte mult prețul independenței, prețul unirii. Poporul român a avut o șansă foarte mare pentru că a reușit să obțină independența și unirea”, a spus Excelența Sa, Hamlet Gasparian.
Mesajul administrației din orașul Orhei, Republica Moldova, a fost prezentat de Veacesla Zaporojan. „Orașul Orhei este mândru și bucuros că ne aflăm astăzi la această sărbătoare, Mica Unire din 24 ianuarie 1859. Orheenii vă urează realizări frumoase, realizări fabuloase. La Mulți Ani, Focșani, La Mulți Ani, România”, a spus Veacesla Zaporojan.
Delegația din Serbia a fost condusă de Dejan Vagner, primarul orașului Majdanpek, care a felicitat administrația locală pentru Ziua Unirii Principatelor și invitația de a participa la evenimentele organizate la Focșani. Edilul din Majdanpek a subliniat că Serbia se pregătește să devină membru al Uniunii Europene și este foarte importantă colaborarea cu România. „Suntem foarte onorați pentru invitația pe care ne-ați făcut-o. În Serbia îi considerăm prieteni pe români și România. Sunt patru ani de când am început legături cu orașul Focșani, vă mulțumim pentru ospitalitate. Credem că și noi am fost gazde bune și cred că prietenia noastră se va întări. Inițiativă înfrățirii cu Focșaniul, începută în urmă cu un an de zile, credem că se va finaliza foarte curând. Vrem să dezvoltăm colaborarea noastră, să o realizăm și la nivel cultural”, a spus primarul Dejan Vagner. La rândul său, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a anunțat că artiștii Ansamblului Folcloric „Èara Vrancei” vor participa, anul acesta, la evenimentele organizate în cadrul unui Festival internațional de folclor care va avea loc în Majdanpek.
Delegația olandeză din ‘s-Hertogenbosch a fost condusă de Herman Loerakker, directorul departamentului comunicare din primăria orașului, unul dintre prietenii orașului Focșani în ultimii 17 ani. „Sunt un om norocos pentru că vin în Focșani de mai bine de 17 ani. Pe perioada aceasta a bunei colaborări între cele două orașe cred că am învățat foarte multe, ambele părți. Pentru mine este un eveniment important pentru că sunt prezent aici, acum, cu ocazia acestei zi speciale pentru că pot vedea din nou cum funcționează prietenia. În acest moment pare că în Focșani avem o mică Europă. Doresc să felicit municipalitatea Focșani, pe domnul primar, pentru că au atât de mulți noi prieteni. Este cea mai bună așteptare care există în Europa despre noul mod de muncă și de cooperare. Vă urez mult succes atât în Focșani cât și în orașele și țările dumneavoastră”, a spus Herman Loerakker. De asemenea, primarul Crisi Misăilă a amintit de colaborarea îndelungată a municipalități focșănene cu orașul ‘s-Hertogenbosch și a precizat că Centrul de comunicare cu cetățenii de la Primăria Focșani este inspirat după sistemul din orașul olandez.
Consilierul local din orașul lituanian Alytus, Andrius Jucas a transmis mesajul primarului orașului, care nu a putut veni la Focșani deoarece pregătește bugetul pentru acest an. „Este o mare plăcere să fim aici, vă mulțumim domnule primar pentru invitație. Lituania și România nu au o graniță comună dar aparținem aceleiași Uniuni Europene. Aceasta este frumusețea schimbului de experiență între țări atât în domeniul administrativ, politic, cultural chiar și al afacerilor. Alytus are câțiva parteneri pe care îi numim orașe înfrățite și ne dorim ca într-un viitor apropiat să mai avem un partener din România, orașul Focșani. Este cea mai bună metodă de a face schimb de experiență, de a vedea cum celelalte țări fac față provocărilor, de a crea parteneriate solide. Ne dorim să creem acest parteneriat, cu schimburi în toate domeniile pe care le vom identifica împreună ca fiind viabile”, a spus Andrius Jucas.