„2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România”

0
648


Anul 2017 aduce un nou program național, derulat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și de Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNIDPT), program intitulat „2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România”. Printr-un ordin de ministru a fost aprobat modul de desfășurare a acestei campanii de informare și conștientizare privind rolul învățământului profesional și tehnic, dar și a învățământului dual.  
    Obiectivul principal al acestei campanii este schimbarea percepției în legătură cu acest traseu de educație și formare profesională, întrucât educația și formarea profesională inițială au un rol esențial pentru dobândirea de abilități, cunoștințe și atitudini necesare integrării pe o piață a muncii dinamică și competitivă. De asemenea, se urmărește atragerea unui număr semnificativ de elevi și companii în învățământul profesional și tehnic prin evenimente de diseminare a beneficiilor pe care părțile implicate le pot obține.
    Programul activităților din cadrul acestei campanii vizează atât specialiștii din domeniul educației și formării profesionale inițiale, respectiv inspectori școlari, cadre didactice din unitățile de învățământ profesional și tehnic și din unitățile de învățământ gimnazial, cât și elevii de clasa a VIII-a și părinții acestora, reprezentanții structurilor parteneriale consultative pentru învățământul profesional și tehnic și operatorii economici.
    În comunicatul trimis pe adresa redacției, se precizează că pentru promovarea învățământului profesională și tehnic, inclusiv a învățământului dual, va fi organizată „Săptămâna meseriilor” la nivelul fiecărei unități de învățământ gimnazial. Astfel, elevii de clasa a VIII-a și părinții lor, vor putea obține informații utile și relevante despre modul de organizare și funcționare a învățământului dual, condițiile de acces la învățământul profesional și tehnic sau beneficiile formării profesionale inițiale prin învățământul profesional și tehnic în general și ale formării prin învățământul dual în special.
    Activitățile prevazute în această campanie presupun și organizarea de informări publice referitoare la învățământul dual, la modul de organizare și funcționare al acestuia, la etapele constituirii formațiunilor de studiu, la calendarul și modul de organizare și desfășurare a admiterii.
    „Derularea Programului național «2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România» va fi realizată și prin implicarea partenerilor tradiționali ai Ministerului Educației: inspectorate școlare județene, Centre Județene de Resurse și Asistență Educațională, unități de învățământ și agenți economici” se arată în comunicatul MENCS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here