Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Crește tariful pe oră al zilierilor! Află cu cât și de când



    Odată cu creșterea salariului minim la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie, se va majora și tariful pe oră al zilierilor. Pentru fiecare oră de muncă prestată în folosul beneficiarului, zilierii vor primi 8,735 lei (pentru o medie de 166 de ore pe lună), față de 7,382 lei/oră cu cât sunt plătiți în momentul de față. „Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directă între părți. Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier și beneficiar”, reglementează Legea nr. 52/2011 actualizată. Beneficiarii care încalcă aceste prevederi, și anume cei care nu respectă plata zilierilor potrivit tarifului pe oră stabilit de lege, vor fi sancționați cu amendă de 10.000 lei.
    Potrivit aceluiași act normativ, zilieră este considerată persoana fizică ce are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remunerații. Raportul de muncă dintre zilier și beneficiar se stabilește prin acordul de voință al părților, fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă. De precizat este faptul că orice persoană poate desfășura activități ca zilier, numai dacă a împlinit vîrsta de cel puțin 16 ani. Minorii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani pot lucra ca zilieri doar cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. „Durata activității ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor acestei legi este de minim o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă. Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore. Zilierul minor care are capacitate de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopții. Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă”, reglementează Legea nr. 52/2011 actualizată, privind angajarea zilierilor, care mai precizează că niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. 

Domenii în care pot lucra zilierii

    Domeniile în care pot lucra zilierii sunt, la rândul lor, strict reglementate. Astfel, munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii, prevăzute în Clasificarea activităților din economia națională, actualizată: agricultură, vânătoare și servicii anexe, cu excepția crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradițional și transhumanță; silvicultură, cu excepția exploatări forestiere; pescuit și acvacultură; colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii; activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor; publicitate; activități de interpretare artistică – spectacole, activități suport pentru interpretarea artistică – spectacole și activități de gestionare a sălilor de spectacole; activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste – (săpături arheologice); activități desfășurate în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice; hoteluri și alte facilități de cazare – (tabere organizate de Ministerul Tineretului și Sportului direct sau prin unitățile din subordinea acestuia); activități ale bazelor sportive; activități ale cluburilor sportive.
    Legea mai prevede că activitățile de manipulare mărfuri și activitățile de curățenie și întreținere se prestează numai în domeniile de activitate prevăzute mai sus. „Beneficiarul care folosește zilieri pentru alte activități decât cele expres reglementate de prezenta lege se sancționează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei”, reglementează legislația în vigoare.

Obligațiile și drepturile beneficiarilor

    Beneficiarul are dreptul să stabilească activitățile pe care urmează să le desfășoare zilierul, locul executării activității și durata acesteia, precum și să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a lucrărilor.
    Printre obligațiile pe care le are beneficiarul muncii zilierilor sunt: să înființeze Registrul de evidență a zilierilor și să-l păstreze la sediu și/sau la punctele de lucru, după caz; să completeze Registrul de evidență a zilierilor, înainte de începerea activității; să prezinte Registrul de evidență a zilierilor organelor de control abilitate;
să asigure informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, precum și cu privire la drepturile și obligațiile sale; să plătească zilierului remunerația cuvenită, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârșitul fiecărei zile; plata remunerației se poate realiza cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar; modalitatea de plată electronică și aspectele care privesc plata remunerației se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
    În domeniul securității și sănătății în muncă, beneficiarul are următoarele obligații: să asigure securitatea și sănătatea în muncă a zilierilor; să asigure instruirea zilierului, înainte de începerea activității și/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus și la măsurile de prevenire și protecție pe care trebuie să le respecte; să solicite zilierilor asumarea pe propria răspundere, prin semnătură, că starea sănătății le permite desfășurarea activităților repartizate de beneficiar; să pună la dispoziție zilierilor echipamente de muncă adecvate, care nu pun în pericol securitatea și sănătatea acestora; să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecție adecvate activității desfășurate de zilieri; să comunice de îndată, către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, orice eveniment în care au fost implicați zilieri; să înregistreze accidentele de muncă suferite de zilieri în timpul activității.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?