Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Ajutoare de minimis pentru cultivatorii de roșii și crescătorii de porci


Producătorii de roșii și crescătorii de porci vor putea primi ajutoare financiare din partea statului, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de noul Guvern. Proiectul de act normativ inițiat de premierul Sorin Grindeanu, prevăzut în programul de guvernare asumat de PSD, stabilește ca, anual, Guvernul să stabilească produsele deficitare pentru care se aplică programe de susținere prin aplicarea de scheme de ajutoare de minimis sau de ajutoare de stat.
Pentru anul 2017 se propune stabilirea ca produse deficitare carnea de porc și tomatele. „Se acordă ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/ beneficiar/ an este echivalentul în lei a 10000 euro pentru 200 capete porci grași crescuți în exploatația beneficiarului de la care se obține o producție de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 50 euro/cap”, se arată în proiectul de act normativ.
Pentru cultivatorii de roșii, ajutorul de minimis este echivalentul în lei a 3000 euro pentru 1000 metri pătrați de spații protejate de la care se obține o producție de minimum 2 kilograme tomate/mp, justificată cu documente fiscale. În acest caz, cuantumul unitar este echivalentul în lei a 3 euro/metru pătrat.
Urmează ca, prin hotărâri ale Guvernului, să fie aprobați beneficiarii, condițiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului, valoarea anuală totală a ajutorului, precum și modalitățile de verificare și control. Acordarea ajutoarelor de minimis pentru cele două categorii de agricultori este motivată de concurența cu produse din afara țării care a avut influențe negative în valorificarea produselor obținute, precum și de „disfuncționalitățile pieței, care periclitează existența unei economii funcționale și echitabile în aceste sectoare confruntate și în prezent cu dificultăți legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piață”.
Embargoul impus de Federația Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 și 2016 au condus la creșterea costurilor inputurilor în cadrul exploatațiilor agricole. „În prezent, producătorii agricoli înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce privește dezechilibrarea raportului dintre cerere și ofertă, în sensul ofertei excedentare. Deși înainte de anul 2014 România nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole în Federația Rusă, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat în mod indirect producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piața UE. Ca urmare, scăderi severe ale prețurilor au fost înregistrate chiar și în perioade în care acestea ating în mod normal vârful de sezon. În prezent, produsele agroalimentare deficitare care necesită sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din producția internă sunt carnea de porc și tomatele. În sectorul legumicol, deficitul de producție la cultura de tomate cultivate în spații protejate se înregistrează în perioada decembrie – mai, din cauza neasigurării încălzirii acestora, ceea ce duce la producții mult diminuate”, se arată în proiectul de act normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?