Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Centru de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare


Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu Asociația Speranța Andradei, implementează, în perioada 14.04.2015-30.04.2017, proiectul Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare. În acest sens a fost organizată, ieri, la sediul Consiliului Județean, o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat stadiul de implementare a proiectului.
    Directorul Asociației Speranța Andradei, Alice Pruteanu, a făcut o scurtă prezentare a proiectului și a precizat că Centrul de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare a fost gândit ca un centru de educație timpurie pentru copiii cu probleme cu tulburări de dezvoltare. „Medicii din România au văzut terapia foarte bună pe care o aplicăm și care este o terapie de pionerat în țara noastră și au început să trimită și alți copii care nu au probleme de tulburare, dar au boli cum ar fi boala Down. Este vorba de realizarea unor terapii care permit copilului să se dezvolte pe toate palierele. Practic pentru copiii cu tulburări de dezvoltare oferim mai multe terapii cu oameni specializați în kinetoterapie, terapie de tulburare senzorială, logopedică, terapie de grup în vederea recuperării acestor copii. Scopul nostru este integrarea acestor copii în școlile de masă când împlinesc vârsta necesară”, a precizat Alice Pruteanu.
    Aceasta a adăugat că Centrul a fost gândit ca o grădiniță cu program prelungit, până la ora 17.00. „Practic, la finalul programului părinții găsesc copiii cu toate terapiile zilnice făcute ceea ce este un ajutor pentru părinți care au oricum multe greutăți. Interesul nostru este ca până la 7 ani copilul să poată fi integrat în școala de masă. Pentru copiii care vor merge în școlile speciale, bătăliile se vor duce până la vârsta de 9-10 ani”, a precizat directorul Asociației Speranța Andradei, Alice Pruteanu.
    Centrul de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare are ca obiectiv furnizarea de servicii de educație timpurie și recuperare a copiilor cu dizabilități din județ. Serviciul este înființat de Asociația Speranța Andradei pentru 30 de beneficiari din județul Vrancea, dintre care 5 ce provin din familii de etnie romă, copii cu dizabilități multiple cu vârste cuprinse între 0-7 ani, șomeri de lungă durată care au renunțat la viața profesională pentru că și-au asumat sarcina îngrijirii unui copil cu dizabilități. Pe lângă activitățile specifice, au fost derulate și alte activități care să faciliteze reinserția familiilor cu copii cu tulburări de dezvoltare pe piața muncii, în special a celor de etnie romă, pentru echilibrarea vieții profesionale cu cea privată. Astfel, în perioada februarie 2016 – aprilie 2016, au fost organizate workshop-uri care au vizat domeniile: parenting, orientare profesională, antreprenoriat, egalitate de gen, pentru un număr de 350 de beneficiari: părinți, educatori, asistenți sociali, profesori, etc.
    De asemenea, în data de 10.11.2016 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de construcții și instalații în spațiul în care funcționează centrul, care constau în: renovare spațiu, revizuire instalație electrică, revizuire acoperiș; dotări și montaj: lift exterior, aparate aer condiționat. Durata contractului este de 5 luni.
    Ieri, a fost organizată o conferință de presă, în cadrul căreia a fost anunțată începerea lucrărilor și au fost prezentate rezultatele parțiale ale proiectului.
    Valoarea proiectului este de 207 777,77 Euro (931 820,97 lei), sumă alocată prin programul „Promovarea egalității de gen și a echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, Îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea privată, MECANISMUL FINANCIAR SEE 2009-2014. Durata proiectului este de 24 luni. De reținut că valoarea totală a proiectului rămâne neschimbată și reprezintă 100% cheltuieli eligibile, acestea urmând a fi rambursate în totalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?