Florin Ancuța este un nume important în culturismul și fitnessul din România. L-am întâlnit la Gala Sportului Vrâncean, unde l-a reprezentat pe Vasile Viorel Lazăr, vicecampion național, sportiv pe care îl antrenează la clubul Ulise din Focșani și care s-a situat pe poziția a zecea în ierarhia disciplinelor neolimpice. Aveam să aflu că Florin Ancuța a primit trofeul „Legendele culturismului și fitnessului românesc”, ca și alte nume celebre din acest sport, între care cel mai cunoscut publicului este Florin Uceanu, în Gala Culturismului și Fitnessului Românesc, din 2 decembrie, de la București, organizată în premieră. „Este nu doar o distincție pentru mine, ci o recunoaștere și un premiu pentru culturismul și fitnessul din Vrancea” mi-a spus Florin Ancuța.
Care sunt argumentele pentru o astfel de disticție și apreciere? „CS Ulise a fost înființat în 2006. După zece ani de existență și de muncă efectivă pentru dezvoltarea proprie, ca sportiv, și de pregătire a unor generații de practicanți ai culturismului și fitnessului în Focșani, avem un portofoliu important de medalii naționale: în 2006 – Florin Ancuța, bronz; 2007 – George Ichim și Florin Ancuța, campioni ai României; 2008 – Florin Ancuța, locul 8 la Campionatul European, Adrian Rusu, campion național și locul 9 la Campionatul European; 2010 – Adrian Rusu, campion al României; 2011 – Lenuța Luca, medalia de aur la Campionatul Național, juniorul Alexandru Pascariu, campion național; 2012 – Lenuța Luca, medalie de aur la Campionatul Național, Florin Ancuța, medalie de bronz; 2013 – juniorul Răzvan Macovei, campion național; 2014 – juniorul George Ostache, campion al României la mens physique și vicecampion la culturism; 2015 – juniorul Răzvan Macovei, campion național și Daniel Costache, vicecampion național; 2016 – Vasile Viorel Lazăr, vicecampion național și Daniel Costache, medalie de bronz. Observați că în fiecare an culturismul din Focșani a adus în municipiu distincții naționale. Ceea ce ne dă o bună susținere în eforturile noastre de a face prin culturism o activitate pentru dezvoltare fizică și psihică armonioasă a tinerilor”, a mai spus profesorul Florin Ancuța.
Culturismul și fitnessul sunt acum sporturi neolimpice, însă Federația Română de specialitate susține demersurile Federației Internaționale pentru includerea acestor discipline între sporturile olimpice. În așteptarea unei asemenea reușite, la Focșani profesorul Florin Ancuța, una dintre „legendele culturismului și fitnessului românesc” și elevii săi se pregătesc pentru noi performanțe în viitoarele competiții naționale și internaționale.