Propunerile normelor de venit pentru agricultori vor fi discutate cu asociațiile din Vrancea în cursul acestei săptămâni. Propunerile normelor de venit au fost realizate de specialiștii Direcției Agricole și urmează să fie prezentate fermierilor înainte de a fi trimise către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, urmând să fie folosite la calcularea impozitului pe veniturile din agricultură ale persoanelor fizice.
Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, a arătat că propunerile normelor de venit trebuie trimise către Fisc și aprobate până la 15 februarie. Potrivit metodologiei legale, specialiștii Direcției Agricole iau în calcul la stabilirea normelor o medie a prețurilor de producție, a costurilor și a veniturilor obținute în ultimii trei ani. Ulterior prezentării Fiscului, normele sunt aprobate prin decizie a directorului DGRFP Galați.
Potrivit Codului Fiscal, persoanele care desfășoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit au obligația de a depune anual o declarație – formularul 221, la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Pe baza declarațiilor depuse de contribuabili, organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat, calculat prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit. Impozitul astfel determinat de organul fiscal competent reprezintă impozit final și nu se recalculează.
Cei care nu depun declarațiile la Fisc riscă o amendă contravențională de până la o mie lei. Pentru veniturile obținute din desfășurarea activităților agricole impuse pe bază de norme anuale de venit, fermierii datorează și contribuția de asigurări sociale de sănătate, care se calculează la valoarea anuală a normei de venit, determinată la numărul de luni în care s-a desfășurat activitatea.