Vrancea i-a comemorat, ieri, pe eroii Revoluției din decembrie 1989, care s-au jertfit pentru binele tuturor românilor. Ceremonialul omagial a avut la Monumentul Eroilor din centrul municipiului Focșani. Monumentul are înscrise pe el numele eroilor vrânceni: Ghinea Dorinel, Silvestru Jim, Voicu Nicolae, Milea Dumitru, Crețu Florin, Catană Marin, Dănăilă Gabi, Apostolie Vasile, Buruiană Valentin și Budescu Dumitru. Comemorarea a început cu un ceremonial religios, urmat de alocuțiunile oficialilor și depunerea de coroane. Primii care au vorbit au fost reprezentanții celor două asociații ale revoluționarilor și luptătorilor din Decembrie 1989, Costică Trandafir și Lucian Militaru. Aceștia au arătat că România încă nu este visul pentru care și-au dat jertfa românii în 1989.
Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă a arătat că, în urmă cu 27 de ani, 22 decembrie 1989 a însemnat un nou început pentru România. A fost momentul în care românii s-au rupt de trecut și au ales un nou drum, unul european și democratic. Însă, a spus edilul, primii pași din acest nou drum au fost făcuți în sângele vărsat de martirii Revoluției, cei care au plătit cu viața pentru ca voința poporului român să devină realitate. Lor li se datorează faptul că România este acum stat membru cu drepturi depline în UE și NATO. „Poate că România nu arată astăzi așa cum ne-am dori sau cum am visat acum 27 de ani. Și mai avem mult de muncă până când vom ajunge să atingem anumite standarde așa zis occidentale. Însă cel mai important lucru este faptul că suntem pe acest drum și că doar de noi depinde când vom reuși să avem și în România salarii și condiții de viață precum în țări ca Germania sau Franța. Pentru că, de acum înainte, nimeni și nimic nu mai poate suprima voința poporului și doar poporul este cel care își alege viitorul și conducătorii. Iar voința poporului român trebuie respectată de fiecare dintre noi, indiferent ce poziție am ocupa sau din ce partid am face parte. Cu încredere în viitor și cu gândul la cei ce și-au dat viața în decembrie â89, să marcăm această zi așa cum se cuvine și să nu uităm că dacă vom fi uniți, vom reuși în tot ceea ce ne vom propune”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Generalul de brigadă Adrian Stroea a amintit că în urma evenimentelor din 1989 au murit 1124 de români, iar 3238 au fost răniți. De aceea, a subliniat generalul, ziua de 22 decembrie are o dublă semnificație: de bucurie că România a învins și s-a înscris pe o traiectorie democratică și de tristețe pentru că „îi comemorăm pe cei mai buni dintre români, pe cei care s-au jertfit pentru binele colectiv”. „Prețul mare al libertății noastre ne obligă la recunoștință față de cei ce au avut cutezanța de a clama cu demnitate, în stradă, dreptul la o viață mai bună, la democrație și la libertate. În același timp nu pot să nu constat faptul că, de multe ori, aceste zile cu semnificații profunde se transformă, din nefericire, în prilejuri de a releva dezbinarea dintre noi din societate. Și nu este bine. Personal, apreciez că zilele lunilor decembrie și ianuarie trebuie să fie zilele care ne apropie cel mai mult pentru că au date de reper 1 decembrie, 22 decembrie și, nu în ultimul rând, 24 ianuarie. Să aprindeți în suflet candela recunoștinței pentru acei tineri care nu mai sunt printre noi”, a precizat generalul Adrian Stroea, care și-a exprimat compasiunea pentru care i-au pierdut pe cei dragi în urmă cu 27 de ani.
Jertfa lor nu va fi uitată în veci
Mesajul administrației județene și al președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost prezentat de vicepreședintele instituției, Ionel Cel Mare, care a amintit că 22 decembrie este ziua în care românii și-au recăpătat libertatea, în urmă cu 27 ani. Aceasta este ziua în care românii au îndrăznit să creadă că viața lor se poate schimba, că se pot bucura de libertate.
„Ghinea Dorinel, Silvestru Jim, Voicu Nicolae, Milea Dumitru, Crețu Florin, Catană Marin, Dănăilă Gabi, Apostolie Vasile, Buruiană Valentin și Budescu Dumitru sunt eroii cărora astăzi le aducem omagiu! Ei sunt cei care, la fel ca cei mai mulți dintre noi, au crezut în idealurile Revoluției din 1989. Ei sunt cei care au luptat pentru ca astăzi copiii noștri să poată trăi într-o țară așa cum o visau! Pe 22 decembrie 1989, pe străzile din București, Timișoara sau Focșani s-a strigat libertate! România este astăzi o țară în care sunt respectate libertățile cetățenești, iar acest lucru li se datorează tuturor celor care au avut curajul ca, în acele zile tulburi, să lupte pentru libertate! De 27 ani ne clădim un drum nou. Este drumul care ne-a adus alături de Uniunea Euopeană și NATO! Acel club select care ne garantează valorile pentru care peste o mie de români au plătit cu viața în decembrie 1989. Jertfa celor care au plătit cu viața pentru libertate lor nu va fi uitată în veci! Dumnezeu să îi odihnească în pace și să aibă grijă de familiile lor!”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean.